15 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 17/02/2024

Categorie:

Wat is een marketing funnel, Marketing funnel optimaliseren,Marketing funnel KPI's,Marketing funnel vs. sales funnel,Doel van een marketing funnel,Marketing funnel analyse, bewustwording, interesse, overweging,aankoop, rententie, loyaliteit

De marketing funnel: wat is het en hoe werkt het?

Een marketing funnel is een model dat het aankoopproces van potentiële klanten in kaart brengt, van het eerste contactmoment tot de uiteindelijke conversie. Het helpt je om je marketingstrategie af te stemmen op de behoeftes, voorkeuren en gedrag van je doelgroep. Het zorgt ook voor een betere samenwerking tussen je marketing- en salesteam, en een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

In dit artikel leer je wat een marketing funnel is, waarom het belangrijk is, en hoe je er zelf een kunt maken. Je ontdekt ook hoe je je marketing funnel kunt optimaliseren en meten. Je krijgt toegang tot handige tools, zoals een buyer persona template en een funnel calculator, die je kunt gebruiken om je eigen marketing funnel te ontwerpen. Je leest ook tips en voorbeelden van succesvolle marketing funnels van andere bedrijven.

Wat is een marketing funnel?

Een marketing funnel is een visuele weergave van het proces dat een persoon doorloopt vanaf het moment dat deze interactie met je merk heeft, zoals het lezen van een blogpost, tot het moment dat deze een aankoop doet. Marketing funnels bestaan uit verschillende fases die corresponderen met verschillende momenten in dat proces.

Het grootste gedeelte van de funnel beslaat de grootste groep mensen die interesse zouden kunnen hebben in wat je verkoopt. Wanneer je interactie met die groep hebt door middel van marketingactiviteiten of rechtstreekse communicatie zakken zij steeds dieper in je funnel totdat ze afhaken of je product kopen.

Er zijn verschillende modellen om een marketing funnel te beschrijven, maar een veelgebruikt model is het AIDA model, dat staat voor Awareness, Interest, Desire, en Action. Dit model bestaat uit vier fases:

 • Awareness: Dit is de fase waarin je potentiële klanten je merk, product of dienst leren kennen. Je wilt in deze fase zoveel mogelijk zichtbaarheid en naamsbekendheid creëren. Je kunt dit doen door middel van advertenties, social media, blogs, podcasts, video’s, webinars, e-books, whitepapers, enzovoort. Het doel is om de aandacht te trekken en interesse te wekken.
 • Interest: Dit is de fase waarin je potentiële klanten meer willen weten over je merk, product of dienst. Je wilt in deze fase je autoriteit en geloofwaardigheid opbouwen. Je kunt dit doen door middel van testimonials, reviews, case studies, demo’s, gratis proefversies, enzovoort. Het doel is om vertrouwen te winnen en waarde te bieden
 • Desire: Dit is de fase waarin je potentiële klanten overtuigd zijn van je merk, product of dienst. Je wilt in deze fase je unieke verkooppropositie en je onderscheidend vermogen benadrukken. Je kunt dit doen door middel van vergelijkingen, garanties, kortingen, bonussen, enzovoort. Het doel is om de koopintentie te verhogen en de bezwaren te verminderen.
 • Action: Dit is de fase waarin je potentiële klanten overgaan tot de aankoop van je product of dienst. Je wilt in deze fase het aankoopproces zo makkelijk en aangenaam mogelijk maken. Je kunt dit doen door middel van een duidelijke call-to-action, een eenvoudig bestelformulier, een veilige betaalmethode, een snelle levering, enzovoort. Het doel is om de conversie te realiseren en de klanttevredenheid te verhogen.

Welke fasen van de marketing funnel zijn er?

Een marketing funnel is dus een model dat het aankoopproces van je potentiële klanten in kaart brengt. Maar hoe ziet dat proces er precies uit? En hoe kun je je marketingstrategie aanpassen aan elke fase? In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de verschillende fasen van de marketing funnel en geven we je tips en voorbeelden om je marketing funnel te optimaliseren.

Bewustwording

De eerste fase van de marketing funnel is de bewustwordingsfase. Dit is de fase waarin je potentiële klanten je merk, product of dienst leren kennen. Je wilt in deze fase zoveel mogelijk zichtbaarheid en naamsbekendheid creëren. Je wilt ook de aandacht trekken en interesse wekken bij je doelgroep.

Om dit te bereiken, moet je eerst weten wie je doelgroep is, wat hun problemen, behoeftes, en wensen zijn, en waar ze naar op zoek zijn. Je moet ook weten waar je doelgroep zich bevindt, welke kanalen ze gebruiken, en hoe je ze kunt bereiken. Je moet je doelgroep segmenteren op basis van demografische, geografische, psychografische, en gedragskenmerken. Je moet ook buyer persona’s creëren, die de gemeenschappelijke kenmerken, motivaties, en doelen van je ideale klanten beschrijven.

Vervolgens moet je je marketingboodschap bepalen, die aansluit bij de behoeftes, wensen, en pijnpunten van je doelgroep. Je moet je marketingboodschap ook afstemmen op je merkidentiteit, je unieke verkooppropositie, en je onderscheidend vermogen. Je moet je marketingboodschap ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.

Tot slot moet je je marketingkanalen kiezen, die je kunt gebruiken om je marketingboodschap te verspreiden. Je moet je marketingkanalen selecteren op basis van je doelstellingen, je budget, je doelgroep, en je concurrentie. Je moet ook je marketingkanalen optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie. Je moet ook je marketingkanalen testen, analyseren, en verbeteren.

Enkele voorbeelden van marketingkanalen die je kunt gebruiken in de bewustwordingsfase zijn:

 • Advertenties: Je kunt advertenties plaatsen op zoekmachines, social media, websites, apps, podcasts, video’s, enzovoort. Je kunt advertenties gebruiken om je merk, product of dienst onder de aandacht te brengen, je doelgroep te targeten, en je verkeer te vergroten.
 • Social media: Je kunt social media gebruiken om je merk, product of dienst te promoten, je doelgroep te bereiken, en je betrokkenheid te verhogen. Je kunt social media gebruiken om je content te delen, je volgers te informeren, je autoriteit te tonen, en je interactie te stimuleren.
 • Blogs: Je kunt blogs gebruiken om je merk, product of dienst te presenteren, je doelgroep te informeren, en je waarde te bieden. Je kunt blogs gebruiken om je kennis te delen, je expertise te laten zien, je oplossingen te bieden, en je vertrouwen te winnen.
 • Podcasts: Je kunt podcasts gebruiken om je merk, product of dienst te introduceren, je doelgroep te inspireren, en je relatie te versterken. Je kunt podcasts gebruiken om je verhaal te vertellen, je visie te delen, je tips te geven, en je emotie over te brengen.
 • Video’s: Je kunt video’s gebruiken om je merk, product of dienst te demonstreren, je doelgroep te boeien, en je conversie te verhogen. Je kunt video’s gebruiken om je product te laten zien, je klanten te laten spreken, je resultaten te tonen, en je call-to-action te maken.

Interesse

De tweede fase van de marketing funnel is de interessefase. Dit is de fase waarin je potentiële klanten meer willen weten over je merk, product of dienst. Je wilt in deze fase je autoriteit en geloofwaardigheid opbouwen. Je wilt ook vertrouwen winnen en waarde bieden bij je doelgroep.

Om dit te bereiken, moet je eerst weten wat de informatiebehoefte, de vragen, en de bezwaren van je doelgroep zijn. Je moet ook weten welke contentvormen, kanalen, en frequenties ze prefereren. Je moet je doelgroep onderzoeken, enquêteren, en interviewen om deze informatie te verzamelen. Je moet ook je analytics, feedback, en reviews raadplegen om je inzichten te verrijken.

Vervolgens moet je je contentstrategie bepalen, die aansluit bij de informatiebehoefte, de vragen, en de bezwaren van je doelgroep. Je moet je contentstrategie ook afstemmen op je marketingdoelstellingen, je merkwaarden, en je tone of voice. Je moet je contentstrategie ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.

Tot slot moet je je contentcreatie en -distributie plannen, die je kunt gebruiken om je contentstrategie uit te voeren. Je moet je contentcreatie en -distributie plannen op basis van je beschikbare middelen, je deadlines, en je doelgroep. Je moet ook je contentcreatie en -distributie optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie. Je moet ook je contentcreatie en -distributie testen, analyseren, en verbeteren.

Enkele voorbeelden van contentvormen die je kunt gebruiken in de interessefase zijn:

 • Testimonials: Je kunt testimonials gebruiken om je merk, product of dienst te valideren, je doelgroep te overtuigen, en je sociale bewijs te vergroten. Je kunt testimonials gebruiken om je klanten aan het woord te laten, hun ervaringen te delen, hun resultaten te tonen, en hun aanbevelingen te geven.
 • Reviews: Je kunt reviews gebruiken om je merk, product of dienst te evalueren, je doelgroep te informeren, en je transparantie te verhogen. Je kunt reviews gebruiken om je product te vergelijken, je voor- en nadelen te benoemen, je sterke en zwakke punten te identificeren, en je score te geven.
 • Case studies: Je kunt case studies gebruiken om je merk, product of dienst te demonstreren, je doelgroep te inspireren, en je autoriteit te tonen. Je kunt case studies gebruiken om je succesverhalen te vertellen, je uitdagingen te beschrijven, je oplossingen te bieden, en je impact te meten.
 • Demo’s: Je kunt demo’s gebruiken om je merk, product of dienst te laten zien, je doelgroep te boeien, en je conversie te verhogen. Je kunt demo’s gebruiken om je product te tonen, je functies te uitleggen, je voordelen te benadrukken, en je call-to-action te maken.
 • Gratis proefversies: Gratis proefversies zijn een effectieve manier om je potentiële klanten kennis te laten maken met je product of dienst, zonder dat ze meteen hoeven te betalen. Je kunt gratis proefversies gebruiken om je doelgroep te laten zien wat je te bieden hebt, hoe je hun problemen kunt oplossen, en hoe je hun leven kunt verbeteren. Je kunt gratis proefversies ook gebruiken om je relatie met je doelgroep te versterken, door ze feedback te vragen, ondersteuning te bieden, en je waardering te tonen. Je kunt gratis proefversies tenslotte gebruiken om je conversie te verhogen, door ze een aantrekkelijk aanbod te doen, een schaarste te creëren, en een urgentie te stimuleren.

Een voorbeeld van een bedrijf dat gratis proefversies gebruikt in de interessefase is Netflix, de populaire streamingdienst. Netflix biedt nieuwe gebruikers een gratis proefperiode van 30 dagen aan, waarin ze onbeperkt toegang hebben tot alle films en series op het platform. Netflix gebruikt deze gratis proefperiode om zijn doelgroep te laten ervaren hoe makkelijk, leuk, en verslavend het is om Netflix te gebruiken. Netflix gebruikt ook deze gratis proefperiode om zijn doelgroep te binden, door ze gepersonaliseerde aanbevelingen, notificaties, en nieuwsbrieven te sturen. Netflix gebruikt tenslotte deze gratis proefperiode om zijn conversie te bevorderen, door ze te herinneren aan het einde van de proefperiode, de voordelen van een abonnement te benadrukken, en de betalingsopties te vereenvoudigen.

Overweging

De derde fase van de marketing funnel is de overwegingsfase. Dit is de fase waarin je potentiële klanten overwegen om je product of dienst te kopen. Je wilt in deze fase je unieke verkooppropositie en je onderscheidend vermogen benadrukken. Je wilt ook de koopintentie verhogen en de bezwaren verminderen bij je doelgroep.
Om dit te bereiken, moet je eerst weten wat de beslissingscriteria, de alternatieven, en de twijfels van je doelgroep zijn. Je moet ook weten welke contentvormen, kanalen, en frequenties ze gebruiken om hun beslissing te nemen. Je moet je doelgroep observeren, bevragen, en beïnvloeden om deze informatie te verzamelen. Je moet ook je concurrentie analyseren, vergelijken, en overtreffen om je inzichten te verbeteren.

Vervolgens moet je je verkoopstrategie bepalen, die aansluit bij de beslissingscriteria, de alternatieven, en de twijfels van je doelgroep. Je moet je verkoopstrategie ook afstemmen op je marketingdoelstellingen, je merkwaarden, en je tone of voice. Je moet je verkoopstrategie ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.

Tot slot moet je je verkoopactiviteiten plannen, die je kunt gebruiken om je verkoopstrategie uit te voeren. Je moet je verkoopactiviteiten plannen op basis van je beschikbare middelen, je deadlines, en je doelgroep. Je moet ook je verkoopactiviteiten optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie. Je moet ook je verkoopactiviteiten testen, analyseren, en verbeteren.

Enkele voorbeelden van verkoopactiviteiten die je kunt gebruiken in de overwegingsfase zijn:

 • Vergelijkingen: Je kunt vergelijkingen gebruiken om je product of dienst te positioneren, je doelgroep te informeren, en je concurrentievoordeel te tonen. Je kunt vergelijkingen gebruiken om je product te vergelijken met andere producten, je functies te benoemen, je voordelen te benadrukken, en je nadelen te minimaliseren.
 • Garanties: Je kunt garanties gebruiken om je product of dienst te bevestigen, je doelgroep te geruststellen, en je risico te verlagen. Je kunt garanties gebruiken om je kwaliteit te verzekeren, je resultaten te beloven, je service te bieden, en je terugbetaling te garanderen.
 • Kortingen: Je kunt kortingen gebruiken om je product of dienst te promoten, je doelgroep te motiveren, en je omzet te verhogen. Je kunt kortingen gebruiken om je prijs te verlagen, je waarde te verhogen, je loyaliteit te belonen, en je urgentie te creëren.
 • Bonussen: Je kunt bonussen gebruiken om je product of dienst te verrijken, je doelgroep te verrassen, en je waarde te vergroten. Je kunt bonussen gebruiken om je extra’s te geven, je voordelen te vermenigvuldigen, je schaarste te creëren, en je aanbod te verbeteren.
 • Testen: Je kunt testen gebruiken om je product of dienst te bewijzen, je doelgroep te overtuigen, en je conversie te verhogen. Je kunt testen gebruiken om je product te laten zien, je functies te demonstreren, je resultaten te meten, en je feedback te vragen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat testen gebruikt in de overwegingfase is Spotify, de populaire muziekstreamingdienst. Spotify biedt nieuwe gebruikers een gratis proefperiode van 30 dagen aan, waarin ze onbeperkt toegang hebben tot alle muziek en podcasts op het platform. Spotify gebruikt deze gratis proefperiode om zijn doelgroep te laten ervaren hoe makkelijk, leuk, en persoonlijk het is om Spotify te gebruiken. Spotify gebruikt ook deze gratis proefperiode om zijn doelgroep te binden, door ze gepersonaliseerde afspeellijsten, notificaties, en nieuwsbrieven te sturen. Spotify gebruikt tenslotte deze gratis proefperiode om zijn conversie te bevorderen, door ze te herinneren aan het einde van de proefperiode, de voordelen van een abonnement te benadrukken, en de betalingsopties te vereenvoudigen.

Aankoopbeslissing

De vierde fase van de marketing funnel is de aankoopbeslissingsfase. Dit is de fase waarin je potentiële klanten overgaan tot de aankoop van je product of dienst. Je wilt in deze fase het aankoopproces zo makkelijk en aangenaam mogelijk maken. Je wilt ook de klanttevredenheid en loyaliteit verhogen bij je doelgroep.

Om dit te bereiken, moet je eerst weten wat de aankoopmotieven, de aankoopbarrières, en de aankoopvoorkeuren van je doelgroep zijn. Je moet ook weten welke contentvormen, kanalen, en frequenties ze gebruiken om hun aankoop te doen. Je moet je doelgroep begeleiden, overtuigen, en stimuleren om deze informatie te verzamelen. Je moet ook je aankoopproces analyseren, optimaliseren, en vereenvoudigen om je inzichten te verbeteren.

Vervolgens moet je je conversiestrategie bepalen, die aansluit bij de aankoopmotieven, de aankoopbarrières, en de aankoopvoorkeuren van je doelgroep. Je moet je conversiestrategie ook afstemmen op je marketingdoelstellingen, je merkwaarden, en je tone of voice. Je moet je conversiestrategie ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.

Tot slot moet je je conversieactiviteiten plannen, die je kunt gebruiken om je conversiestrategie uit te voeren. Je moet je conversieactiviteiten plannen op basis van je beschikbare middelen, je deadlines, en je doelgroep. Je moet ook je conversieactiviteiten optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie. Je moet ook je conversieactiviteiten testen, analyseren, en verbeteren.

Enkele voorbeelden van conversieactiviteiten die je kunt gebruiken in de aankoopfase zijn:

 • Call-to-action: Je kunt call-to-action gebruiken om je product of dienst te promoten, je doelgroep te activeren, en je conversie te verhogen. Je kunt call-to-action gebruiken om je product te verkopen, je dienst te boeken, je formulier in te vullen, je nieuwsbrief te abonneren, enzovoort. Je moet je call-to-action duidelijk, opvallend, en urgent maken.
 • Bestelformulier: Je kunt bestelformulier gebruiken om je product of dienst te leveren, je doelgroep te registreren, en je conversie te realiseren. Je kunt bestelformulier gebruiken om je product te bestellen, je dienst te reserveren, je gegevens te verzamelen, je betaling te ontvangen, enzovoort. Je moet je bestelformulier eenvoudig, overzichtelijk, en veilig maken.
 • Betaalmethode: Je kunt betaalmethode gebruiken om je product of dienst te betalen, je doelgroep te faciliteren, en je conversie te voltooien. Je kunt betaalmethode gebruiken om je product te betalen, je dienst te bevestigen, je factuur te sturen, je garantie te geven, enzovoort. Je moet je betaalmethode betrouwbaar, flexibel, en snel maken.
 • Levering: Je kunt levering gebruiken om je product of dienst te bezorgen, je doelgroep te bedienen, en je conversie te bevestigen. Je kunt levering gebruiken om je product te verzenden, je dienst te verlenen, je bevestiging te sturen, je ondersteuning te bieden, enzovoort. Je moet je levering kwalitatief, punctueel, en klantvriendelijk make.

Retentie

De vijfde fase van de marketing funnel is de retentiefase. Dit is de fase waarin je bestaande klanten behoudt, tevredenstelt, en loyaliseert. Je wilt in deze fase je klantrelatie versterken, je klantwaarde vergroten, en je klantadvocaten creëren.

Om dit te bereiken, moet je eerst weten wat de klanttevredenheid, de klantbehoud, en de klantloyaliteit van je doelgroep zijn. Je moet ook weten welke contentvormen, kanalen, en frequenties ze gebruiken om hun relatie met je te onderhouden. Je moet je doelgroep waarderen, belonen, en verrassen om deze informatie te verzamelen. Je moet ook je klantenservice analyseren, optimaliseren, en personaliseren om je inzichten te verbeteren.

Vervolgens moet je je retentiestrategie bepalen, die aansluit bij de klanttevredenheid, de klantbehoud, en de klantloyaliteit van je doelgroep. Je moet je retentiestrategie ook afstemmen op je marketingdoelstellingen, je merkwaarden, en je tone of voice. Je moet je retentiestrategie ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.

Tot slot moet je je retentieactiviteiten plannen, die je kunt gebruiken om je retentiestrategie uit te voeren. Je moet je retentieactiviteiten plannen op basis van je beschikbare middelen, je deadlines, en je doelgroep. Je moet ook je retentieactiviteiten optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie. Je moet ook je retentieactiviteiten testen, analyseren, en verbeteren.

Enkele voorbeelden van retentieactiviteiten die je kunt gebruiken in de retentiefase zijn:

 • Nieuwsbrieven: Je kunt nieuwsbrieven gebruiken om je product of dienst te updaten, je doelgroep te informeren, en je betrokkenheid te verhogen. Je kunt nieuwsbrieven gebruiken om je nieuwe functies, aanbiedingen, tips, enzovoort te delen. Je moet je nieuwsbrieven interessant, relevant, en frequent maken.
 • Feedback: Je kunt feedback gebruiken om je product of dienst te verbeteren, je doelgroep te raadplegen, en je klanttevredenheid te meten. Je kunt feedback gebruiken om je klanttevredenheid, klantloyaliteit, klantbehoud, enzovoort te peilen. Je moet je feedback eenvoudig, eerlijk, en constructief maken.
 • Ondersteuning: Ondersteuning is een essentiële manier om je product of dienst te helpen, je doelgroep te ondersteunen, en je klantrelatie te versterken. Je kunt ondersteuning gebruiken om je klanten te helpen met hun vragen, problemen, of klachten. Je kunt ondersteuning ook gebruiken om je klanten te adviseren, te trainen, of te coachen. Je kunt ondersteuning tenslotte gebruiken om je klanten te bedanken, te complimenteren, of te feliciteren.

Een voorbeeld van een bedrijf dat ondersteuning gebruikt in de retentiefase is Zappos, de populaire online schoenenwinkel. Zappos staat bekend om zijn uitstekende klantenservice, die 24/7 bereikbaar is via telefoon, e-mail, chat, of social media. Zappos gebruikt zijn klantenservice om zijn klanten te helpen met hun bestellingen, retouren, of ruilen. Zappos gebruikt ook zijn klantenservice om zijn klanten te verrassen, te verwennen, of te verblijden. Zappos gebruikt tenslotte zijn klantenservice om zijn klanten te binden, te belonen, of te promoten

Retentie en upselling

De laatste fase van de marketing funnel is de retentie en upsellingfase. Dit is de fase waarin je bestaande klanten meer producten of diensten aanbiedt, die aansluiten bij hun behoeftes, wensen, of interesses. Je wilt in deze fase je klantwaarde vergroten, je omzet verhogen, en je klantadvocaten creëren.

Om dit te bereiken, moet je eerst weten wat de klantbehoeftes, de klantwensen, en de klantinteresses van je doelgroep zijn. Je moet ook weten welke producten of diensten je kunt aanbieden, die complementair, gerelateerd, of geavanceerd zijn. Je moet je doelgroep segmenteren, analyseren, en profileren om deze informatie te verzamelen. Je moet ook je producten of diensten ontwikkelen, verbeteren, en innoveren om je inzichten te verbeteren.

Vervolgens moet je je upsellingstrategie bepalen, die aansluit bij de klantbehoeftes, de klantwensen, en de klantinteresses van je doelgroep. Je moet je upsellingstrategie ook afstemmen op je marketingdoelstellingen, je merkwaarden, en je tone of voice. Je moet je upsellingstrategie ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.

Tot slot moet je je upsellingactiviteiten plannen, die je kunt gebruiken om je upsellingstrategie uit te voeren. Je moet je upsellingactiviteiten plannen op basis van je beschikbare middelen, je deadlines, en je doelgroep. Je moet ook je upsellingactiviteiten optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie. Je moet ook je upsellingactiviteiten testen, analyseren, en verbeteren.

Enkele voorbeelden van upsellingactiviteiten die je kunt gebruiken in de retentie en upsellingfase zijn:

 • Cross-selling: Je kunt cross-selling gebruiken om je klanten meer producten of diensten aan te bieden, die complementair zijn aan hun huidige aankoop. Je kunt cross-selling gebruiken om je klanten te helpen met hun behoeftes, hun wensen, of hun problemen. Je kunt cross-selling ook gebruiken om je klanten te verleiden, te motiveren, of te belonen. Je moet je cross-selling relevant, passend, en voordelig maken.
 • Up-selling: Je kunt up-selling gebruiken om je klanten meer producten of diensten aan te bieden, die beter, duurder, of uitgebreider zijn dan hun huidige aankoop. Je kunt up-selling gebruiken om je klanten te informeren, te adviseren, of te overtuigen. Je kunt up-selling ook gebruiken om je klanten te verrassen, te verwennen, of te verblijden. Je moet je up-selling waardevol, aantrekkelijk, en urgent maken.
 • Next-selling: Je kunt next-selling gebruiken om je klanten meer producten of diensten aan te bieden, die gerelateerd zijn aan hun huidige aankoop. Je kunt next-selling gebruiken om je klanten te inspireren, te interesseren, of te beïnvloeden. Je kunt next-selling ook gebruiken om je klanten te binden, te stimuleren, of te promoten. Je moet je next-selling relevant, passend, en voordelig maken.

Een voorbeeld van een bedrijf dat ondersteuning gebruikt in de retentiefase is Zappos, de populaire online schoenenwinkel. Zappos staat bekend om zijn uitstekende klantenservice, die 24/7 bereikbaar is via telefoon, e-mail, chat, of social media. Zappos gebruikt zijn klantenservice om zijn klanten te helpen met hun bestellingen, retouren, of ruilen. Zappos gebruikt ook zijn klantenservice om zijn klanten te verrassen, te verwennen, of te verblijden. Zappos gebruikt tenslotte zijn klantenservice om zijn klanten te binden, te belonen, of te promoten

Wat is het belang van een marketing funnel?

Een marketing funnel is dus een model dat het aankoopproces van je potentiële klanten in kaart brengt, van het eerste contactmoment tot de uiteindelijke conversie. Maar waarom is een marketing funnel zo belangrijk? Wat zijn de voordelen van een marketing funnel voor je bedrijf? In dit hoofdstuk geven we je vier redenen waarom een marketing funnel onmisbaar is voor je marketingstrategie.

Hoe helpt een marketing funnel je doelgroep te begrijpen?

Een marketing funnel helpt je om je doelgroep te begrijpen, door je inzicht te geven in hun behoeftes, wensen, interesses, problemen, vragen, bezwaren, en beslissingen. Door je doelgroep te begrijpen, kun je je marketingboodschap, content, en aanbod beter afstemmen op hun situatie, motivatie, en verwachting. Je kunt ook je marketingkanalen, frequenties, en momenten beter kiezen op basis van hun gedrag, voorkeuren, en locatie. Door je doelgroep te begrijpen, kun je je marketingstrategie effectiever, efficiënter, en klantgerichter maken.

Hoe helpt een marketing funnel om je marketingdoelstellingen te bereiken?

Een marketing funnel helpt je om je marketingdoelstellingen te bereiken, door je een duidelijk, gestructureerd, en meetbaar plan te geven om je potentiële klanten te beïnvloeden, te converteren, en te loyaliseren. Door een marketing funnel te gebruiken, kun je je marketingactiviteiten beter plannen, uitvoeren, en evalueren. Je kunt ook je marketingresultaten beter monitoren, analyseren, en verbeteren. Door een marketing funnel te gebruiken, kun je je marketingstrategie doelgerichter, resultaatgerichter, en datagedrevener maken.

Hoe helpt een marketing funnel je concurrentievoordeel te vergroten?

Een marketing funnel helpt je om je concurrentievoordeel te vergroten, door je een unieke, relevante, en overtuigende waardepropositie te geven voor je doelgroep. Door een marketing funnel te gebruiken, kun je je onderscheiden van je concurrenten, door je merkidentiteit, productkwaliteit, en klantbeleving te versterken. Je kunt ook je klantwaarde, klanttevredenheid, en klantloyaliteit te verhogen, door je klantrelatie, klantenservice, en klantwaardering te verbeteren. Door een marketing funnel te gebruiken, kun je je marketingstrategie unieker, relevanter, en overtuigender maken.

Hoe helpt een marketing funnel je omzet te verhogen?

Een marketing funnel helpt je om je omzet te verhogen, door je meer leads, klanten, en omzet te genereren voor je bedrijf. Door een marketing funnel te gebruiken, kun je je zichtbaarheid, naamsbekendheid, en verkeer vergroten, door je potentiële klanten te bereiken, te trekken, en te interesseren. Je kunt ook je conversie, klanttevredenheid, en klantbehoud verhogen, door je potentiële klanten te overtuigen, te converteren, en te loyaliseren. Je kunt tenslotte je klantwaarde, omzet, en winst verhogen, door je bestaande klanten te upsellen, te cross-sellen, en te next-sellen. Door een marketing funnel te gebruiken, kun je je marketingstrategie winstgevender, duurzamer, en schaalbaarder maken.

Hoe maak je een effectieve marketing funnel?

Een marketing funnel is dus een model dat het aankoopproces van je potentiële klanten in kaart brengt, van het eerste contactmoment tot de uiteindelijke conversie. Maar hoe creëer je een effectieve marketing funnel voor je bedrijf? Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 • Bepaal je doelgroep: Je moet weten wie je ideale klant is, zodat je je marketinginspanningen specifiek op hen kunt afstemmen. Je kunt je doelgroep onderzoeken, segmenteren, en profileren op basis van demografische, geografische, psychografische, en gedragskenmerken. Je kunt ook buyer persona’s creëren, die de gemeenschappelijke kenmerken, motivaties, en doelen van je ideale klanten beschrijven.
 • Definieer je doelen: Je moet weten wat je wilt bereiken met je marketing funnel, zodat je je marketingstrategie kunt bepalen. Je kunt je doelen SMART maken, dat wil zeggen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, en tijdgebonden. Je kunt ook je key performance indicators (KPI’s) kiezen, die je helpen om je voortgang en resultaten te meten.
 • Maak een content plan: Je moet weten welke content je gaat creëren, verspreiden, en promoten voor elke fase van je marketing funnel, zodat je je doelgroep kunt beïnvloeden, informeren, en overtuigen. Je kunt je content plan baseren op je doelgroep, je doelen, je boodschap, je kanalen, en je frequentie. Je kunt ook je content plan optimaliseren voor zoekmachines, gebruikerservaring, en conversie.
 • Creëer relevante content: Je moet content creëren die aansluit bij de behoeftes, wensen, en interesses van je doelgroep, zodat je je waarde, autoriteit, en geloofwaardigheid kunt tonen. Je kunt verschillende contentvormen gebruiken, zoals blogs, video’s, podcasts, e-books, webinars, enzovoort. Je moet je content ook aantrekkelijk, relevant, en overtuigend maken.
 • Analyseer en optimaliseer je funnel: Je moet je funnel analyseren om te zien wat werkt en wat niet, zodat je je funnel kunt verbeteren. Je kunt verschillende tools gebruiken, zoals Google Analytics, Google Search Console, Hotjar, enzovoort. Je moet je funnel ook optimaliseren om je conversie te verhogen, je kosten te verlagen, en je omzet te vergroten.

Conclusie

n dit artikel hebben we een diepgaande kijk genomen op het onderwerp “marketing funnel” binnen de context van online marketing. We hebben besproken wat een marketing funnel is en de verschillende fasen ervan, waaronder bewustwording, interesse, overweging, aankoopbeslissing en retentie.

Een marketing funnel is van cruciaal belang omdat het helpt bij het genereren van kwalitatieve leads, het bevorderen van betrokkenheid en het vergroten van conversies. Het stelt bedrijven in staat om potentiële klanten op een gestructureerde manier door het aankoopproces te leiden.

Om een effectieve marketing funnel te creëren, is het essentieel om enkele belangrijke stappen te volgen. Dit omvat een grondige doelgroepanalyse, het creëren van relevante en boeiende content, het genereren van leads, het koesteren van leads door middel van gerichte communicatie, het stimuleren van conversies en het behouden van klanten door middel van upselling en retentiestrategieën.

Het meten van de effectiviteit van een marketing funnel is van cruciaal belang om te bepalen of de strategieën werken en waar er mogelijkheden zijn voor optimalisatie. Belangrijke KPI’s zoals het aantal gegenereerde leads, de conversieratio en de ROI moeten worden gevolgd en geanalyseerd met behulp van tools zoals Google Analytics en CRM-systemen.

Hoewel een marketing funnel een krachtig instrument kan zijn, zijn er veelgemaakte fouten die vermeden moeten worden. Gebrek aan personalisatie, slechte contentkwaliteit, onvoldoende leadopvolging, te veel focus op verkoop en gebrek aan optimalisatie zijn enkele van de valkuilen waar bedrijven in kunnen vallen. Het is belangrijk om deze fouten te vermijden en voortdurend te streven naar verbetering en optimalisatie van de marketing funnel.

Kortom, een goed ontworpen en geoptimaliseerde marketing funnel is essentieel voor het succes van online marketing. Het helpt bij het genereren van leads, het bevorderen van conversies en het behouden van klanten. Door de juiste strategieën toe te passen, te meten en te optimaliseren, kunnen bedrijven hun marketinginspanningen naar een hoger niveau tillen en betere resultaten behalen.

(Visited 15 times, 1 visits today)

marketing funnel