31 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 15/01/2024

Categorie:

online marketing SEO checklist search engine optimalization

SEO checklist 2024: Met deze 30 tips scoor je bovenaan in Google

Een SEO checklist is handig hulpmiddel om te gebruiken voor de optimalisatie van je website. Met de SEO checklist zorg je ervoor dat elke pagina voldoet aan ‘de regels’ van Google. Op die manier zullen je pagina’s beter scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Door zoekmachine optimalisatie maak je je pagina’s beter vindbaar waardoor je hoger in Google kan komen.

SEO staat voor search engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het doel van SEO is om meer bezoekers naar je website te trekken via de organische zoekresultaten van Google. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? En welke dingen zijn cruciaal als je jouw website echt SEO-proof wilt maken?

In dit artikel geven we je een handige SEO checklist met de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je je website beter vindbaar wilt maken in Google. We nemen zowel de technische kant als de inhoudelijke aspecten van SEO onder de loep. Bovendien delen we handige tips en tools waarmee je niet alleen je SEO prestaties kunt meten, maar ook kunt verbeteren. Ready to boost your website’s visibility? Let’s dive in!

SEO checklist On-page SEO

On-page SEO is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat zich richt op de optimalisatie van een individuele webpagina voor zoekmachines. Het doel van on-page SEO is om ervoor te zorgen dat een website zo goed mogelijk wordt weergegeven in de zoekresultaten (SERP’s) van zoekmachines, zoals Google.

Stap 1: het primaire zoekwoord (focus keyword)

Als het gaat om het optimaliseren van je inhoud voor zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en anderen, is een van de belangrijkste stappen het kiezen van het juiste primaire zoekwoord (of focus keyword). Een zoekwoord is simpelweg de term die gebruikers invoeren in de zoekbalk wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten of diensten die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Om ervoor te zorgen dat je klanten je gemakkelijk kunnen vinden in de zoekmachines, moet je de juiste zoekwoorden kiezen voor je website en inhoud.

Je kunt je eigen zoekwoorden bedenken of een zoekwoorden onderzoek uitvoeren om de beste voor jouw bedrijf te vinden. Zoekwoorden onderzoek is een cruciale stap die je moet nemen voordat je content gaat creëren. Door het zoekvolume en de intentie van een zoekwoord te onderzoeken, kun je bepalen of het potentieel heeft om verkeer en conversies naar je website te leiden.

Daarom is het belangrijk om je bij het kiezen van je zoekwoorden en het maken van je inhoud te richten op relevantie en gebruikerservaring. Zorg ervoor dat je inhoud informatief, boeiend en gemakkelijk te navigeren is en dat het ingaat op de specifieke behoeften en zorgen van je doelgroep. Op die manier kun je je ranking in zoekmachines verbeteren en meer verkeer naar je website trekken.

Als het gaat om zoekmachine optimalisatie (SEO), zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden om de zichtbaarheid en ranking van je website in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Een belangrijk aspect is zoekwoordoptimalisatie, waarbij relevante zoekwoorden strategisch in je inhoud worden opgenomen om de relevantie en waarde ervan voor zoekmachines te verbeteren.

Om je web content effectief te optimaliseren voor zoekwoorden, is het belangrijk om na te gaan welke zoekwoorden relevant zijn voor je bedrijf of branche. Hiervoor kun je zoekwoordenonderzoek uitvoeren om populaire zoektermen en zinnen te identificeren die relevant zijn voor je doelgroep.

Als je eenmaal een lijst met relevante zoekwoorden hebt, is het belangrijk om je te richten op het optimaliseren van je inhoud voor één specifiek zoekwoord per keer. Dit kan ervoor zorgen dat je inhoud zeer doelgericht en relevant is voor gebruikers die op dat specifieke zoekwoord zoeken

Stap 2: plaats van het zoekwoord

Een ander belangrijk aspect van zoekwoord optimalisatie is de plaatsing van zoekwoorden binnen je content. Als algemene regel geldt: hoe dichter bij het begin van je content je focus keyword staat, hoe meer waarde zoekmachines zoals Google er aan zullen hechten. Dit betekent dat het belangrijk is om je webtekst zo te structureren dat je primaire zoekwoord aan het begin van je koppen, paragrafen en andere belangrijke gedeelten staan.

Stap 3: Title tag (SEO titel)

Een van de belangrijkste plaatsen om je trefwoord op te nemen is in de title-tag van je website of webpagina. De title-tag is de tekst die bovenaan je browservenster of in zoekmachineresultaten verschijnt, en het is een cruciaal element bij het bepalen van de relevantie en waarde van je inhoud voor zoekmachines. Om je title-tag te optimaliseren voor zoekwoorden, moet je ervoor zorgen dat je doelzoekwoord zo dicht mogelijk bij het begin van de tag staat, terwijl je de tag ook beknopt en aantrekkelijk voor potentiële gebruikers houdt.

Over het geheel genomen is zoekwoord optimalisatie een belangrijk aspect van SEO dat kan helpen om de zichtbaarheid en relevantie van je website voor zoekmachines te verbeteren. Door je te richten op relevante zoekwoorden en deze op strategische plekken in je content te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat je website beter gevonden en gerangschikt wordt door gebruikers die zoeken naar onderwerpen die verband houden met je bedrijf of branche.

Hier zijn enkele tips voor een goede title tag:

  • Gebruik sterke woorden en zinnen die de aandacht trekken.
  • Zorg dat je title tag relevant is voor de inhoud van je pagina.
  • Gebruik een vraag als titel om de lezer uit te dagen.
  • Vermeld tips, geheimen of technieken in je titel om de lezer te informeren.
  • Gebruik de woorden “stappenplan” of “handleiding” in je titel om de lezer te overtuigen om te lezen.

Stap 4: meta description (beschrijving pagina)

De meta description is de korte samenvatting die je aan Google geeft over je webpagina. Het is belangrijk om je gewenste zoekwoord ook in deze beschrijving op te nemen. Het is echter ook aan te raden om een opvallende en aansprekende tekst te maken die mensen verleidt om door te klikken naar je website. Alleen verschijnen in de zoekresultaten is niet genoeg als niemand op je link klikt. Hoewel je je eigen meta-beschrijving kunt opgeven, moet je er rekening mee houden dat Google ervoor kan kiezen om een ander fragment van je inhoud weer te geven als het dat relevanter vindt voor de zoekopdracht.

Stap 5: De URL structuur

Kijk eens naar de URL van dit artikel: onlinemarketinganalyse.nl/seo-checklist. Dit is veel leesbaarder dan een lange en ingewikkelde URL zoals onlinemarketinganalyse.nl/blog/2023/12/01/category/seo/p=1999. Idealiter wil je je URL zo duidelijk en beknopt mogelijk houden, en nogmaals, neem je doelzoekwoord zo dicht mogelijk bij het begin van de URL op.

Stap 6: Uitgelichte afbeelding (featured image)

Als je je blogbericht begint met een afbeelding kan een krachtig middel zijn om lezers aan te moedigen om verder te lezen. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden en een visueel aantrekkelijke afbeelding kan helpen om je boodschap over te brengen en de aandacht van je publiek te trekken. Zorg ervoor dat je een relevante afbeelding van hoge kwaliteit kiest die je content aanvult.

Als je afbeeldingen op je website optimaliseert voor zoekmachines, zoals Google, is ook een effectieve manier om je SEO te verbeteren. Door je relevante zoekwoorden op te nemen in de bestandsnaam, titel, alt-tag en bijschrift, kun je je kansen vergroten om hoger is Google te komen.

Stap 7: Breadcrumbs (broodkruimelnavigatie)

Een andere manier om de algehele gebruikerservaring op je website te verbeteren is door broodkruimelnavigatie in te bouwen. Deze gids laat het pad zien dat bezoekers hebben afgelegd om je pagina te bereiken, zodat ze snel terug kunnen navigeren naar de homepage of de bovenliggende categorie. Breadcrumbs kun je ook zien als interne links, die helpen om je website te structureren en gebruiksvriendelijker te maken.

Het gebruik van breadcrumbs in het ontwerp van websites is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Ze bieden niet alleen een visuele weergave van de reis van een gebruiker door een website, maar ze dienen ook als een handig navigatiehulpmiddel. Door het pad weer te geven dat een gebruiker heeft afgelegd vanaf de homepage naar een specifieke bestemmingspagina, maken breadcrumbs het makkelijk voor gebruikers om hun stappen terug te volgen of om naar andere relevante pagina’s te navigeren.

Maar breadcrumbs dienen ook een ander belangrijk doel: ze kunnen de zoekmachine optimalisatie (SEO) van een website verbeteren. Door relevante zoekwoorden in het broodkruimelspoor op te nemen, kunnen website-eigenaren zoekmachines laten weten waar hun site over gaat en hun kansen om hoger in de zoekresultaten te komen verbeteren.

In feite kunnen breadcrumbs een essentieel onderdeel zijn van elke SEO-strategie. Door ervoor te zorgen dat elke breadcrumb de juiste zoekwoorden bevat en gestructureerd is op een manier die logisch is voor zowel gebruikers als zoekmachines, kunnen website-eigenaren de zichtbaarheid van hun website verbeteren en meer organisch verkeer aantrekken.

Dus als je de SEO-prestaties van je website wilt verbeteren, vergeet dan het belang van breadcrumbs niet. Door ze op te nemen als onderdeel van het ontwerp van je website, kun je een betere gebruikerservaring bieden en zoekmachines helpen begrijpen waar je site over gaat.

Stap 8: H1 tag (heading 1)

Elke blogpost begint met een titel. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze titel wordt getagd als een ‘Heading 1’ (ook bekend als H1). Verwar dit niet met je titeltag, ook al hebben ze een vergelijkbare tekst, het zijn twee verschillende titels. De title-tag is de titel van je hele pagina, die wordt weergegeven op de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP). Aan de andere kant is de H1 de titel van de inhoud op de pagina, die wordt weergegeven op de pagina zelf. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden waarvoor je wilt ranken zo ver mogelijk naar voren in de titel plaatst.

Stap 9: De eerste alinea van je content

Gebruik je doelzoekwoord in de eerste alinea van je blogbericht, en bij voorkeur als het eerste woord van de eerste zin, zolang het zinvol is. De eerste alinea is cruciaal omdat deze, net als de titel, pakkend en overtuigend genoeg moet zijn om lezers te verleiden verder te lezen. In dit artikel hebben we echter een slecht voorbeeld gebruikt, omdat we geen logische eerste zin hebben gebruikt.

Stap 10: Je zoekwoord dikdrukken

Als je jouw zoekwoord dik drukt zal Google je een heel klein beetje extra waarde geven. Je hoeft het maar een keer te doen, want vaker zal geen verschil maken.

Stap 11: De rest van je content

Zodra je je zoekwoorden hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om ze in je inhoud te verwerken. Het is echter belangrijk om “keyword stuffing” te vermijden, dat is de praktijk van het overmatig gebruik van je doelzoekwoorden tot het punt waar het onnatuurlijk en spammy wordt. Richt je in plaats daarvan op het natuurlijke gebruik van je zoekwoorden in je hele inhoud, inclusief je eerste alinea en eventuele volgende alinea’s.


Stap 12: De koppen h2..h6

Koppen, of subkoppen, zijn een belangrijk aspect van on-page SEO. Ze helpen niet alleen om je inhoud te ordenen en leesbaarder te maken, maar ze bieden ook een kans om je trefwoorden in te verwerken. Als je koppen gebruikt, is het belangrijk om heading tags (H1, H2, H3, etc.) te gebruiken om de hiërarchie van je inhoud aan te geven. Hoe lager het nummer, hoe belangrijker de kop is voor Google.

Bijvoorbeeld, je hoofdkop (H1) moet worden gebruikt om het onderwerp van je pagina te introduceren en moet je doelzoekwoord bevatten. Subkoppen (H2, H3, etc.) moeten worden gebruikt om je inhoud op te delen in secties en moeten waar nodig ook je trefwoord bevatten. Door heading-tags te gebruiken en je trefwoorden erin te verwerken, geef je zowel gebruikers als zoekmachines een duidelijk beeld van je inhoud.

Stap 13: Een inhoudsopgave toevoegen

Het gebruik van (sub)koppen in je artikel heeft als bijkomend voordeel dat je een inhoudsopgave kunt maken. Zoals je in dit artikel kunt zien, is er (links) een index die alle stappen bevat Dit maakt het voor lezers gemakkelijk om naar de verschillende onderdelen van het artikel te navigeren.

Een ander voordeel is dat Google je artikel beter kan analyseren en specifieke delen van je inhoud kan indexeren. Dit betekent dat als iemand zoekt op een zoekopdracht als “Hoe maak ik een inhoudsopgave met behulp van subkoppen”, Google hem direct naar stap 12 van dit artikel kan sturen.

Stap 14: Het gebruik van brede zoekwoorden

Naast het verwerken van specifieke zoekwoorden in je inhoud, kun je ook je bereik vergroten door brede zoektermen te gebruiken die gerelateerd zijn aan je zoekwoord. Als je bijvoorbeeld gevonden wilt worden voor de zin “zoekmachine optimalisatie”, kun je die exacte zin in je tekst gebruiken. Als je echter een zin opneemt als “zo optimaliseer je content voor zoekmachine om hoger te scoren in Google”, gebruik je een brede zoekterm.

Het gebruik van brede zoektermen kan je helpen een breder publiek aan te trekken en je zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het gebruik van specifieke zoekwoorden en brede zoektermen in je inhoud om je kansen om gevonden te worden door zowel een gericht als een breder publiek te optimaliseren.

Stap 15: Gebruik gerelateerde zoekwoorden (LSI) en synoniem

Dit is waar LSI zoekwoorden om de hoek komen kijken. LSI, of latente semantische indexering, verwijst naar gerelateerde trefwoorden en synoniemen die vaak worden geassocieerd met het belangrijkste trefwoord. Deze vind je onderaan de pagina met zoekresultaten van Google en kunnen een geweldige bron zijn voor het vinden van aanvullende zoekwoorden om in je inhoud op te nemen.

Naast LSI zoekwoorden is het ook belangrijk om synoniemen te overwegen. Het gebruik van synoniemen kan helpen om herhalende taal te vermijden en inhoud boeiender te maken voor lezers. Het algoritme van Google is slim genoeg om synoniemen en gerelateerde zoekwoorden te herkennen, dus als je ze in je content opneemt, kan dat je zoekresultaten verbeteren.

Stap 16: Vermijd het spammen van je zoekwoord

Hoewel deze SEO checklist je misschien het idee geeft dat je je inhoud moet herschrijven tot een relevante, geoptimaliseerde pagina voor een specifiek trefwoord, willen we benadrukken dat je dit met mate moet doen en niet je toevlucht moet nemen tot keyword spamming. Keyword stuffing is een term die wordt gebruikt om een tekst te beschrijven die te vol staat met een bepaald trefwoord. Dit neemt vaak de leesbaarheid van je inhoud weg en kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

SEO teksten zijn berucht om het feit dat ze de inhoud saai en statisch maken, waardoor je moeilijk emoties kunt oproepen bij je lezers. Als gevolg daarvan kun je minder reacties, shares en andere vormen van betrokkenheid ontvangen, wat uiteindelijk je conversiepercentages schaadt. Bovendien zal Google je bestraffen voor keyword stuffing, dus je kunt dit het beste helemaal vermijden.

De beste aanpak voor het schrijven van je pagina’s en blogartikelen is om SEO niet voorop te stellen. Zulke pagina’s zijn gemakkelijk herkenbaar en niet prettig om te lezen voor je bezoekers. Google geeft prioriteit aan de leesbaarheid en bruikbaarheid van je pagina, dus het is cruciaal om in de eerste plaats voor je publiek te schrijven. Als je dat doet, creëer je inhoud die boeiend, informatief en prettig om te lezen is, wat leidt tot meer betrokkenheid en conversies.

Stap 17: Verrijk je content met visuals

Als het gaat om het optimaliseren van je website, is het belangrijk om te onthouden dat internet een multimediale omgeving is. Dat betekent dat het simpelweg plaatsen van zoekwoorden en platte tekst op je website niet genoeg is om je hoger in Google te laten scoren. In plaats daarvan is het belangrijk om te werken met rijke content.

Rijke content verwijst naar de verschillende soorten media die je op je website aanbiedt. Dit kunnen tekst, afbeeldingen, audio, video, PDF’s en infografieken zijn. Hoe meer van deze elementen je in een artikel of pagina opneemt, hoe waardevoller het zal zijn voor zowel je lezers als voor Google.

Video SEO wordt zelfs steeds belangrijker omdat steeds meer mensen content in dit formaat consumeren. Overweeg om “monsterartikelen” te maken die een verscheidenheid aan mediatypen bevatten om je inhoud zo waardevol mogelijk te maken.

Stap 18: Externe Links

Als het gaat om het optimaliseren van je website voor zoekmachines, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de interne linkstructuur, maar ook naar de uitgaande links die je opneemt in je content. Uitgaande links, die verwijzen naar links die naar andere websites leiden, kunnen net zo waardevol zijn voor je zoekmachine rankings als interne links.

Google kan herkennen wanneer je linkt naar kwalitatieve, gezaghebbende inhoud die relevant is voor je eigen artikel. Door uitgaande links op te nemen naar andere websites die waardevolle informatie bieden aan je lezers, zorg je niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar geef je Google ook een signaal dat je inhoud waardevol en informatief is.

Een voorbeeld van een website die een hoge autoriteit heeft en waardevol kan zijn om naar te linken is Wikipedia. Door een link naar een relevant Wikipedia-artikel op te nemen in je inhoud, kun je de ranking van je eigen artikel in Google een boost geven.

Stap 19: Categorieën instellen

Een ander belangrijk aspect van het optimaliseren van je blog voor zoekmachines is het organiseren van je inhoud in categorieën. Door dit te doen, maak je het makkelijker voor lezers om de inhoud te vinden die ze zoeken en maak je het ook makkelijker voor zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen.

Bij het kiezen van categorieën voor je blog is het belangrijk om categorieën te kiezen die duidelijk en specifiek zijn en die elkaar niet te veel overlappen. Het is ook een goed idee om je categoriepagina’s te optimaliseren voor zoekmachines door relevante trefwoorden op te nemen in de paginatitel en metaomschrijving.

Stap 20: Voeg interne links toe

Tot slot is er nog een belangrijk aspect van het optimaliseren van je website voor zoekmachines: het opnemen van interne links in je content. Interne links zijn links die leiden naar andere pagina’s op je eigen website, en ze kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om de zoekmachine rankings van je website te verbeteren.

Door interne links in je inhoud op te nemen, maak je het niet alleen makkelijker voor lezers om door je website te navigeren en de inhoud te vinden die ze zoeken, maar geef je zoekmachines ook aan welke pagina’s op je website het belangrijkst zijn.

Als je interne links in je content opneemt, is het belangrijk om relevante ankerteksten te gebruiken en te linken naar pagina’s die nauw verwant zijn aan de inhoud van de pagina waar je vandaan linkt. Dit kan helpen om een duidelijke hiërarchie van pagina’s op je website aan te brengen en kan de algehele SEO van je website verbeteren

Stap 21: Je content publiceren

Als je artikel eenmaal online staat, is het belangrijk om het te promoten op verschillende sociale mediaplatforms om de zichtbaarheid te vergroten. X (Twitter) is een geweldig platform om mee te beginnen, omdat je er over je artikel kunt twitteren en het kunt delen met je volgers. Dit helpt je niet alleen om je eerste backlink naar je artikel te krijgen, maar maakt het ook makkelijker voor Google om het snel op te pikken.

Naast X (Twitter) moet je je artikel ook delen op andere sociale mediaplatforms zoals Facebook en LinkedIn. Deze platforms hebben een enorme gebruikersgroep en door je artikel op deze platforms te delen, bereik je een groter publiek. Zo vergroot je de kans op meer lezers en betrokkenheid bij je blog.

Als je een mailinglijst hebt, is het belangrijk om even te wachten met het versturen van je artikel naar je abonnees. Deel het in plaats daarvan eerst op sociale mediaplatforms en wacht op de eerste reacties. Bezoekers op sociale mediaplatforms hebben de neiging om snel en positief te reageren en hun eerste reacties kunnen bepalend zijn voor de algehele interactie op je blog.

Concluderend, het promoten van je artikel op sociale media is cruciaal voor het vergroten van de zichtbaarheid, het bereiken van een breder publiek en het verkrijgen van meer betrokkenheid op je blog. Zorg er dus voor dat je je artikel op verschillende platforms deelt en wacht op de eerste reacties voordat je het naar je mailinglijst stuurt.

SEO checklist Off-page SEO

Off-page SEO is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat zich richt op het verbeteren van de ranking van een website in zoekmachines door middel van acties die buiten de website worden uitgevoerd. De belangrijkste focus van off-page SEO is het verkrijgen van kwalitatieve backlinks naar de website. Backlinks zijn links van andere websites naar de eigen website. Zoekmachines zien backlinks als een indicatie van de relevantie en autoriteit van een website.

Stap 22: Linkbuilding

Zorg voor een natuurlijk en divers linkprofiel. Een natuurlijk en divers linkprofiel is belangrijk voor je SEO-succes. Google wil namelijk zien dat je links op een natuurlijke manier hebt verkregen. Zorg er daarom voor dat je links krijgt van verschillende soorten websites, met verschillende domein- en pagina-autoriteiten, met verschillende ankerteksten en met verschillende dofollow en nofollow attributen.

Zorg voor kwalitatieve en relevante links. Kwalitatieve en relevante links zijn het meest waardevol voor je SEO-ranking. Zorg er daarom voor dat je links krijgt van websites die gerelateerd zijn aan jouw niche, die een goede reputatie hebben, die veel verkeer en betrokkenheid genereren en die een hoge autoriteit hebben.

Zorg voor een actieve en creatieve linkbuilding strategie.Een actieve linkbuildingstrategie betekent dat je zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om links te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met andere websitebeheerders om te vragen of ze een link naar je website willen plaatsen. Je kunt ook deelnemen aan online discussies en forums om links te verdienen.

Stap 23: Sociale media

Sociale media is een belangrijke off-page SEO factor. Zoekmachines gebruiken informatie van sociale media om de relevantie van een website te beoordelen. Dit betekent dat je door sociale media in te zetten, je website kunt verbeteren in de zoekresultaten.

Gebruik relevante zoekwoorden in je content. Dit geldt voor alle content die je op sociale media deelt, of het nu gaat om blogposts, afbeeldingen, video’s of andere vormen van content. Door relevante zoekwoorden te gebruiken, vergroot je de kans dat je content wordt gevonden door mensen die naar die zoekwoorden zoeken.

Promoot je content op sociale media. Deel je content regelmatig op je sociale mediakanalen en gebruik relevante hashtags om je content onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Hoe meer mensen je content zien en delen, hoe meer autoriteit je website of webpagina’s krijgt in de ogen van zoekmachines.

Ga interactie aan met je doelgroep. Reageer op reacties en vragen van je volgers en deel hun content. Door interactie aan te gaan met je doelgroep, laat je zien dat je betrokken bent bij je publiek en dat je waardevolle content biedt.

Stap 24: Gast bloggen

Extern bloggen is een off-page SEO-factor die kan bijdragen aan een betere positie in de zoekresultaten van Google. Door te bloggen op andere websites die relevant zijn voor jouw doelgroep, kun je backlinks genereren naar jouw eigen website. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Google ziet backlinks als een signaal dat jouw website waardevol is en dat andere websites ernaar verwijzen. Gastbloggen kan je SEO verbeteren op de volgende manieren:

Backlinks zijn de belangrijkste manier waarop gastbloggen je SEO kan verbeteren. Als je een link naar je website krijgt van een andere website met een goede reputatie, dan zal Google dit als een teken zien dat jouw website waardevol is.

Gastbloggen is volgens het EAT-principe van Google goed voor SEO. EAT staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Gastbloggen kan je helpen om deze drie factoren te verbeteren.

Gastbloggen op een website met een hoge autoriteit kan je helpen laten zien dat je een expert bent in je vakgebied. Deze websites hebben vaak een groot publiek van geïnteresseerde lezers, waardoor je je expertise kunt delen met een groot aantal mensen.

Gastbloggen kan ook helpen om de autoriteit van je website te vergroten. Als je blogs schrijft voor andere websites, dan zullen deze websites je website als een autoriteit in je branche zien. Dit kan helpen om je website hoger in de zoekresultaten te krijgen voor relevante zoekwoorden.

Gastbloggen kan ook helpen om het vertrouwen in je website te vergroten. Als je blogs schrijft voor andere websites, dan zullen deze websites je bedrijf als een betrouwbare bron van informatie zien. Dit kan helpen om meer bezoekers naar je website te trekken en om meer leads en klanten te genereren.

SEO checklist technische SEO

Technische SEO houdt zich bezig met de werking en snelheid van uw website.
Met een goede technische zoekmachineoptimalisatie wordt uw website gemakkelijk door Google gecrawld en geïndexeerd. Het zorgt ook voor een geweldige gebruikerservaring voor uw bezoekers.

Stap 25: SEO structuur

Zorg voor een duidelijke en logische SEO structuur. Gebruik hiervoor een sitemap en een menu met interne links. Dit helpt Google en bezoekers bij het navigeren en begrijpen van uw website.

Stap 26: laadsnelheid website

Zorg ervoor dat uw website snel laadt. Een trage website kan een negatieve invloed hebben op uw ranking en bezoekers wegjagen. Test en verbeter de snelheid van uw website met SEO tools als Google PageSpeed ​​Insights en GTmetrix.

Stap 27: mobiel vriendelijke website

Steeds meer mensen zoeken op hun smartphones en tablets. Daarom geeft Google prioriteit aan websites die goed werken op mobiele apparaten. Controleer of uw site mobielvriendelijk is met de mobielvriendelijke test van Google.

Stap 28: een veilige website

Beveilig uw website met HTTPS met behulp van een SSL-certificaat. Hierdoor voelen uw bezoekers zich veilig en voorkomt u dat uw website door Google of browsers als onveilig wordt gemarkeerd.

Stap 29: schone code

Vermijd overbodige of onjuiste code die uw website kan vertragen of verstoren.
Gebruik tools zoals W3C Validator om uw code te controleren en te repareren.

Stap 30: indexeren van website

Zorg ervoor dat uw website correct is geïndexeerd. Gebruik robots.txt en metatags om Google te laten weten welke pagina’s wel en welke niet moeten worden geïndexeerd. Gebruik ook canonieke tags om dubbele inhoud te voorkomen.

SEO checklist SEO meten en verbeteren

SEO is een continu proces dat constant aandacht en optimalisatie vereist. Het is daarom belangrijk om je SEO prestaties regelmatig te meten en te verbeteren. Hier zijn enkele punten waar je op moet letten bij het meten en verbeteren van je SEO:

SEO analyse

Om je SEO strategie te optimaliseren, is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van je huidige situatie. Wat zijn je doelen? Wie zijn je concurrenten? Wat zijn je kansen en bedreigingen? Om deze informatie te verzamelen, kun je gebruikmaken van tools zoals Google Analytics of Google Data Studio. Deze tools stellen je in staat om je websiteverkeer, conversies, bounce rate, gemiddelde sessieduur, paginawaarde en andere belangrijke SEO metrics te analyseren en te visualiseren.

SEO monitoring

Zorg voor nauwkeurige SEO-monitoring. Houd voortdurend je SEO-prestaties in de gaten en blijf op de hoogte van eventuele wijzigingen, uitdagingen of kansen. Maak gebruik van tools zoals Google Alerts of Mention om online vermeldingen, reputatie, sentiment en trends te monitoren en te beheren. Daarnaast, maak gebruik van tools zoals Google Search Console of Bing Webmaster Tools om zoekresultaten, indexering, crawlstatistieken, sitemaps, backlinks en andere essentiële aspecten van SEO te controleren en te optimaliseren.

SEO evaluatie

Zorg ervoor dat je regelmatig de resultaten van je SEO evalueert en lessen trekt uit zowel successen als fouten. Maak gebruik van tools zoals Google Optimize of Optimizely om je website te testen, te experimenteren en te personaliseren. Analyseer, begrijp en verbeter je website met behulp van tools zoals Hotjar of Crazy Egg. Scan, audit en rapporteer over je website met tools zoals SEO PowerSuite of Screaming Frog.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SEO Checklist 2024