66 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 09/06/2024

Categorie:

content optimalisatie checklist, content inventarisatie, content analyse, content verbetering, content meting, zoekintentie, zoekwoorden, SEO titel, meta description, headings, interne links, externe links

De ultieme content optimalisatie checklist voor meer bezoekers en klanten

Je hebt veel tijd en moeite gestoken in het creëren van je content, maar je bent nog niet tevreden met de resultaten. Je content wordt niet goed gevonden door de zoekmachines, je content wordt niet goed gelezen door je doelgroep, en je content levert niet genoeg conversies op. Wat kun je doen om je content te verbeteren?

Het antwoord is: content optimalisatie. Content optimalisatie is het proces van het analyseren, verbeteren en updaten van je bestaande content om deze beter af te stemmen op je doelgroep en je doelstellingen. Met content optimalisatie kun je je content beter vindbaar, aantrekkelijk en effectief maken, en zo meer bezoekers en klanten aantrekken.

In dit artikel geven we je de ultieme content optimalisatie checklist, die je kunt gebruiken om je content te optimaliseren. De checklist bestaat uit vijf stappen, die elk een belangrijk aspect van content optimalisatie behandelen. Volg deze stappen, en zie je content presteren als nooit tevoren.

Stap 1: Maak een content inventarisatie

De eerste stap van content optimalisatie is het maken van een content inventarisatie. Een content inventarisatie is een overzicht van alle content die je op je website hebt, inclusief de belangrijkste kenmerken en prestaties van elke pagina. Met een content inventarisatie kun je zien welke content je hebt, hoe deze scoort, en waar je verbeterpunten liggen. 

Om een content inventarisatie te maken, kun je gebruik maken van tools zoals Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs of Screaming Frog. Deze tools kunnen je helpen om je content te analyseren op verschillende criteria, zoals: 

 • De titels, de URL’s, de zoekwoorden, de meta descriptions, de headings, de afbeeldingen, de video’s, de interne links, de externe links, etc. van elke pagina. 
 • De SEO-scores, de laadsnelheid, de mobielvriendelijkheid, de leesbaarheid, de conversiegerichtheid, etc. van elke pagina. 
 • De bezoekersaantallen, de doorklikpercentages, de bounce rates, de leestijden, de reacties, de shares, de backlinks, etc. van elke pagina. 

Met een content inventarisatie kun je zien welke content goed presteert, welke content verbeterd kan worden, en welke content verwijderd of samengevoegd kan worden. Zo kun je je content optimalisatie strategie bepalen en prioriteren. 

Stap 2: Gebruik de juiste zoekwoorden

De tweede stap van content optimalisatie is het gebruik van de juiste zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de woorden of zinnen die je doelgroep gebruikt om naar jouw producten, diensten of onderwerpen te zoeken. Met zoekwoorden kun je je content beter vindbaar maken voor de zoekmachines en je doelgroep, en je content beter afstemmen op de zoekintentie van je doelgroep. 

Om de juiste zoekwoorden te gebruiken, moet je eerst een zoekwoorden onderzoek doen. Een zoekwoorden onderzoek is een proces van het vinden, analyseren en selecteren van zoekwoorden die relevant, populair en haalbaar zijn voor je content. Met een zoekwoorden onderzoek kun je zien welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt, hoe vaak ze dat doen, en hoe moeilijk het is om daarvoor te ranken. 

Om een zoekwoorden onderzoek te doen, kun je gebruik maken van tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest of Ahrefs. Deze tools kunnen je helpen om zoekwoorden te vinden op basis van je onderwerp, je concurrenten, je locatie, je taal, etc. Ze kunnen je ook helpen om zoekwoorden te analyseren op basis van hun zoekvolume, hun concurrentie, hun moeilijkheidsgraad, hun klikpotentieel, etc. Ze kunnen je ook helpen om zoekwoorden te selecteren op basis van hun relevantie, hun populariteit en hun haalbaarheid. 
Met een zoekwoorden onderzoek kun je een lijst maken van zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je content.

Om de juiste zoekwoorden te gebruiken, moet je ze op een natuurlijke en diverse manier verwerken in je content. Gebruik je zoekwoorden in je titels, je meta descriptions, je URL’s, je headings, je alinea’s, je afbeeldingen, je video’s, etc. Maar overdrijf niet, want dat kan je content onleesbaar of spammy maken. Gebruik ook synoniemen, varianten en gerelateerde termen om je content natuurlijk en divers te maken.

Met het gebruik van de juiste zoekwoorden kun je je content beter vindbaar, relevant en informatief maken, en zo meer bezoekers en klanten aantrekken. 

Stap 3: Verbeter het doorklikpercentage

De derde stap van content optimalisatie is het verbeteren van het doorklikpercentage. Het doorklikpercentage, of de click-through rate (CTR), is het percentage van de mensen die op je link klikken nadat ze deze hebben gezien in de zoekresultaten. Met het doorklikpercentage kun je zien hoe aantrekkelijk, duidelijk en relevant je content is voor je doelgroep, en hoeveel verkeer je kunt genereren naar je website. 

Om het doorklikpercentage te verbeteren, moet je je content opvallend, verleidelijk en activerend maken. Je moet je content zo presenteren dat je lezers nieuwsgierig worden naar wat je te bieden hebt, en dat ze overtuigd worden om op je link te klikken. Je moet je content ook zo optimaliseren dat je lezers weten wat ze kunnen verwachten van je content, en dat ze niet teleurgesteld worden als ze je content lezen. 

Om je content opvallend, verleidelijk en activerend te maken, moet je je titels, je meta descriptions, je URL’s en je rich snippets optimaliseren. Dit zijn de elementen die je lezers zien in de zoekresultaten, en die bepalen of ze wel of niet op je link klikken. Om deze elementen te optimaliseren, kun je de volgende tips gebruiken: . 

 • Gebruik je zoekwoorden in je titels, je meta descriptions, je URL’s en je rich snippets, om je content relevant en vindbaar te maken. 
 • Gebruik pakkende, informatieve en activerende woorden in je titels, je meta descriptions, je URL’s en je rich snippets, om je content aantrekkelijk, duidelijk en relevant te maken. Gebruik woorden die de aandacht trekken, de nieuwsgierigheid prikkelen, de waarde benadrukken, de urgentie creëren, of de actie stimuleren. Bijvoorbeeld, je kunt woorden gebruiken zoals: 
 • Hoe, wat, waarom, wanneer, wie, welke, etc. om een vraag te stellen of te beantwoorden. 
 • Tips, trucs, hacks, geheimen, stappen, strategieën, methoden, etc. om een oplossing te bieden of te beloven. 
 • Ultiem, compleet, definitief, essentieel, onmisbaar, etc. om een autoriteit of een kwaliteit te tonen of te claimen. 
 • Nu, vandaag, direct, snel, makkelijk, simpel, etc. om een urgentie of een gemak te suggereren of te garanderen. 
 • Gratis, korting, bonus, cadeau, winnen, besparen, verdienen, etc. om een voordeel of een beloning te geven of te bieden. 
 • Gebruik cijfers, vragen, emoties of voordelen in je titels, je meta descriptions, je URL’s en je rich snippets, om je content meer op te laten vallen, te onderscheiden of te personaliseren. Gebruik cijfers om je content specifiek, concreet of meetbaar te maken. Gebruik vragen om je content interactief, betrokken of nieuwsgierig te maken. Gebruik emoties om je content menselijk, levendig of overtuigend te maken. Gebruik voordelen om je content waardevol, nuttig of aantrekkelijk te maken.

Met het verbeteren van het doorklikpercentage kun je je content meer zichtbaar, aantrekkelijk en relevant maken, en zo meer bezoekers en klanten aantrekken. 

Stap 4: Verhoog de conversiegerichtheid 

De vierde stap van content optimalisatie is het verhogen van de conversiegerichtheid. De conversiegerichtheid, of de conversion rate optimization (CRO), is het proces van het optimaliseren van je content om je lezers aan te zetten tot het doen van een gewenste actie, zoals het kopen van een product, het aanvragen van een offerte, het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book, etc. Met de conversiegerichtheid kun je zien hoe effectief, overtuigend en actiegericht je content is voor je doelgroep, en hoeveel leads, klanten, omzet en loyaliteit je kunt genereren met je content. 

Om de conversiegerichtheid te verhogen, moet je je content effectief, overtuigend en actiegericht maken. Je moet je content zo opbouwen dat je lezers door een logisch, emotioneel en psychologisch proces gaan, dat hen van een probleem naar een oplossing leidt, en dat hen van een bezoeker naar een klant maakt. Je moet je content ook zo optimaliseren dat je lezers weten wat ze moeten doen, waarom ze dat moeten doen en hoe ze dat moeten doen. 

Om je content effectief, overtuigend en actiegericht te maken, moet je je call-to-actions, je design, je waardepropositie, je vertrouwen en autoriteit, en je bezwaren en twijfels optimaliseren. Dit zijn de elementen die je lezers beïnvloeden, motiveren en stimuleren om actie te ondernemen. Om deze elementen te optimaliseren, kun je de volgende tips gebruiken: 

 • Gebruik duidelijke, opvallende en aantrekkelijke call-to-actions, die aangeven wat je lezers moeten doen, waarom ze dat moeten doen en hoe ze dat moeten doen. Gebruik actieve, imperatieve en positieve woorden, die de actie stimuleren, versterken of bevestigen. Bijvoorbeeld, je kunt woorden gebruiken zoals: 
 • Bestel nu, vraag een offerte aan, schrijf je in, download, etc. om de actie te stimuleren. 
 • Tips, trucs, hacks, geheimen, stappen, strategieën, methoden, etc. om een oplossing te bieden of te beloven. 
 • Ja, ik wil, ik ga akkoord, ik doe mee, etc. om de actie te bevestigen. 
 • Gebruik een aantrekkelijk, duidelijk en consistent design, dat de aandacht, de interesse en de actie van je lezers bevordert. Gebruik kleuren, vormen, lettertypes, afbeeldingen, video’s, etc. die passen bij je huisstijl, je doelgroep en je doelstellingen. Gebruik ook een logische, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke structuur, die de leesbaarheid, de navigatie en de conversie van je content verbetert. 
 • Gebruik een waardepropositie, die aangeeft wat je te bieden hebt, waarom dat uniek of beter is dan je concurrenten, en wat de voordelen zijn voor je lezers. Gebruik een pakkende, informatieve en overtuigende zin, die je content samenvat en je lezers aanspreekt. Gebruik ook een subtitel, een slogan, een logo, een afbeelding, een video, etc. die je waardepropositie ondersteunen of versterken. 
 • Gebruik vertrouwen en autoriteit, die aangeven dat je betrouwbaar, deskundig en succesvol bent in je vakgebied, en dat je lezers kunnen vertrouwen op je content, je producten, je diensten, etc. Gebruik testimonials, reviews, ratings, keurmerken, certificaten, garanties, etc. die je vertrouwen en autoriteit bewijzen of vergroten. 
 • Gebruik bezwaren en twijfels, die aangeven dat je de problemen, de vragen, de angsten, de onzekerheden, etc. van je lezers begrijpt, erkent en oplost. Gebruik statistieken, feiten, onderzoeken, ervaringen, etc. die je bezwaren en twijfels weerleggen of verminderen. 

Met het verhogen van de conversiegerichtheid kun je je content meer effectief, overtuigend en actiegericht maken, en zo meer leads, klanten, omzet en loyaliteit genereren met je content. 

Stap 5: Update je oude content 

De vijfde en laatste stap van content optimalisatie is het updaten van je oude content. Het updaten van je oude content is het proces van het verwijderen, aanpassen, toevoegen of verbeteren van informatie, elementen, stijl, toon, etc. van je bestaande content om deze actueel, correct en relevant te houden. Met het updaten van je oude content kun je je content beter afstemmen op de veranderingen, de ontwikkelingen, de trends, de inzichten, etc. die plaatsvinden in je vakgebied, je markt, je doelgroep, etc. 

Om je oude content te updaten, moet je je content regelmatig controleren, evalueren en aanpassen. Je moet je content controleren op verouderde of onjuiste informatie, en deze verwijderen of aanpassen indien nodig. Je moet je content evalueren op nieuwe of relevante informatie, en deze toevoegen of verbeteren indien nodig. Je moet je content aanpassen op je stijl of toon, en deze verfrissen of vernieuwen indien nodig. 

Om je content te controleren, te evalueren en aan te passen, kun je gebruik maken van tools zoals Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs of Screaming Frog. Deze tools kunnen je helpen om je content te analyseren op verschillende criteria, zoals: 

 • De bezoekersaantallen, de doorklikpercentages, de bounce rates, de leestijden, de reacties, de shares, de backlinks, etc. van elke pagina. Deze criteria kunnen je helpen om te zien hoe je content presteert, en of je content nog steeds aansluit bij je doelgroep en je doelstellingen. 
 • De veranderingen, de ontwikkelingen, de trends, de inzichten, etc. die plaatsvinden in je vakgebied, je markt, je doelgroep, etc. Deze criteria kunnen je helpen om te zien of je content nog steeds actueel, correct en relevant is, en of je content nog steeds waarde toevoegt aan je lezers. 

Met deze informatie kun je je content updaten, door de volgende acties te ondernemen: 

 • Verwijder of samenvoeg je content die niet meer relevant, correct of waardevol is, of die niet meer aansluit bij je doelgroep of je doelstellingen. Dit kan je content overzichtelijker, duidelijker en effectiever maken. 
 • Pas je content aan die verouderd, onjuist of onvolledig is, of die niet meer aansluit bij de zoekintentie of de verwachtingen van je doelgroep. Dit kan je content actueler, correcter en completer maken. 
 • Voeg nieuwe of relevante informatie toe aan je content, zoals nieuwe ontwikkelingen, trends, inzichten, voorbeelden, tips, etc. die waarde toevoegen aan je content, je lezers informeren of overtuigen, of je content onderscheiden van je concurrenten. Dit kan je content interessanter, waardevoller en unieker maken. 
 • Verfris of vernieuw je stijl of toon van je content, door je content meer persoonlijk, informeel, humoristisch, emotioneel, etc. te maken, afhankelijk van je doelgroep, je doelstellingen en je huisstijl. Dit kan je content levendiger, aantrekkelijker en menselijker maken. 

Met het updaten van je oude content kun je je content beter afstemmen op de veranderingen, de ontwikkelingen, de trends, de inzichten, etc. die plaatsvinden in je vakgebied, je markt, je doelgroep, etc. 

Conclusie 

Content optimalisatie is een essentieel onderdeel van content marketing, dat je helpt om meer resultaat te halen uit je content. Content optimalisatie bestaat uit vier stappen: content inventarisatie, content analyse, content verbetering en content meting. Door deze stappen te volgen, kun je je content optimaliseren voor je doelgroep en de zoekmachines, en je content doelstellingen bereiken.

Content optimalisatie checklist

Om je te helpen met je content optimalisatie, heb ik een content optimalisatie checklist gemaakt, die je kunt gebruiken om je content te optimaliseren voor SEO en conversie. Deze checklist bevat de belangrijkste punten die je moet controleren en verbeteren in je content, om je content kwaliteit, relevantie en waarde te verhogen.

 • Heb je een content inventarisatie gemaakt, en heb je je content pagina’s geïdentificeerd en georganiseerd?
 • Heb je een content analyse uitgevoerd, en heb je je content geëvalueerd en vergeleken met je doelstellingen, je doelgroep, je zoekwoorden en je concurrenten?
 • Heb je een content promotie uitgevoerd, en heb je je content verspreid en gedeeld op verschillende kanalen om je content zichtbaarheid, verkeer, backlinks en sociale signalen te verhogen?
 • Heb je je content titel geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt?
 • Heb je je content meta beschrijving geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt?
 • Heb je je content koppen en subkop
 • Heb je je content koppen en subkoppen geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt?
 • Heb je je content tekst geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt?
 • Heb je je content afbeeldingen geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt in je bestandsnaam, je alt-tekst, je titel en je onderschrift?
 • Heb je je content video’s geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt in je bestandsnaam, je titel, je beschrijving, je tags en je transcriptie?
 • Heb je je content links geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt in je ankertekst, je URL, je titel en je beschrijving?
 • Heb je je content call to actions geoptimaliseerd, en heb je je hoofdzoekwoord, je alternatieve zoekwoorden, je afgeleide zoekwoorden en je LSI zoekwoorden verwerkt in je tekst, je knop, je formulier en je bevestiging?
 • Heb je je content informatie geüpdatet, en heb je de meest recente, nauwkeurige en volledige informatie toegevoegd, verwijderd of gewijzigd?
 • Heb je je content informatie uitgebreid, en heb je meer diepgaande, informatieve en waardevolle informatie toegevoegd, verwijderd of gewijzigd?
 • Heb je je content informatie onderbouwd, en heb je originele onderzoeken, statistieken, citaten, testimonials, case studies of andere vormen van bewijs toegevoegd, verwijderd of gewijzigd?
 • Heb je je content informatie gepersonaliseerd, en heb je je content aangepast aan de behoeften, de intenties, de problemen, de vragen, de interesses, de voorkeuren, het gedrag, etc. van je doelgroep?
 • Heb je je content structuur geoptimaliseerd, en heb je je content georganiseerd in een duidelijke, logische en consistente structuur, met een inleiding, een middenstuk en een conclusie?
 • Heb je je content alinea’s geoptimaliseerd, en heb je je content verdeeld in korte, bondige en samenhangende alinea’s, met een hoofdgedachte, een ondersteunende gedachte en een overgang?
 • Heb je je content zinnen geoptimaliseerd, en heb je je content geschreven in actieve, eenvoudige en directe zinnen, met een onderwerp, een werkwoord en een lijdend voorwerp?
 • Heb je je content woorden geoptimaliseerd, en heb je je content geschreven in concrete, specifieke en precieze woorden, met een positieve, neutrale of negatieve connotatie?
 • Heb je je content leestekens geoptimaliseerd, en heb je je content voorzien van de juiste leestekens, zoals punten, komma’s, dubbele punten, puntkomma’s, aanhalingstekens, haakjes, etc.?
 • Heb je je content spelling geoptimaliseerd, en heb je je content gecontroleerd op spelfouten, typfouten, grammaticafouten, stijlfouten, etc.?
 • Heb je je content opmaak geoptimaliseerd, en heb je je content voorzien van de juiste opmaak, zoals vet, cursief, onderstreept, doorgehaald, etc.?
 • Heb je je content elementen geoptimaliseerd, en heb je je content verrijkt met afbeeldingen, video’s, audio’s, grafieken, tabellen, lijsten, bullets, emoji’s, etc.?
(Visited 66 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

content optimalisatie checklist