99 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 04/02/2024

Categorie:

online marketing kwaliteit van content marketing meten webanalyse google analytics

Hoe meet je het succes van je content marketing strategie? Meten is weten

Een praktische gids met tips, tools en voorbeelden

Content marketing is een van de meest effectieve manieren om je doelgroep te bereiken, je merk te versterken, je autoriteit te tonen en je omzet te verhogen. Maar hoe weet je of je content marketing strategie werkt? Hoe meet je het succes van je content marketing inspanningen? Meten is weten? En hoe kun je je content marketing verbeteren en optimaliseren?

In dit artikel leer je hoe je het succes van je content marketing strategie kunt meten aan de hand van vier belangrijke KPI’s: consumption, shares, leads en sales. Je ontdekt welke tools, zoals Google Analytics, je kunt gebruiken om deze KPI’s te volgen, hoe je je resultaten kunt analyseren en rapporteren en hoe je je content kunt optimaliseren voor SEO en verbeteren. Je krijgt ook tips, best practices, voorbeelden en cases van experts en succesvolle content marketeers. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je je content marketing strategie kunt evalueren en optimaliseren om je doelen te bereiken. Immers meten is weten.

Wat is content marketing en waarom is het belangrijk?

Content marketing is het creëren, distribueren en promoten van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerde doelgroep aan te trekken, te betrekken, te converteren en te loyaliseren, met als uiteindelijk doel een winstgevende klantactie te stimuleren.

Content marketing is belangrijk omdat het je helpt om:
 • Je zichtbaarheid, naamsbekendheid en reputatie te vergroten
 • Je doelgroep te informeren, te inspireren en te overtuigen
 • Je expertise, autoriteit en geloofwaardigheid te tonen
 • Je relatie, vertrouwen en loyaliteit met je klanten te versterken
 • Je organische verkeer, leads en conversies te verhogen
 • Je kosten, risico’s en afhankelijkheid van betaalde advertenties te verlagen
 • Je concurrentievoordeel, innovatie en groei te stimuleren

Hoe meet je het succes van je content marketing strategie?

Om het succes van je content marketing strategie te meten, moet je eerst je doelen, doelgroep, behoeften en waarde bepalen. Wat wil je bereiken met je content marketing? Wie wil je bereiken met je content marketing? Wat zijn hun problemen, vragen of wensen? Hoe kun je ze helpen met je content marketing? Wat is de toegevoegde waarde van je content marketing?

Vervolgens moet je je KPI’s, of key performance indicators, kiezen. KPI’s zijn meetbare indicatoren die je laten zien hoe goed je content marketing presteert ten opzichte van je doelen. Er zijn veel mogelijke KPI’s voor content marketing, maar de vier belangrijkste zijn:

 • Consumption: Dit zijn de KPI’s die meten hoe je doelgroep je content consumeert, zoals pageviews, sessies, bezoekers, tijd op pagina, bounce rate, scroll diepte, etc.
 • Shares: Dit zijn de KPI’s die meten hoe je doelgroep je content deelt, zoals likes, reacties, retweets, pins, etc.
 • Leads: Dit zijn de KPI’s die meten hoe je doelgroep je content gebruikt om contact met je op te nemen, zoals inschrijvingen, downloads, registraties, aanvragen, etc.
 • Sales: Dit zijn de KPI’s die meten hoe je doelgroep je content gebruikt om een aankoop te doen, zoals omzet, winst, klantwaarde, herhaalaankopen, etc.

Deze vier KPI’s vormen samen de content marketing funnel, die de reis van je doelgroep van bewustzijn, naar interesse, naar overweging, naar actie weergeeft. Je kunt deze online marketing funnel gebruiken om je content marketing strategie te plannen, uit te voeren en te meten.

Hoe meet je het succes van je content marketing strategie?

Nadat je je doelen en KPI’s hebt bepaald, kun je je content marketing strategie gaan meten. Meten is immers weten. Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om je content te analyseren en te optimaliseren. Hier zijn enkele van de meest populaire en nuttige tools:

 • Google Analytics: Dit is een gratis tool die je inzicht geeft in het gedrag en de resultaten van je websitebezoekers. Je kunt Google Analytics gebruiken om je content te meten op basis van consumption, shares, leads en sales. Je kunt ook segmenten, filters, doelen en gebeurtenissen instellen om je data te verfijnen en te personaliseren.
 • Google Search Console: Dit is een gratis tool die je inzicht geeft in de prestaties en de gezondheid van je website in de zoekresultaten van Google. Je kunt Google Search Console gebruiken om je content te meten op basis van zoekstatistieken, zoals vertoningen, klikken, CTR, positie, etc. Je kunt ook je zoekwoorden, backlinks, indexering en crawl-fouten bekijken en verbeteren.
 • SEMrush: Dit is een betaalde tool die je inzicht geeft in de concurrentie en de kansen van je website op het gebied van SEO, PPC, sociale media en content marketing. Je kunt SEMrush gebruiken om je content te meten op basis van zoekwoordonderzoek, domeinanalyse, site-audit, backlink-analyse, content-analyse, etc. Je kunt ook je concurrenten vergelijken en benchmarken op basis van hun content marketing strategieën.
 • BuzzSumo: Dit is een betaalde tool die je inzicht geeft in de meest populaire en virale content op het web. Je kunt BuzzSumo gebruiken om je content te meten op basis van sociale statistieken, zoals shares, reacties, vermeldingen, etc. Je kunt ook de beste content, onderwerpen, vragen, influencers en trends in je niche vinden en analyseren.
 • Social media statistieken: Dit zijn de ingebouwde statistieken die je krijgt van de social media platforms waar je je content deelt, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, etc. Je kunt social media statistieken gebruiken om je content shares, je content bereik, je content betrokkenheid, je content leads en je content sales te meten en te analyseren.
 • Zoekstatistieken: Dit zijn de statistieken die je krijgt van de zoekmachines waar je je content optimaliseert, zoals Google, Bing, Yahoo, etc. Je kunt zoekstatistieken gebruiken om je content ranking, je content zichtbaarheid, je content klikken, je content leads en je content sales te meten en te analyseren.
 • Conversiedoelen: Dit zijn de specifieke acties die je wilt dat je doelgroep onderneemt na het consumeren van je content, zoals een aankoop, een inschrijving, een download, een registratie, een aanvraag, etc. Je kunt conversiedoelen gebruiken om je content leads en je content sales te meten en te analyseren.

Deze vier KPI’s vormen samen de content marketing funnel, die de reis van je doelgroep van bewustzijn, naar interesse, naar overweging, naar actie weergeeft. Je kunt deze online marketing funnel gebruiken om je content marketing strategie te plannen, uit te voeren en te meten.

Hoe analyseer en rapporteer je je content marketing resultaten?

Om je content marketing resultaten te analyseren en te rapporteren, moet je eerst je data verzamelen, verwerken en visualiseren. Je kunt hiervoor gebruik maken van de tools die je hebt gekozen om je content marketing KPI’s te volgen, of je kunt gebruik maken van andere tools die je helpen om je data te integreren, te organiseren en te presenteren, zoals spreadsheets, dashboards, grafieken, tabellen, diagrammen, etc.

Vervolgens moet je je data interpreteren, evalueren en communiceren. Je moet je data vergelijken met je doelen, je benchmarks, je historische gegevens, je concurrenten, etc. Je moet je data gebruiken om je content marketing succes, je content marketing uitdagingen, je content marketing kansen, je content marketing aanbevelingen, etc. te identificeren en te verklaren. Je moet je data gebruiken om je content marketing verhaal, je content marketing inzichten, je content marketing actiepunten, je content marketing resultaten, etc. te vertellen en te laten zien.

Je kunt je content marketing analyse en rapportage doen op verschillende niveaus, frequenties en formaten, afhankelijk van je doel, je doelgroep, je boodschap en je medium. Je kunt bijvoorbeeld een dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse analyse en rapportage doen. Je kunt een algemene, specifieke, strategische of tactische analyse en rapportage doen. Je kunt een schriftelijke, mondelinge, visuele of interactieve analyse en rapportage doen. Je kunt een blog, een whitepaper, een infographic, een video, een presentatie, een webinar, een workshop, een vergadering, een e-mail, een nieuwsbrief, een dashboard, een scorecard, een rapport, een case study, een testimonial, een review, etc. gebruiken om je content marketing analyse en rapportage te doen.

Hoe optimaliseer en verbeter je je content marketing strategie?

Om je content marketing strategie te optimaliseren en te verbeteren, moet je je data gebruiken om je content marketing beslissingen te nemen, je content marketing acties te ondernemen, je content marketing experimenten te doen, je content marketing feedback te krijgen, je content marketing leren te doen en je content marketing groeien te doen.

Vervolgens moet je je data interpreteren, evalueren en communiceren. Je moet je data vergelijken met je doelen, je benchmarks, je historische gegevens, je concurrenten, etc. Je moet je data gebruiken om je content marketing succes, je content marketing uitdagingen, je content marketing kansen, je content marketing aanbevelingen, etc. te identificeren en te verklaren. Je moet je data gebruiken om je content marketing verhaal, je content marketing inzichten, je content marketing actiepunten, je content marketing resultaten, etc. te vertellen en te laten zien.

Je kunt je content marketing analyse en rapportage doen op verschillende niveaus, frequenties en formaten, afhankelijk van je doel, je doelgroep, je boodschap en je medium. Je kunt bijvoorbeeld een dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse analyse en rapportage doen. Je kunt een algemene, specifieke, strategische of tactische analyse en rapportage doen. Je kunt een schriftelijke, mondelinge, visuele of interactieve analyse en rapportage doen. Je kunt een blog, een whitepaper, een infographic, een video, een presentatie, een webinar, een workshop, een vergadering, een e-mail, een nieuwsbrief, een dashboard, een scorecard, een rapport, een case study, een testimonial, een review, etc. gebruiken om je content marketing analyse en rapportage te doen.

Je kunt je data gebruiken om je content marketing beslissingen te nemen, zoals:
 • Welke content marketing doelen wil je stellen of bijstellen?
 • Welke content marketing doelgroep wil je bereiken of segmenteren?
 • Welke content marketing behoeften wil je vervullen of creëren?
 • Welke content marketing waarde wil je leveren of verhogen?
 • Welke content marketing KPI’s wil je kiezen of aanpassen?
 • Welke content marketing tools wil je gebruiken of integreren?
 • Welke content marketing kanalen wil je gebruiken of optimaliseren?
 • Welke content marketing bronnen wil je gebruiken of genereren?
 • Welke content marketing campagnes wil je lanceren of evalueren?
 • Welke content marketing formats wil je gebruiken of variëren?
 • Welke content marketing stijl wil je gebruiken of veranderen?
 • Welke content marketing structuur wil je gebruiken of verbeteren?
 • Welke content marketing inhoud wil je gebruiken of vernieuwen?
 • Welke content marketing conclusie wil je gebruiken of versterken?
 • Welke content marketing titel wil je gebruiken of aantrekkelijker maken?
Je kunt je data gebruiken om je content marketing beslissingen te nemen, zoals:
 • Creëer nieuwe, relevante en waardevolle content die je doelgroep aanspreekt, informeert, inspireert en overtuigt
 • Distribueer je content via de juiste kanalen, bronnen en campagnes om je doelgroep te bereiken, te betrekken en te activeren
 • Promoot je content via de juiste tools, technieken en tactieken om je doelgroep te vergroten, te verleiden en te converteren
 • Optimaliseer je content voor de juiste zoekmachines, platforms en apparaten om je doelgroep te vinden, te boeien en te behouden
 • Analyseer je content prestaties, je doelgroep gedrag en je content impact om je doelgroep te begrijpen, te waarderen en te loyaliseren
 • Rapporteer je content resultaten, je content inzichten en je content aanbevelingen om je doelgroep te vertellen, te laten zien en te stimuleren
Je kunt je data gebruiken om je content marketing experimenten te doen, zoals:
 • Test verschillende content marketing variabelen, zoals doelen, doelgroep, behoeften, waarde, KPI’s, tools, kanalen, bronnen, campagnes, formats, stijl, structuur, inhoud, conclusie, titel, etc.
 • Meet de effecten van je content marketing variabelen op je content marketing KPI’s, zoals consumption, shares, leads, sales, etc.
 • Vergelijk de resultaten van je content marketing variabelen met je content marketing doelen, je benchmarks, je historische gegevens, je concurrenten, etc.
 • Trek conclusies uit je content marketing variabelen en je content marketing resultaten, zoals wat werkt, wat niet werkt, wat beter kan, wat beter werkt, etc.
 • Implementeer de beste content marketing variabelen in je content marketing strategie, zoals wat je moet behouden, wat je moet veranderen, wat je moet toevoegen, wat je moet verwijderen, etc.
Je kunt je data gebruiken om je content marketing feedback te krijgen, zoals:
 • Vraag je doelgroep om hun mening, ervaring en suggesties over je content marketing, zoals wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden, wat ze willen, wat ze nodig hebben, wat ze verwachten, wat ze aanbevelen, etc.
 • Luister naar je doelgroep via de verschillende kanalen, bronnen en tools waar je je content marketing deelt, zoals social media, e-mail, website, blog, video, podcast, webinar, workshop, etc.
 • Reageer op je doelgroep via de verschillende kanalen, bronnen en tools waar je je content marketing deelt, zoals bedank ze, complimenteer ze, feliciteer ze, help ze, adviseer ze, verwijs ze, etc.
 • Betrek je doelgroep bij je content marketing, zoals nodig ze uit, daag ze uit, vraag ze, antwoord ze, discussieer met ze, leer van ze, leer ze, inspireer ze, etc.
Je kunt je data gebruiken om je content marketing leren te doen, zoals:
 • Leer van je content marketing successen, zoals wat je goed doet, wat je goed werkt, wat je goed resulteert, wat je goed onderscheidt, etc.
 • Leer van je content marketing uitdagingen, zoals wat je fout doet, wat je niet werkt, wat je slecht resulteert, wat je slecht positioneert, etc.
 • Leer van je content marketing kansen, zoals wat je beter kunt doen, wat je beter kunt werken, wat je beter kunt resulteren, wat je beter kunt positioneren, etc.
 • Leer van je content marketing aanbevelingen, zoals wat je moet doen, wat je moet werken, wat je moet resulteren, wat je moet positioneren, etc.
Je kunt je data gebruiken om je content marketing groeien te doen, zoals:
 • Groei je content marketing doelen, zoals stel hogere, ambitieuzere of uitdagendere doelen
 • Groei je content marketing doelgroep, zoals bereik meer, diversere of kwalitatievere doelgroep
 • Groei je content marketing behoeften, zoals vervul meer, complexere of waardevollere behoeften
 • Groei je content marketing waarde, zoals lever meer, uniekere of duurzamere waarde
 • Groei je content marketing KPI’s, zoals kies meer, relevantere of impactvollere KPI’s
 • Groei je content marketing tools, zoals gebruik meer, geavanceerdere of integrere tools
 • Groei je content marketing kanalen, zoals gebruik meer, effectievere of optimalere kanalen
 • Groei je content marketing bronnen, zoals gebruik meer, betrouwbaardere of generere bronnen
 • Groei je content marketing campagnes, zoals lanceer meer, creatievere of evaluere campagnes
 • Groei je content marketing formats, zoals gebruik meer, variërende of vernieuwende formats
 • Groei je content marketing stijl, zoals gebruik meer, aantrekkelijke of veranderende stijl
 • Groei je content marketing structuur, zoals gebruik meer, logische of verbeterende structuur
 • Groei je content marketing inhoud, zoals gebruik meer, praktische of vernieuwende inhoud
 • Groei je content marketing conclusie, zoals gebruik meer, krachtige of versterkende conclusie
 • Groei je content marketing titel, zoals gebruik meer, pakkende of aantrekkelijkere titel

Conclusie

Content marketing is een krachtige manier om je doelgroep te bereiken, je merk te versterken, je autoriteit te tonen en je omzet te verhogen. Maar om het succes van je content marketing strategie te meten, heb je een duidelijk plan, een goede uitvoering en een constante evaluatie nodig.

In dit artikel heb je geleerd hoe je het succes van je content marketing strategie kunt meten aan de hand van vier belangrijke KPI’s: consumption, shares, leads en sales. Je hebt ook ontdekt welke tools je kunt gebruiken om deze KPI’s te volgen, hoe je je resultaten kunt analyseren en rapporteren, en hoe je je content kunt optimaliseren en verbeteren. Want meten is weten. Je hebt ook tips, best practices, voorbeelden en cases van experts en succesvolle content marketeers gekregen.

Nu is het jouw beurt om je content marketing strategie te meten en te verbeteren. Gebruik de informatie, inzichten en aanbevelingen die je in dit artikel hebt gekregen om je content marketing doelen te bereiken en je content marketing groei te stimuleren.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De succes van content meten met webanalyse