53 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 21/07/2022

Google Analytics Doelgroep rapport Doelgroepen

Doelgroepen in Analytics zijn gebruikers die je groepeert op basis van een combinatie van kenmerken die betekenis hebben voor je organisatie.

Een doelgroep zou uit niet meer kunnen bestaan dan de huidige kopers (neem gebruikers op die een of meer productweergaven hebben en sluit gebruikers uit die een of meer aankopen hebben gedaan).

Of heb je misschien een gedetailleerde definitie nodig om de kopers te identificeren die de detailpagina voor product A hebben bekeken en vervolgens binnen drie sessies of zeven dagen terugkeerde om het product te kopen.

Je kunt ruime definities maken zoals alle gebruikers die ooit een product hebben gekocht of alle gebruikers die de laatste 12 maanden een aankoop deden maar niet gedurende de laatste twee maanden.

Nadat je een doelgroep heeft gedefinieerd, kun je:

 • De doelgroep activeren op platforms zoals Google Ads en Display & Video 360, zodat je jouw marketinginspanningen op die gebruikers kunt richten.
 • De doelgroep toepassen op je Analytics-rapporten om hun gedrag te onderzoeken in reactie op je marketing. Je kunt de doelgroep als secundaire dimensie gebruiken in rapporten en als dimensie in segmenten, aangepaste rapporten en aangepaste trechters.

Dit artikel is gericht op de analyse van de doelgroep gegevens.

Vereisten rapport

online marketing Google Analytics GA webanalyse doelgroepen doelgroep analyse doelgroepsegmentatie doelgroepsegmenteren

 

Het Doelgroepenrapport bevat uitsluitend doelgroepen (en hun gerelateerde gegevens) die je in Analytics maakt.
Als je gegevens uit het rapport wilt weergeven, moet je eerst:

Gegevens voor een doelgroep zijn in rapporten beschikbaar vanaf de datum waarop je de doelgroep naar Analytics publiceert. Gegevens voor die datum zijn niet beschikbaar.

Je kunt doelgroepen naar Analytics publiceren op het moment dat je ze maakt en je kunt bestaande doelgroepen naar Analytics publiceren.

Het Rapport Doelgroepen gegevens weergeven

 • Log in bij Google Analytics
 • Navigeer naar je weergave
 • Open Rapporten
 • Selecteer Doelgroep -> Doelgroepen

Hoe krijg je inzicht in je doelgroepen (segmenten)?

Als je het rapport doelgroepen voor je hebt staan (zie afbeelding 1), klik je op alle gebruikers.

online marketing Google Analytics GA webanalyse doelgroepen doelgroep analyse doelgroepsegmentatie doelgroepsegmenteren
afbeelding 1 doelgroepen

Je krijgt een nieuw rapport te zien (zie afbeelding 2). Hier staan nu alle verkeerbronnen weergegeven.

online marketing Google Analytics GA webanalyse doelgroepen doelgroep analyse doelgroepsegmentatie doelgroepsegmenteren
afbeelding 2 doelgroepen

Al je nu net boven het overzicht kijkt zie je een balk (zie afbeelding 3) een aantal opties achter primaire dimensie staan.

online marketing Google Analytics GA webanalyse doelgroepen doelgroep analyse doelgroepsegmentatie doelgroepsegmenteren afbeelding 3 doelgroepen

Je kan kiezen uit:

Bij overig kan je nog meer segmenten kiezen. Hiermee kan je nog meer informatie over je doelgroep vinden. Dit kunnen technische segmenten zijn zoals browser of besturingssysteem die je doelgroep gebruik. Het kunnen ook demografische segmenten zijn. Zo krijg je meer inzicht in de achtergrond van de doelgroepen die je wilt bereiken.

 • In-market segment
 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Affiniteitscategorie(bereik)
 • Overig

Over de gegevens van doelgroepen

Je kunt op elke willekeurig moment maximaal twintig naar Analytics gepubliceerde doelgroepen hebben.

Doelgroepen die zijn gebaseerd op aangepaste dimensies die in de importmodus op het moment van de query gebruiken, worden niet ondersteund. Doelgroepgegevens worden geëvalueerd op het moment van verwerking.

Doelgroepen zijn alleen beschikbaar in de weergave waarin je ze maakt.

Wat zeggen de statistieken

Acquisitie

Met de statistieken voor Acquisitie kun je het volume gebruikers dat de doelgroep je levert (Gebruikers) en hoe goed de doelgroep werkt om potentiële nieuwe klanten te krijgen (Percentage nieuwe gebruikers, Nieuwe gebruikers)

Gedrag

Met statistieken voor Gedrag kun je zien hoe goed je site de betrokkenheid van gebruikers bevordert, of ze na slechts een pagina te hebben bekeken (Bouncepercentage) weer weggaan, of ze meerdere pagina’s bekijken (Pagina’s/sessies) en of ze de hoeveelheid tijd aan je content besteden die je graag ziet.

Conversies

Met de conversiestatistieken kun je achterhalen of gebruikers met de door jouw gewenste frequentie transacties en doelen afronden en opbrengsten genereren.

Hoe te reageren op doelgroepen?

Als een bepaalde doelgroep goed presteert door gebruikers te leveren die betrokkenheid tonen en converteren, kun je:

 • Een groot deel van je marketingbudget inzetten om de advertenties voor die gebruikers te bieden.
 • Het aantal sites verhogen waarop je biedt voor advertenties die aan die gebruikers worden weergegeven.
 • Het aantal uren van de dag verhogen waarop je biedt voor advertenties die aan die gebruikers worden weergegeven.

Als een doelgroep over het algemeen slecht presteert, kun je het budget verkleinen dat je eraan besteedt of de doelgroep geen meer laten uitmaken van je marketing.

Als een doelgroep redelijke aantallen gebruikers oplevert, maar die gebruikers niet converteren, passen de advertenties die ze zien en je content mogelijk niet goed bij elkaar of kan het wijzen op ontwerp- of technische problemen die het onmogelijk om te converteren.

Levert een doelgroep echter minder gebruikers op dan je zou willen, maar converteren die gebruikers wel, dan kun je die doelgroep gebruiken als basis om vergelijkbare doelgroepen te ontwikkelen en de marketing naar die gebruikers uit te breiden.

Het maken van doelgroep analyse en doelgroepsegmentatie.

Voor het maken van doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie is meer nodig. In dit artikel is uitgelegd hoe je segmenten en doelgroepen kunt bepalen in Google Analytics. Voor meer informatie over doelgroep analyse en doelgroepsegmentatie heb ik een aantal artikelen geschreven. Kijk hiervoor op:

 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Google Analytics Doelgroep rapport Doelgroepen