84 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 07/02/2024

Categorie:

SEO trends 2024

content="seo trends 2024, Hoe je je website kunt optimaliseren voor de SEO trends van 2024, De belangrijkste SEO trends voor 2024, trends voor 2024, de trend voor 2024, SEO tips en adviezen voor 2024,SEO strategie en planning voor 2024, Wat zijn de SEO trends voor 2024?,Hoe kan ik mijn website klaar maken voor de SEO trends van 2024?, Welke SEO trends moet ik kennen voor 2024?,Waarom zijn SEO trends belangrijk voor 2024?,wat zijn deseo trends van 2024 om hoger te komen scoren in google"

Voor de SEO-trends 2024 kijken we naar de huidige ontwikkelingen. Bij de SEO-trends voor 2024 maken we aannames over hoe de trends voor SEO zich in de toekomst zouden kunnen ontwikkelen. SEO (Search Engine Optimization) is een dynamisch vakgebied en evolueert voortdurend, maar er zijn enkele best practices en strategieën die naar verwachting belangrijk zullen blijven.

In dit artikel bespreken we de 10 belangrijkste SEO trends van 2024 en praktische tips en trucs bieden om je zoekmachine optimalisatie-inspanningen te verbeteren. Deze kun je gebruiken om je website te optimaliseren, je doelgroep te bereiken en je concurrenten te verslaan. We zullen ook enkele praktische tips en adviezen geven om je te helpen je SEO-doelen te bereiken.

SEO trends 2024 1. Voice Search blijft groeien

Voice Search is het gebruik van spraakherkenning technologie om een zoekopdracht in te voeren in plaats van te typen. Voice Search is een populaire en handige manier om informatie te zoeken, vooral op mobiele apparaten en slimme luidsprekers. Volgens een onderzoek van Juniper Research, zal het aantal voice-assistent gebruikers wereldwijd groeien van 4,2 miljard in 2020 tot 8,4 miljard in 2024.

Voice Search heeft een grote invloed op SEO, omdat het de manier verandert waarop mensen zoeken en de resultaten die ze krijgen. Voice Search gebruikers stellen meestal langere, natuurlijke en conversatie vragen, zoals “wat is het weer vandaag in Amsterdam?” of “hoe maak je een appeltaart?”. Voice Search gebruikers verwachten ook snelle, nauwkeurige en relevante antwoorden, die vaak worden geleverd door featured snippets, knowledge panels, people also ask, etc.

Hier zijn enkele tips om in te spelen op deze trend:

 • Optimaliseer je content voor natuurlijke taal: Maak gebruik van long-tail zoekwoorden en zorg ervoor dat je content antwoord geeft op vragen die mensen in spreektaal stellen.
 • Creëer content die de vragen van je doelgroep beantwoordt: Gebruik een duidelijke, eenvoudige en conversatie tone of voice.
 • Gebruik gestructureerde data: Voeg schema markup toe aan je content om zoekmachines te helpen de context van je informatie beter te begrijpen, wat vooral belangrijk is voor voice search.
 • Optimaliseer je website voor mobiele apparaten en slimme luidsprekers: en zorg voor een snelle laadsnelheid, een responsief ontwerp, een duidelijke navigatie en een goede gebruikerservaring.
 • Verbeter je lokale SEO: Veel voice searches hebben een lokale intentie, zoals “Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?” Zorg ervoor dat je bedrijf goed is opgenomen in lokale vermeldingen en Google Mijn Bedrijf.

SEO trends 2024 2. E-A-T blijft belangrijk

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness, en het is een concept dat door Google wordt gebruikt om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van een website te beoordelen. E-A-T is vooral belangrijk voor websites die vallen onder de categorie Your Money or Your Life (YMYL), zoals gezondheid, financiën, juridische, nieuws, etc. Deze websites hebben een grote impact op het leven, de veiligheid en het welzijn van de gebruikers, en daarom moeten ze een hoge mate van E-A-T hebben.

E-A-T is een van de belangrijkste SEO trends in 2024, omdat het de reputatie en de geloofwaardigheid van een website bepaalt, en omdat het een van de factoren is die Google gebruikt om de rangschikking en de zichtbaarheid van een website te beïnvloeden. Om je website te optimaliseren voor E-A-T, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Bouw autoriteit op: Demonstreer je expertise en betrouwbaarheid op je vakgebied, en gebruik tools zoals Google Scholar, Statista, BuzzSumo, Trustpilot, etc. om je bronnen, statistieken, citaten, onderzoeken, cases, getuigenissen en reviews te ondersteunen.
 • Creëer een duidelijke en transparante About Us pagina: Vermeld je naam, achtergrond, kwalificaties, contactgegevens, etc
 • Voeg een auteursbiografie toe: Voeg aan elke pagina of blogpost informatie toe met de naam, foto, expertise, sociale media profielen, etc. van de auteur.
 • Bouw je online autoriteit en reputatie op: Maak gebruik van tools zoals Moz, Ahrefs, SEMrush, etc. om je domein autoriteit, het aantal backlinks, de sociale signalen, etc. te verbeteren.
 • Zorg voor een veilige en betrouwbare website: gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights, Google Mobile-Friendly Test, Google Search Console, etc. om je technische SEO, je laadsnelheid, je mobiele vriendelijkheid, je HTTPS, etc. te verbeteren.

SEO trends 2024 3. Semantische zoek en contentclusters

emantische zoek is het proces waarbij zoekmachines de betekenis, de context en de intentie van een zoekopdracht begrijpen, en niet alleen de letterlijke woorden. Semantische zoek helpt zoekmachines om de meest relevante en gepersonaliseerde resultaten te leveren aan de gebruikers, op basis van hun locatie, apparaat, zoekgeschiedenis, etc. Semantische zoek maakt gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, natuurlijke taalverwerking, machine learning, etc.

Semantische zoek heeft een grote invloed op SEO, omdat het de manier verandert waarop je je content moet creëren, organiseren en optimaliseren. Een van de beste manieren om je website te optimaliseren voor semantische zoek is om contentclusters te gebruiken. Contentclusters zijn een manier om je content te structureren rond een hoofdonderwerp (pillar page) en verschillende subonderwerpen (cluster pages), die met elkaar verbonden zijn door interne links. Contentclusters helpen je om je website te organiseren, je topical authority te vergroten, je gebruikerservaring te verbeteren en je zoekmachine zichtbaarheid te verhogen.

Om je website te optimaliseren voor semantische zoek en contentclusters, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Focus op diepgaande content: Ontwikkel uitgebreide, informatieve artikelen over onderwerpen die voor je doelgroepen relevant zijn. Gebruik semantische zoekwoorden en synoniemen om de context te versterken.
 • Interne links: Creëer een netwerk van interne links tussen gerelateerde pagina’s binnen je website om zoekmachines te helpen begrijpen hoe je content samenhangt.
 • Optimaliseer voor featured snippets: Featured snippets zijn belangrijk bij semantisch zoeken. Zorg ervoor dat je content gestructureerd is en antwoorden geeft op veelgestelde vragen.

SEO trends 2024 4. Core Web Vitals en mobiele optimalisatie

Core Web Vitals zijn een set van metrieken die de laadprestaties, de interactiviteit en de visuele stabiliteit van een webpagina meten. Core Web Vitals zijn onderdeel van de Page Experience Signal, een algoritme-update die Google in 2021 heeft gelanceerd om de gebruikerservaring van een website te beoordelen. Core Web Vitals bestaan uit drie metrieken: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).

Core Web Vitals zijn een van de belangrijkste SEO trends in 2024, omdat ze de snelheid en de kwaliteit van een website bepalen, en omdat ze een directe invloed hebben op de rangschikking en de zichtbaarheid van een website. Om je website te optimaliseren voor Core Web Vitals, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Verbeter de laadsnelheid: Optimaliseer afbeeldingen, gebruik browsercaching en minimaliseer onnodige code om je website sneller te maken.
 • Maak je website mobielresponsief: Zorg ervoor dat je website er goed uitziet en goed functioneert op mobiele apparaten.
 • Test je website: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights en Google’s Mobile-Friendly Test om problemen met de gebruikerservaring te identificeren en op te lossen.

SEO trends 2024 5. Video-SEO en visuele zoekoptimalisatie

Video-SEO is het proces van het optimaliseren van je video’s voor zoekmachines, zodat ze beter worden gevonden, bekeken en gedeeld door de gebruikers. Video-SEO is een belangrijke SEO trend in 2024, omdat video’s een populair en effectief medium zijn om informatie, entertainment, educatie, emotie, etc. over te brengen. Volgens een onderzoek van Cisco, zal video meer dan 82% van al het internetverkeer uitmaken in 2022.

Video-SEO heeft een grote invloed op SEO, omdat het de zichtbaarheid en het verkeer van je website kan verhogen, je merkbekendheid en je betrokkenheid kan vergroten, je conversies en je omzet kan verbeteren, en je autoriteit en je vertrouwen kan opbouwen. Om je video’s te optimaliseren voor SEO, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Video-optimalisatie: Gebruik relevante trefwoorden in video-omschrijvingen en titels. Voeg ondertitels en beschrijvingen toe om de toegankelijkheid te verbeteren.
 • Visuele zoekoptimalisatie: Optimaliseer afbeeldingen met beschrijvende bestandsnamen en alt-tekst. Gebruik gestructureerde gegevens om afbeeldingen te taggen.
 • Host video’s op je eigen website en YouTube: YouTube is een krachtig platform voor videomarketing, maar vergeet niet om video’s ook op je eigen website te hosten om verkeer naar je site te leiden.

SEO trends 2024 6. Lokale SEO en online reviews

Lokale SEO is het proces van het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten, zodat je beter wordt gevonden, bezocht en beoordeeld door de gebruikers in je omgeving. Lokale SEO is een belangrijke SEO trend in 2024, omdat het aantal lokale zoekopdrachten blijft groeien, en omdat Google steeds meer nadruk legt op de lokale relevantie en de nabijheid van de resultaten. Volgens een onderzoek van Google, zoekt meer dan 46% van alle zoekopdrachten naar lokale informatie, en bezoekt meer dan 76% van de lokale zoekers binnen 24 uur een winkel.

Lokale SEO heeft een grote invloed op SEO, omdat het de zichtbaarheid en het verkeer van je website kan verhogen, je lokale bekendheid en je klantenbinding kan vergroten, je conversies en je omzet kan verbeteren, en je concurrentievoordeel kan creëren. Om je website te optimaliseren voor lokale SEO, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Google Mijn Bedrijf: Houd je Google Mijn Bedrijf-profiel up-to-date met nauwkeurige informatie, openingstijden en foto’s.
 • Online reviews: Moedig klanten aan om positieve recensies achter te laten. Reageer actief op zowel positieve als negatieve feedback om het vertrouwen van klanten op te bouwen.
 • Lokale linkbuilding: Bouw lokale backlinks op door deel te nemen aan lokale evenementen, samen te werken met lokale partners en lokale public relations inspanningen.

SEO trends 2024 7. Page Experience Signal en HTTPS

Page Experience Signal is een algoritme-update die Google in 2021 heeft gelanceerd om de gebruikerservaring van een website te beoordelen. Page Experience Signal bestaat uit verschillende factoren, zoals Core Web Vitals, mobiele vriendelijkheid, HTTPS, veilig browsen, geen intrusive interstitials, etc. Page Experience Signal is een belangrijke SEO trend in 2024, omdat het de kwaliteit en de prestaties van een website bepaalt, en omdat het een directe invloed heeft op de rangschikking en de zichtbaarheid van een website. Om je website te optimaliseren voor Page Experience Signal, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • HTTPS: Zorg ervoor dat je website veilig is door HTTPS te gebruiken. Dit is niet alleen belangrijk voor beveiliging, maar het heeft ook invloed op je rangschikking.
 • Gebruikerservaring: Verbeter de laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit van je website om te voldoen aan de Core Web Vitals en de Page Experience Signal-vereisten.
 • Mobielvriendelijkheid: Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten en voldoet aan de mobiele optimalisatiecriteria.

SEO trends 2024 8. artificial intelligence (AI) en automatisering in SEO

Artificial intelligence (AI) is de technologie die machines in staat stelt om menselijke taken uit te voeren, zoals leren, analyseren, beslissen en communiceren. Automatisering is het proces van het gebruik van machines om taken uit te voeren die anders door mensen zouden worden gedaan, zoals plannen, organiseren, optimaliseren en rapporteren. AI en automatisering zijn belangrijke SEO trends in 2024, omdat ze de efficiëntie en de effectiviteit van SEO kunnen verbeteren, de tijd en de kosten van SEO kunnen verminderen, de kwaliteit en de consistentie van SEO kunnen verhogen, en de innovatie en de creativiteit van SEO kunnen stimuleren.

AI en automatisering hebben een grote invloed op SEO, omdat ze de manier veranderen waarop je je SEO-strategie kunt plannen, uitvoeren, meten en verbeteren. Er zijn veel tools en platforms die gebruik maken van AI en automatisering om je te helpen met verschillende aspecten van SEO, zoals keyword onderzoek, content creatie, technische SEO, linkbuilding, SEO-analyse, etc. Om je website te optimaliseren voor AI en automatisering, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Zoekwoordonderzoek: Gebruik AI-tools voor zoekwoorden onderzoek om trefwoorden te identificeren die kansen bieden en je contentstrategie te verbeteren.
 • Contentgeneratie: AI kan helpen bij het creëren van content, zoals productbeschrijvingen of nieuwsartikelen.
 • SEO-analyse: Automatiseer het volgen van je ranglijsten, concurrentieanalyse en prestatierapportage met behulp van SEO-tools.

SEO trends 2024 9. De opkomst van Google BERT en natuurlijke taalverwerking

Google BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) is een algoritme van Google dat begrijpt hoe mensen natuurlijke taal gebruiken in zoekopdrachten. Google BERT is een algoritme-update die Google in 2019 heeft gelanceerd om de natuurlijke taalverwerking (NLP) van de zoekmachine te verbeteren. NLP is het proces waarbij machines de menselijke taal kunnen begrijpen, analyseren en genereren. Google BERT is een belangrijke SEO trend in 2024, omdat het de meest geavanceerde en krachtige NLP-technologie is die Google ooit heeft gebruikt, en omdat het de kwaliteit en de relevantie van de zoekresultaten aanzienlijk heeft verbeterd. Volgens Google, heeft Google BERT invloed op 10% van alle zoekopdrachten, en op 100% van alle featured snippets.

Google BERT heeft een grote invloed op SEO, omdat het de manier verandert waarop Google de zoekopdrachten en de content interpreteert, en omdat het de zoekintentie, de context en de betekenis van de gebruikers beter begrijpt. Om je website te optimaliseren voor Google BERT en NLP, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Begrijp de intentie achter zoekopdrachten: Analyseer zoekwoorden om de intentie van gebruikers beter te begrijpen en content te maken die daarop aansluit.
 • Natuurlijke taal: Schrijf content in natuurlijke, begrijpelijke taal in plaats van sleutelwoordvulling. BERT beloont informatieve en goed gestructureerde content.
 • Gebruik long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden weerspiegelen vaak natuurlijke taal, dus zorg ervoor dat je ze opneemt in je content.

SEO trends 2024 10. Privacy en SEO in 2024

Privacy is het recht van de gebruikers om hun persoonlijke gegevens te beschermen, te beheren en te controleren. Privacy is een belangrijke SEO trend in 2024, omdat het een grote zorg en een grote uitdaging is voor zowel de gebruikers als de zoekmachines. Aan de ene kant, willen de gebruikers hun privacy behouden, hun gegevens veiligstellen, hun toestemming geven, etc. Aan de andere kant, willen de zoekmachines hun gebruikers begrijpen, hun resultaten personaliseren, hun advertenties targeten, etc.

Privacy heeft een grote invloed op SEO, omdat het de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van de gegevens bepaalt, en omdat het de strategieën en de tactieken van SEO beïnvloedt. Om je website te optimaliseren voor privacy en SEO, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • AVG-naleving: Zorg ervoor dat je voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als je zaken doet in Europa.
 • Privacybeleid: Heb een duidelijk en transparant privacybeleid op je website en maak gebruikers bewust van hoe je hun gegevens verzamelt en gebruikt.
 • Zoekmachines: Zoekmachines kunnen de beveiliging en privacy van websites beoordelen. Zorg ervoor dat je website voldoet aan de vereisten voor beveiliging en privacy

Conclusie

SEO is een dynamisch en evoluerend vakgebied, dat voortdurend wordt beïnvloed door de veranderingen in de technologie, de markt, de gebruikers en de zoekmachines. Om je website succesvol te maken en te houden, moet je op de hoogte blijven van de nieuwste SEO trends, en ze toepassen op je website.

In dit artikel hebben we je de 10 belangrijkste SEO trends laten zien die je in 2024 moet kennen, en hoe je ze kunt gebruiken om je website te optimaliseren, je doelgroep te bereiken en je concurrenten te verslaan. We hebben je ook praktische tips en adviezen gegeven om je website te verbeteren voor elke SEO trend. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de toekomst van SEO, en om je voor te bereiden op de veranderingen en de uitdagingen die je te wachten staan.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SEO trends 2024