
Hoe werkt de plugin Yoast?
De plugin Yoast helpt je website/pagina’s SEO vriendelijke te optimaliseren. De plugin Yoast geeft je advies over hoe je je SEO titel, slug, meta omschrijving en zoekwoord (focus keyphrase) kunt pimpen voor SEO. Daarnaast kun je ook allemaal aan je pagina gerelateerde social media instellingen opgeven, advies krijgen aan de hand van een leesbaarheidsanalyse en je SEO apart optimaliseren voor desktop en mobiel.
Wat is de plugin Yoast?
De gratis versie van de plugin Yoast biedt vele mogelijkheden. Maar wil je bijvoorbeeld analyses voor meer zoekwoorden of synoniemen dien je een betaalde versie aan te schaffen. Wil je toch op meer zoekwoorden of synoniemen analyseren, installeer dan Webtexttool.
Via het menu instellingen van Yoast kun je nog veel meer configureren zoals broodkruimelspoor (breadcrumbs), je Google Search Console account koppelen aan Yoast, sitemaps aanmaken enz.
In dit artikel bespreek ik alleen de gratis functies die de plugin Yoast te bieden heeft.
Yoast SEO

Als je een nieuwe pagina, blog of andere content type aanmaakt, vind je onder je editor een uitklap menu van de plugin Yoast (Yoast SEO). Dit uitklap menu bestaat uit vijf selecties, namelijk:
Snippetvoorvertoning

In het uitklap menu van snippetvoorvertoning kun je je snippet preview, SEO titel, slug en meta omschrijving opgeven.
SEO titel
In het vlak SEO titel kun de titel van je pagina opgeven zoals deze in de zoekresultaten van Google wordt weergegeven. Hier klik je op snippet bewerken (naast het mobiel en desktop icoontje). Hier kan je onder de kop SEO titel je paginatitel invullen. Onder het vlak loop een balk mee die van kleur veranderd als je begint te typen. De kleur geeft aan of je SEO titel de juiste lengte heeft. Groen is de juiste lengte, oranje is een te korte lengte en rood is een te lange lengte.
Slug
In dit vlak geef je de geeft de naam op van je pagina zoals deze verschijnt in de URL na je domeinnaam (https://www.mijndomein.nl/ slug). In WordPress staan er koppelstreepjes (-) tussen de woorden in.
Meta omschrijving
Bij meta omschrijving kun je in het vlak de omschrijving van je pagina of blog opgeven zoals deze in de zoekresultaten van Google wordt weergegeven. Onder het vlak loop een balk mee die van kleur veranderd als je begint te typen. De kleur geeft aan of je SEO titel de juiste lengte heeft. Groen is de juiste lengte, oranje is een te korte lengte en rood is een te lange lengte.
Google snippet Preview
Boven de icoontjes mobiel, desktop en snippet bewerken vind je een Google snippet preview. Dit is een weergave hoe jouw SEO titel en meta omschrijving wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Je kan dus meteen zien of de paginatitel en omschrijving duidelijk genoeg is.
Leesbaarheidsanalyse

Als je content voor je pagina of blog hebt geschreven, kun je onder leesbaarheidsanalyse bekijken of je artikel SEO vriendelijk is. Als je het uitklap menu opent, zijn er drie categorieën: Problemen (rood), verbeteringen (oranje) en goede resultaten (groen).
De leesbaarheidsanalyse wordt uitgevoerd op 7 punten:
Consecutive sentences
Bij consecutive sentence wordt gekeken of je veel zinnen in je content hebt zitten die hetzelfde beginnen.
Subheading distribution
Onder subheading distribution (onderverdelingstoets) wordt gekeken of je voldoende tussenkoppen hebt gebruikt. De content tussen de kopen mogen voor de lezer niet langer zijn dan 300 worden. Dit bevordert de leesbaarheid.
Transition words
Transition words zijn overgangswoorden. Hiermee geef je meer duidelijkheid aan je tekst omdat je de relatie tussen zinnen aan geeft. Bijvoorbeeld bij een opsomming begin je in de eerste zin met ‘ten eerste’. In de tweede zin begin je met ‘ten tweede’. Die bedoelt men met overgangswoorden.
Flesch Reading Ease
De flesch reading ease heeft te maken met de leesbaarheid van de tekst zelf. Is de tekst moeilijk of makkelijk te begrijpen. Punten waar ze bijvoorbeeld op letten zijn of de zinnen kort en bondig zijn, lettergrepen en aantal woorden in een zin.
Passive voice
Bij passive voice wordt gekeken naar de schrijfstijl van je artikel. Gebruik je een passieve of actieve manier van schrijven. Hoe actiever de schrijfstijl hoe beter het is.
Paragraph length
De paragraph length is de lengte van je paragrafen. Er wordt geadviseerd de paragrafen niet langer te maken dan 150 woorden.
Sentence length
Bij sentence length kijkt men naar de lengte van de zinnen. Er wordt geadviseerd zinnen niet langer dan 20 woorden te maken.
Beoordeling
Aan de hand van de analyse van jouw content worden bovenstaande punten onderverdeelt in de drie categorieën problemen, verbeteringen en goede resultaten.
Op basis van deze resultaten ga je met je content aan de slag tot dat je zoveel mogelijk goede resultaten krijgt (groene bolletjes).
Achter de 7 beoordeling punten staan soms ook oogjes. Als je hierop klikt, arceert hij het gedeelte waarover verbetering voor dat punt zijn in je content.
LET OP! De functie met de oogjes werkt alleen met de klassieke editor van WordPress. Als je een page builder plugin gebruikt werkt deze functie niet.
Als het inklap menu gesloten is zie je een overall score voor leesbaarheidsanalyse staan in de vorm van een smiley (groen, oranje of rood).
Focus Keyphrase

In het uitklap menu van focus keyphrase vul je je zoek woord in. Daaronder vind je een analyserapport met betrekking tot je SEO vriendelijkheid van je pagina.
Het zoekwoord
In het vlak focus keyphrase geef je het zoekwoord op waarop je voor die pagina wilt worden gevonden.
Daaronder staan nog twee opties: synoniemen toevoegen en ad related keyphrase. Deze zijn alleen te gebruiken in de premium versie.
Analysis results

Als je content voor je pagina of blog hebt geschreven, kun je onder analysis results bekijken of je artikel SEO vriendelijk is. Als je het uitklap menu opent, zijn er drie categorieën: Problemen (rood), verbeteringen (oranje) en goede resultaten (groen).
De analysis results wordt uitgevoerd op 14 punten:Keyphrase density
De keyphrase density geeft aan hoe vaak je zoekwoord in je totale content voorkomt. Je zoekwoord mag niet vaker voorkomen dat 2,5% in verhouding tot de totale content.
Outbound links
Met outbound links wordt gekeken of je externe links in je content hebt opgenomen.
Keyphrase in de titel
Keyphrase in de titel geeft aan of je zoekwoord in de SEO titel voorkomt en waar hij staat in de titel. Hel liefst zo ver mogelijk naar voren.
Internal links
Met internal links wordt gekeken of je interne links in je content hebt opgenomen
Keyphrase in introduction
Bij keyphrase in introduction wordt gecontroleerd of het zoekwoord in de alinea is opgenomen.
Keyphrase length
Met keyphrase length wordt bedoeld of de lengte van je zoekwoord correct is.
Keyphrase in meta description
Bij keyphrase in meta description wordt gecontroleerd of je zoekwoord terugkomt in je pagina omschrijving.
Meta description length
Meta description length
Met meta description length wordt gekeken of de pagina omschrijving de juiste lengte heeft.
Eerder gebruikt keyphrase
Bij eerder gebruikt keyphrase wordt gekeken of je het zoekwoord al eerder voor een andere pagina of blog hebt gebruikt.
Keyphrase in subheading
Met keyphrase in subheading wordt bedoeld of je zoekwoord ook voorkomt in je tussen koppen.
Alt-attributen van afbeeldingen
De alt-attributen van afbeeldingen kijkt of je je afbeeldingen van alt attributen hebt voorzien en of je ook daar je zoekwoord hebt opgenomen.
Text length
Bij text length wordt de totale lengte van je content gecontroleerd. Het advies is een minimale lengte van 400 karakters.
SEO title width
Met de SEO title width wordt gekeken naar de lengte van je paginatitel. De aanbevolen lengte is tussen de 66 en 69 karakters.
Keyphrase in slug
Bij keyphrase in slug wordt bedoeld of je zoekwoord ook in je URL voorkomt.
Beoordeling
Aan de hand van de analysis results van jouw content en SEO worden bovenstaande punten onderverdeelt in de drie categorieën problemen, verbeteringen en goede resultaten.
Op basis van deze resultaten ga je met je content en SEO aan de slag tot dat je zoveel mogelijk goede resultaten krijgt (groene bolletjes).
Achter de 14 beoordeling punten staan soms ook oogjes. Als je hierop klikt, arceert hij het gedeelte waarover verbetering voor dat punt zijn in je content.LET OP! De functie met de oogjes werkt alleen met de klassieke editor van WordPress. Als je een page builder plugin gebruikt werkt deze functie niet.
Als het inklap menu gesloten is zie je een overall score voor Focus keyphrase staan in de vorm van een smiley (groen, oranje of rood).+Add related keyphrase
Dit is een premium functie en valt buiten dit artikel
Cornerstone content
Cornerstone content zou de belangrijkste en omvangrijkste artikelen op je site moeten zijn. Met deze functie kan je cornerstone content aanzetten.
Geef een reactie