19 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 02/03/2024

Categorie:

Google Analytics 4, GA4, Google Analytics 4 instellen, Google Analytics 4 configureren, Google Analytics 4 basiscursus, Google Analytics 4 uitleg

Hoe Google Analytics 4 je kan helpen om je online doelen te bereiken

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, het populairste en krachtigste platform voor webanalyse ter wereld. GA4 is ontworpen om je te helpen om meer inzicht te krijgen in je gebruikers, je website, je app en je online prestaties. GA4 is ook ontworpen om je te helpen om je online doelen te bereiken, of dat nu meer verkeer, meer conversies, meer omzet, meer loyaliteit of meer groei is.

In dit artikel zullen we je een uitgebreide en praktische gids geven voor GA4, waarin we zullen uitleggen wat GA4 is, hoe het werkt, waarom je het nodig hebt, hoe je het kunt instellen, hoe je het kunt gebruiken en hoe je het kunt optimaliseren voor je online doelen. We zullen ook de voordelen, de functies, de integraties en de succesverhalen van GA4 laten zien, en de kritiek, de uitdagingen, de beperkingen en de alternatieven van GA4 bespreken.

Laten we beginnen! 

Wat is Google Analytics 4? 

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, die in oktober 2020 werd gelanceerd. GA4 is de opvolger van Universal Analytics (UA), de klassieke versie van Analytics die in 2012 werd geïntroduceerd. GA4 is gebaseerd op de App + Web-eigenschap, die in 2019 werd geïntroduceerd als een bètaversie voor het meten van zowel websites als apps in één eigenschap. 

Google Analytics 4 is een compleet nieuwe manier van meten, analyseren en optimaliseren van je online activiteiten. GA4 maakt gebruik van een gebeurtenisgestuurd model, waarbij elke interactie van een gebruiker met je website of app wordt geregistreerd als een gebeurtenis, met optionele parameters om extra informatie toe te voegen. Google Analytics 4 maakt ook gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om automatisch inzichten te genereren, trends te voorspellen en aanbevelingen te doen. 

GA4 is meer dan alleen een update of een upgrade van UA. GA4 is een radicale verandering in de manier waarop je je online prestaties meet en verbetert. Google Analytics 4 is de toekomst van webanalyse. 

Hoe werkt Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) werkt op een andere manier dan Universal Analytics (UA), de klassieke versie van Analytics. GA4 werkt op basis van een gebeurtenisgestuurd model, waarbij elke interactie van een gebruiker met je website of app wordt geregistreerd als een gebeurtenis, met optionele parameters om extra informatie toe te voegen. 

Een gebeurtenis is een actie die een gebruiker uitvoert op je website of app, zoals een klik, een scroll, een formulierinzending, een aankoop, een download, een installatie, een registratie, een sessiestart, een sessie-einde, enzovoort. Een parameter is een stukje informatie dat aan een gebeurtenis wordt toegevoegd, zoals een naam, een waarde, een categorie, een label, een product, een prijs, een valuta, een locatie, een apparaat, een browser, enzovoort. 

Google Analytics 4 registreert automatisch een aantal standaardgebeurtenissen en -parameters, zoals page_view, session_start, session_end, first_visit, first_open, user_engagement, scroll, outbound_click, purchase, begin_checkout, add_to_cart, view_item, view_item_list, enzovoort. Je kunt ook je eigen aangepaste gebeurtenissen en -parameters definiëren om specifieke interacties van je gebruikers te meten, zoals abonneren, beoordelen, delen, inloggen, uitloggen, zoeken, filteren, sorteren, enzovoort. 

GA4 verzamelt en verwerkt de gegevens van de gebeurtenissen en -parameters die je hebt ingesteld, en slaat ze op in je GA4-eigenschap. Een GA4-eigenschap is een container voor je gegevens, die je kunt koppelen aan een of meer gegevensstromen. Een gegevensstroom is een bron van gegevens, die kan bestaan uit een website, een app of een app en een website samen. Je kunt meerdere gegevensstromen koppelen aan een GA4-eigenschap om al je online activiteiten in één overzicht te zien. 

Google Analytics 4 analyseert en visualiseert de gegevens van je GA4-eigenschap in je GA4-rapporten. Een Google Analytics 4 -rapport is een verzameling van grafieken, tabellen, kaarten, diagrammen en andere elementen die je gegevens weergeven en interpreteren. GA4 biedt je een aantal standaardrapporten, zoals het realtime-rapport, het acquisitierapport, het betrokkenheidsrapport, het behoudsrapport, het conversierapport, het demografierapport, het technologierapport, het gebeurtenissenrapport, het analysehubrapport, enzovoort. Je kunt ook je eigen aangepaste rapporten maken om je gegevens op je eigen manier te bekijken en te analyseren. 

GA4 gebruikt ook machine learning en kunstmatige intelligentie om automatisch inzichten te genereren, trends te voorspellen en aanbevelingen te doen. Google Analytics 4 biedt je een aantal functies, zoals Enhanced Measurement, Conversion Paths, Reporting Identity, Custom Insights, Comparisons en Predictive Capabilities, die je helpen om meer te weten te komen over je gebruikers, je website, je app en je online prestaties. GA4 helpt je ook om je online doelen te bereiken, of dat nu meer verkeer, meer conversies, meer omzet, meer loyaliteit of meer groei is. 

Waarom heb je Google Analytics 4 nodig?

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, die je meer mogelijkheden, meer flexibiliteit en meer intelligentie biedt dan Universal Analytics (UA), de klassieke versie van Analytics. GA4 is de toekomst van webanalyse, en je hebt het nodig om je online activiteiten te meten en te verbeteren in de huidige en toekomstige digitale wereld.

Dit zijn enkele van de redenen waarom je Google Analytics 4 nodig hebt:

  • GA4 is ontworpen voor het meten van zowel websites als apps in één eigenschap, waardoor je een compleet en consistent beeld krijgt van je online activiteiten, ongeacht het apparaat of het platform dat je gebruikers gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je gebruikers van je website naar je app overstappen, of hoe ze verschillende apparaten gebruiken om met je online aanwezigheid om te gaan. Je kunt ook je gegevensstromen combineren en vergelijken om je totale online prestaties te evalueren en te optimaliseren. 
  • GA4 maakt gebruik van een gebeurtenisgestuurd model, waardoor je elke interactie van je gebruikers met je website of app kunt meten, zonder beperkt te worden door het sessie- of paginagebaseerde model van UA. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je gebruikers scrollen, klikken, formulieren invullen, producten toevoegen aan hun winkelwagen, afrekenen, aankopen doen, enzovoort. Je kunt ook je eigen aangepaste gebeurtenissen en -parameters definiëren om specifieke interacties van je gebruikers te meten, zoals abonneren, beoordelen, delen, inloggen, uitloggen, zoeken, filteren, sorteren, enzovoort. 
  • GA4 maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie, waardoor je automatisch inzichten kunt genereren, trends kunt voorspellen en aanbevelingen kunt doen, zonder dat je handmatig gegevens hoeft te analyseren of hypotheses hoeft te testen. Je kunt bijvoorbeeld zien welke gebruikers waarschijnlijk zullen converteren, welke producten waarschijnlijk zullen worden gekocht, welke campagnes waarschijnlijk zullen slagen, enzovoort. Je kunt ook alerts ontvangen wanneer er significante veranderingen of anomalieën in je gegevens optreden, zodat je snel actie kunt ondernemen. 
  • GA4 biedt je meer voordelen en functies, zoals Enhanced Measurement, Conversion Paths, Reporting Identity, Custom Insights, Comparisons en Predictive Capabilities, die je helpen om meer te weten te komen over je gebruikers, je website, je app en je online prestaties. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je gebruikers zich gedragen op je website of app, welke paden ze volgen om te converteren, hoe ze zich identificeren op verschillende apparaten en platforms, welke inzichten je kunt afleiden uit je gegevens, hoe je je gegevens kunt vergelijken met verschillende segmenten of periodes, en welke mogelijkheden je hebt om je online doelen te bereiken. 
  • GA4 is klaar voor de toekomst, omdat het rekening houdt met de veranderende trends en behoeften in de digitale wereld, zoals de opkomst van mobiele apparaten, de groei van apps, de evolutie van webtechnologieën, de verschuiving naar cloud computing, de toename van data science, de veranderingen in privacywetgeving, enzovoort. GA4 is ontworpen om je te helpen om je aan te passen aan deze veranderingen en om je online activiteiten te meten en te verbeteren op een meer geavanceerde en flexibele manier. 

Dit zijn enkele van de redenen waarom je Google Analytics 4 nodig hebt. Zoals je kunt zien, is GA4 een compleet nieuwe manier van meten, analyseren en optimaliseren van je online activiteiten. Google Analytics 4 is meer dan alleen een update of een upgrade van UA. GA4 is een radicale verandering in de manier waarop je je online prestaties meet en verbetert. Google Analytics 4 is de toekomst van webanalyse. 

Hoe stel je Google Analytics 4 in? 

Nu je weet wat GA4 is, hoe het werkt en waarom je het nodig hebt, is het tijd om Google Analytics 4 in te stellen voor je website of app. Het instellen van GA4 is niet moeilijk, maar het vereist wel een aantal stappen die je zorgvuldig moet volgen. Hier is een stappenplan om je te helpen om GA4 in te stellen: 

Stap 1: Maak een GA4 eigenschap aan.

Een Google Analytics 4 eigenschap is een container voor je gegevens, die je kunt koppelen aan een of meer gegevensstromen. Om een GA4-eigenschap aan te maken, ga je naar je Google Analytics-account, klik je op Beheerder, klik je op Eigenschap maken, selecteer je Google Analytics 4 als het type eigenschap, geef je een naam en een tijdzone op voor je eigenschap, en klik je op Eigenschap maken. 

Stap 2: Koppel een gegevensstroom aan je GA4 eigenschap

Een gegevensstroom is een bron van gegevens, die kan bestaan uit een website, een app of een app en een website samen. Om een gegevensstroom te koppelen aan je Google Analytics 4 eigenschap, ga je naar je GA4-eigenschap, klik je op Gegevensstromen, klik je op Gegevensstroom toevoegen, selecteer je het type gegevensstroom dat je wilt toevoegen (website, Android-app of iOS-app), volg je de instructies om je gegevensstroom te configureren, en klik je op Gegevensstroom maken. 

Stap 3: Implementeer je meetcode op je website of app

Je meetcode is een stukje code dat je moet toevoegen aan je website of app om gegevens te verzenden naar je Google Analytics 4 eigenschap. Om je meetcode te implementeren op je website, ga je naar je GA4 eigenschap, klik je op Gegevensstromen, selecteer je je websitegegevensstroom, kopieer je de globale sitetag die wordt weergegeven, en plak je deze op elke pagina van je website, vlak voor de afsluitende </head> tag. Om je meetcode te implementeren op je app, ga je naar je Google Analytics 4 eigenschap, klik je op Gegevensstromen, selecteer je je appgegevensstroom, download je het configuratiebestand dat wordt weergegeven, en volg je de instructies om het toe te voegen aan je app-project. 

Stap 4: Controleer of je gegevens correct worden verzameld

Om te controleren of je gegevens correct worden verzameld, ga je naar je GA4 eigenschap, klik je op Realtime, en bekijk je de realtime-gegevens die worden weergegeven. Je kunt ook je website of app bezoeken en kijken of je activiteiten worden geregistreerd als gebeurtenissen in je realtime-rapport. Als je geen gegevens ziet, controleer dan of je je meetcode correct hebt geïmplementeerd, of je geen filters of blokkeringen hebt ingesteld, of je geen fouten hebt in je code, of je geen problemen hebt met je netwerkverbinding, enzovoort. 

Dit is het stappenplan om Google Analytics 4 in te stellen voor je website of app. Als je dit stappenplan volgt, kun je GA4 succesvol instellen en beginnen met het verzamelen en analyseren van je gegevens. Als je problemen ondervindt of meer hulp nodig hebt, kun je deze bronnen raadplegen: 

  • Installatieassistent voor GA4: Dit is een interactieve tool die je helpt om GA4 in te stellen voor je website of app, door je stap voor stap te begeleiden en je feedback en tips te geven. 
  • Google Analytics 4 Helpcentrum: Dit is een verzameling van artikelen, video’s, handleidingen en FAQ’s die je helpen om GA4 te begrijpen, te gebruiken en te optimaliseren. 
  • Google Analytics 4 Community: Dit is een forum waar je vragen kunt stellen, antwoorden kunt krijgen, ideeën kunt delen en feedback kunt geven over GA4. 

Hoe gebruik je Google Analytics 4? 

Nu je GA4 hebt ingesteld voor je website of app, is het tijd om GA4 te gebruiken om je gegevens te bekijken en te interpreteren. Google Analytics 4 biedt je een aantal rapporten, functies en tools die je helpen om meer inzicht te krijgen in je gebruikers, je website, je app en je online prestaties. Hier zijn enkele van de belangrijkste rapporten, functies en tools die je kunt gebruiken in GA4:

Realtime rapport

Dit rapport laat je zien wat er op dit moment gebeurt op je website of app, zoals het aantal actieve gebruikers, de locaties, de apparaten, de bronnen, de pagina’s, de schermen, de gebeurtenissen, de conversies, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je live verkeer te monitoren, je campagnes te testen, je problemen op te lossen, je experimenten uit te voeren, enzovoort. 

Acquisitierapport

Dit rapport laat je zien waar je gebruikers vandaan komen, zoals de kanalen, de bronnen, de media, de campagnes, de zoekwoorden, de advertenties, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je acquisitiestrategie te evalueren, je marketinginspanningen te meten, je ROI te berekenen, je kansen te identificeren, enzovoort. 

Betrokkenheidsrapport

Dit rapport laat je zien hoe je gebruikers zich gedragen op je website of app, zoals de sessieduur, de paginaweergaven, de schermweergaven, de bounces, de sessies per gebruiker, de gebeurtenissen, de parameters, de pagina’s, de schermen, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je gebruikerservaring te analyseren, je contentprestaties te beoordelen, je betrokkenheidsdoelen te stellen, je optimalisatieacties te plannen, enzovoort. 

Behoudsrapport

Dit rapport laat je zien hoe je gebruikers terugkeren naar je website of app, zoals de cohorten, de retentiepercentages, de churnpercentages, de terugkerende gebruikers, de nieuwe gebruikers, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je gebruikersloyaliteit te meten, je gebruikerslevenscyclus te begrijpen, je retentiestrategie te verbeteren, je churn te verminderen, enzovoort.

Conversierapport

Dit rapport laat je zien hoe je gebruikers converteren op je website of app, zoals de conversies, de conversieratio’s, de conversiewaarden, de conversiepaden, de trechters, de attributie, de voorspellingen, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je conversiedoelen te volgen, je conversieprestaties te optimaliseren, je conversiepaden te visualiseren, je conversietrechters te analyseren, je conversieattributie te bepalen, je conversievoorspellingen te bekijken, enzovoort.

Demografierapport

Dit rapport laat je zien wie je gebruikers zijn, zoals de leeftijd, het geslacht, de interesses, de taal, de locatie, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je doelgroep te segmenteren, je gebruikersprofielen te maken, je gebruikersvoorkeuren te ontdekken, je gebruikersgedrag te voorspellen, je gebruikersgerichte content te creëren, enzovoort. 

Technologierapport

Dit rapport laat je zien welke technologieën je gebruikers gebruiken, zoals het apparaat, het besturingssysteem, de browser, de schermresolutie, de serviceprovider, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je website- of app-compatibiliteit te controleren, je technische problemen op te lossen, je technische vereisten te bepalen, je technische optimalisaties uit te voeren, enzovoort. 

Gebeurtenissenrapport

Dit rapport laat je zien welke gebeurtenissen je hebt gedefinieerd en gemeten op je website of app, zoals je aangepaste gebeurtenissen, je aangepaste parameters, je aangepaste dimensies, je aangepaste metrieken, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je gebeurtenisgegevens te bekijken, te filteren, te segmenteren, te vergelijken, te exporteren, enzovoort.

Analysehubrapport

Dit rapport laat je zien welke analyses je hebt uitgevoerd of kunt uitvoeren op je gegevens, zoals je aangepaste rapporten, je aangepaste inzichten, je aangepaste vergelijkingen, je aangepaste voorspellingen, enzovoort. Je kunt dit rapport gebruiken om je eigen analyses te maken, te delen, te bewerken, te verwijderen, enzovoort.

Dit zijn enkele van de belangrijkste rapporten, functies en tools die je kunt gebruiken in GA4. Zoals je kunt zien, biedt Google Analytics 4 je een schat aan informatie en mogelijkheden om je online activiteiten te bekijken en te interpreteren. GA4 helpt je om meer inzicht te krijgen in je gebruikers, je website, je app en je online prestaties. 

Hoe optimaliseer je Google Analytics 4? 

Nu je GA4 gebruikt om je gegevens te bekijken en te interpreteren, is het tijd om GA4 te optimaliseren om je online doelen te bereiken. Google Analytics 4 biedt je een aantal opties, instellingen en integraties die je helpen om je gegevens te verrijken, te beschermen en te benutten. Hier zijn enkele van de belangrijkste opties, instellingen en integraties die je kunt gebruiken in GA4: 

Google Analyics4 GA4 Enhanced Measurement1
Google Analyics4 GA4 Enhanced Measurement1

Enhanced Measurement

Dit is een optie die je in staat stelt om automatisch bepaalde standaardgebeurtenissen en -parameters te meten op je website of app, zonder dat je extra code hoeft toe te voegen. Je kunt Enhanced Measurement inschakelen of uitschakelen, en de gebeurtenissen en -parameters die je wilt meten selecteren of deselecteren, in je gegevensstroominstellingen. Je kunt bijvoorbeeld meten hoe je gebruikers scrollen, klikken op externe links, bestanden downloaden, video’s bekijken, formulieren indienen, enzovoort. 

Google Analytics 4 GA4 Conversiepaden Conversion Paths

Conversion Paths

Dit is een functie die je in staat stelt om de paden te zien die je gebruikers volgen om te converteren op je website of app, inclusief de gebeurtenissen, de parameters, de bronnen, de media, de campagnes, de zoekwoorden, de advertenties, enzovoort. Je kunt Conversion Paths bekijken in je conversierapport, en de conversies die je wilt analyseren selecteren of deselecteren, in je conversie-instellingen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je gebruikers van je website naar je app overstappen, of hoe ze verschillende kanalen gebruiken om je producten te kopen, enzovoort. 

Google Analytics 4 GA4 Reporting Identity Identiteit voor rapportage

Reporting Identity

Dit is een instelling die je in staat stelt om te bepalen hoe je de identiteit van je gebruikers rapporteert op je website of app, op basis van de beschikbare identificatoren, zoals de gebruikers-ID, de apparaat-ID, de resetbare ID, de Google-signalen, enzovoort. Je kunt Reporting Identity configureren in je eigenschapsinstellingen, en de identificatoren die je wilt gebruiken selecteren of deselecteren, in je identiteitsinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je gebruikers zich identificeren op verschillende apparaten en platforms, of hoe ze zich aanmelden of afmelden bij je website of app, enzovoort. 

Google Analytics 4 Custom Insights inzichten

Custom Insights

Dit is een functie die je in staat stelt om aangepaste inzichten te genereren uit je gegevens, op basis van je eigen criteria, vragen, doelen, enzovoort. Je kunt Custom Insights maken, delen, bewerken, verwijderen, enzovoort, in je analysehubrapport. Je kunt bijvoorbeeld zien welke gebruikers waarschijnlijk zullen converteren, welke producten waarschijnlijk zullen worden gekocht, welke campagnes waarschijnlijk zullen slagen, enzovoort.

Google Analytics 4 GA4 Comparisons vergelijkingen

Comparisons

Dit is een functie die je in staat stelt om je gegevens te vergelijken met verschillende segmenten of periodes, om trends, patronen, verschillen, overeenkomsten, enzovoort te ontdekken. Je kunt Comparisons gebruiken in elk rapport, en de segmenten of periodes die je wilt vergelijken selecteren of deselecteren, in je vergelijkingsinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe je gegevens veranderen in de loop van de tijd, of hoe je gegevens verschillen per leeftijd, geslacht, locatie, apparaat, kanaal, bron, medium, campagne, zoekwoord, advertentie, enzovoort.

Google Analytics 4 GA4 Predictive Capabilities voorspellende mogelijkheden

Predictive Capabilities

Dit is een functie die je in staat stelt om voorspellingen te maken over je gegevens, op basis van machine learning en kunstmatige intelligentie. Je kunt Predictive Capabilities gebruiken in je conversierapport, en de voorspellingen die je wilt bekijken selecteren of deselecteren, in je voorspellingsinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe waarschijnlijk het is dat je gebruikers zullen kopen, hoeveel ze zullen uitgeven, hoe lang ze zullen blijven, enzovoort. 

Dit zijn enkele van de opties, instellingen en integraties die je kunt gebruiken om GA4 te optimaliseren. Zoals je kunt zien, biedt GA4 je een aantal mogelijkheden om je gegevens te verrijken, te beschermen en te benutten. Google Analytics 4 helpt je om je online doelen te bereiken, of dat nu meer verkeer, meer conversies, meer omzet, meer loyaliteit of meer groei is. 

Conclusie

In dit artikel hebben we je een uitgebreide en praktische gids gegeven voor Google Analytics 4 (GA4), de nieuwste versie van Google Analytics, die je helpt om meer inzicht te krijgen in je gebruikers, je website, je app en je online prestaties. We hebben je laten zien wat GA4 is, hoe het werkt, waarom je het nodig hebt, hoe je het kunt instellen, hoe je het kunt gebruiken en hoe je het kunt optimaliseren voor je online doelen. We hebben je ook de beste tips, trucs, stappenplannen en FAQ’s gedeeld om je te helpen om het meeste uit GA4 te halen. We hebben je ook de voordelen, de functies en de integraties GA4 laten zien, en de kritiek, de uitdagingen, de beperkingen en de alternatieven van GA4 besproken. Met Google Analytics 4 kun je je online activiteiten meten en verbeteren op een meer geavanceerde en flexibele manier. 

We hopen dat je het leuk en nuttig vond. Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder. We horen graag je mening.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek de kracht van GA4: Analyseer je website & app