73 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 26/10/2023

Categorie:

SEO trends 2024

SEO trends 2024

Voor de SEO-trends 2024 kijken we naar de huidige ontwikkelingen. Bij de SEO-trends voor 2024 maken we aannames over hoe de trends voor SEO zich in de toekomst zouden kunnen ontwikkelen. SEO (Search Engine Optimization) is een dynamisch vakgebied en evolueert voortdurend, maar er zijn enkele best practices en strategieën die naar verwachting belangrijk zullen blijven. In dit artikel zullen we enkele van de meest relevante SEO-trends voor 2024 bespreken en praktische tips en trucs bieden om je zoekmachine optimalisatie-inspanningen te verbeteren.

SEO trends 2024 1. Voice Search blijft groeien

Voice search is een trend die zich in de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld en naar verwachting zal deze trend zich in 2024 voortzetten. Mensen gebruiken steeds vaker spraakgestuurde apparaten, zoals slimme luidsprekers en virtuele assistenten, om zoekopdrachten uit te voeren. Dit heeft invloed op zoekopdrachten, omdat deze vaak langer en conversatiegerichter zijn dan getypte zoekopdrachten. Hier zijn enkele tips om in te spelen op deze trend:

 • Optimaliseer je content voor natuurlijke taal: Maak gebruik van long-tail zoekwoorden en zorg ervoor dat je content antwoord geeft op vragen die mensen in spreektaal stellen.
 • Gebruik gestructureerde data: Voeg schema markup toe aan je content om zoekmachines te helpen de context van je informatie beter te begrijpen, wat vooral belangrijk is voor voice search.
 • Verbeter je lokale SEO: Veel voice searches hebben een lokale intentie, zoals “Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?” Zorg ervoor dat je bedrijf goed is opgenomen in lokale vermeldingen en Google Mijn Bedrijf.

SEO trends 2024 2. E-A-T blijft belangrijk

E-A-T (Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness) is een kritisch concept in SEO, vooral als het gaat om het rangschikken van content. In 2024 blijft dit concept van groot belang. Hier zijn enkele stappen om je E-A-T te verbeteren:

 • Content door experts: Zorg ervoor dat je content wordt geschreven of beoordeeld door experts op het gebied. Dit geldt met name voor niches waar expertise van belang is, zoals gezondheidszorg of financiën.
 • Bouw autoriteit op: Werk aan het opbouwen van backlinks van betrouwbare bronnen. Dit vergroot je website-autoriteit en versterkt je positie in de zoekresultaten.
 • Zorg voor betrouwbare informatie: Vermeld correcte bronnen en feitelijke informatie in je content. Wees transparant en eerlijk in je communicatie.

SEO trends 2024 3. Semantische zoek en contentclusters

Semantische zoektechnologieën begrijpen de betekenis achter zoekopdrachten en content beter dan ooit tevoren. Contentclusters zijn groepen gerelateerde pagina’s die linken naar een hoofdpagina en diepgaande informatie over een specifiek onderwerp bieden. Om hiermee om te gaan:

 • Focus op diepgaande content: Ontwikkel uitgebreide, informatieve artikelen over onderwerpen die voor je doelgroepen relevant zijn. Gebruik semantische zoekwoorden en synoniemen om de context te versterken.
 • Interne links: Creëer een netwerk van interne links tussen gerelateerde pagina’s binnen je website om zoekmachines te helpen begrijpen hoe je content samenhangt.
 • Optimaliseer voor featured snippets: Featured snippets zijn belangrijk bij semantisch zoeken. Zorg ervoor dat je content gestructureerd is en antwoorden geeft op veelgestelde vragen.

SEO trends 2024 4. Core Web Vitals en mobiele optimalisatie

Google’s Core Web Vitals hebben betrekking op de gebruikerservaring van een website en spelen een belangrijke rol bij het rangschikken van pagina’s. Mobiele optimalisatie is ook van groot belang, gezien het groeiende gebruik van mobiele apparaten voor zoekopdrachten. Enkele tips:

 • Verbeter de laadsnelheid: Optimaliseer afbeeldingen, gebruik browsercaching en minimaliseer onnodige code om je website sneller te maken.
 • Maak je website mobielresponsief: Zorg ervoor dat je website er goed uitziet en goed functioneert op mobiele apparaten.
 • Test je website: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights en Google’s Mobile-Friendly Test om problemen met de gebruikerservaring te identificeren en op te lossen.

SEO trends 2024 5. Video-SEO en visuele zoekoptimalisatie

Video’s en visuele content worden steeds populairder en zijn belangrijke elementen in moderne SEO structuur. Hier zijn enkele tips:

 • Video-optimalisatie: Gebruik relevante trefwoorden in video-omschrijvingen en titels. Voeg ondertitels en beschrijvingen toe om de toegankelijkheid te verbeteren.
 • Visuele zoekoptimalisatie: Optimaliseer afbeeldingen met beschrijvende bestandsnamen en alt-tekst. Gebruik gestructureerde gegevens om afbeeldingen te taggen.
 • Host video’s op je eigen website en YouTube: YouTube is een krachtig platform voor videomarketing, maar vergeet niet om video’s ook op je eigen website te hosten om verkeer naar je site te leiden.

SEO trends 2024 6. Lokale SEO en online reviews

Lokale SEO is van cruciaal belang voor bedrijven met fysieke locaties. Hier zijn enkele tips:

 • Google Mijn Bedrijf: Houd je Google Mijn Bedrijf-profiel up-to-date met nauwkeurige informatie, openingstijden en foto’s.
 • Online reviews: Moedig klanten aan om positieve recensies achter te laten. Reageer actief op zowel positieve als negatieve feedback om het vertrouwen van klanten op te bouwen.
 • Lokale linkbuilding: Bouw lokale backlinks op door deel te nemen aan lokale evenementen, samen te werken met lokale partners en lokale public relations inspanningen.

SEO trends 2024 7. Page Experience Signal en HTTPS

Google’s Page Experience Signal beoordeelt de algehele gebruikerservaring op websites en wordt steeds belangrijker voor SEO. Enkele aanbevelingen:

 • HTTPS: Zorg ervoor dat je website veilig is door HTTPS te gebruiken. Dit is niet alleen belangrijk voor beveiliging, maar het heeft ook invloed op je rangschikking.
 • Gebruikerservaring: Verbeter de laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit van je website om te voldoen aan de Core Web Vitals en de Page Experience Signal-vereisten.
 • Mobielvriendelijkheid: Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten en voldoet aan de mobiele optimalisatiecriteria.

SEO trends 2024 8. artificial intelligence (AI) en automatisering in SEO

Artificial intelligence of kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering spelen een steeds grotere rol in SEO optimalisatie. Enkele toepassingen zijn:

 • Zoekwoordonderzoek: Gebruik AI-tools voor zoekwoorden onderzoek om trefwoorden te identificeren die kansen bieden en je contentstrategie te verbeteren.
 • Contentgeneratie: AI kan helpen bij het creëren van content, zoals productbeschrijvingen of nieuwsartikelen.
 • SEO-analyse: Automatiseer het volgen van je ranglijsten, concurrentieanalyse en prestatierapportage met behulp van SEO-tools.

SEO trends 2024 9. De opkomst van Google BERT en natuurlijke taalverwerking

Google BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) is een algoritme van Google dat begrijpt hoe mensen natuurlijke taal gebruiken in zoekopdrachten. Hier zijn enkele tips om hierop in te spelen:

 • Begrijp de intentie achter zoekopdrachten: Analyseer zoekwoorden om de intentie van gebruikers beter te begrijpen en content te maken die daarop aansluit.
 • Natuurlijke taal: Schrijf content in natuurlijke, begrijpelijke taal in plaats van sleutelwoordvulling. BERT beloont informatieve en goed gestructureerde content.
 • Gebruik long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden weerspiegelen vaak natuurlijke taal, dus zorg ervoor dat je ze opneemt in je content.

SEO trends 2024 10. Privacy en SEO in 2024

Privacy is een groeiende zorg voor gebruikers en zoekmachines. Hier zijn enkele overwegingen:

 • AVG-naleving: Zorg ervoor dat je voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als je zaken doet in Europa.
 • Privacybeleid: Heb een duidelijk en transparant privacybeleid op je website en maak gebruikers bewust van hoe je hun gegevens verzamelt en gebruikt.
 • Zoekmachines: Zoekmachines kunnen de beveiliging en privacy van websites beoordelen. Zorg ervoor dat je website voldoet aan de vereisten voor beveiliging en privacy

Kortom, SEO in 2024 blijft evolueren en wordt beïnvloed door veranderende technologieën en gebruikersgedrag. Het is van vitaal belang om op de hoogte te blijven van deze trends en je SEO-strategie dienovereenkomstig aan te passen om concurrentievoordeel te behouden.

Focus op het begrijpen van de behoeften en intenties van je doelgroep, bied waardevolle en geoptimaliseerde content, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de SEO-wereld. Door flexibel te blijven en je strategie aan te passen aan de veranderende landschappen, kun je je kansen op SEO-succes in 2024 vergroten.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SEO trends 2024