5 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 14/02/2024

URL-inspectietool in Google Search Console

online marketing Google Search Console GSC URL inspectietool


De URL-inspectietool nieuwe Google Search Console is de nieuwste tool binnen Search Console. Het geeft je inzicht in de status van je geïndexeerde pagina(‘s). Hoe werkt het en hoe gebruik je het?

Introductie URL-inspectietool

De URL-inspectietool nieuwe Google Search Console geeft je informatie over de door Google geïndexeerde versie van een specifieke pagina.  Deze informatie geeft je inzicht in AMP pagina’s, fouten in gestructureerde gegevens en indexeringsproblemen.

Je kunt op drie manieren informatie over een specifieke pagina opvragen en bekijken:

  • Een geïndexeerde URL inspecteren: Hiermee haal je informatie op over de door Google indexeerde versie van je pagina.
  • Een live URL inspecteren: Je kunt hiermee testen of een specifieke pagina van je website kan worden geïndexeerd.
  • Indexering aanvragen: Hiermee kan je een aanvraag indienen om een geïnspecteerde URL van je website door Google te laten crawlen.

Een geïndexeerde URL inspecteren

online marketing Google Search Console GSC URL inspectietool


De URL moet in de huidige property bevinden.

Een geïndexeerde URL inspecteren:

  • Voer in de balk de naam in van een willekeurige pagina binnen je website in. Enkele aantekeningen:
  • De URL moet zich in de huidige property bevinden. Als een URL van een pagina van een website wilt inspecteren dien je eerst de juiste property te selecteren. Dit kan alleen als je de eigenaar bent van die property.
  • AMP vergelijken met niet AMP URL’s: Je kunt zowel AMP als niet AMP URL’s  inspecteren. Search Console geeft je informatie over de bijbehorende AMP en niet AMP-versie van de pagina.
  • Alternatieve paginaversies: Als je pagina een alternatieve versie heeft (bijvoorbeeld als de pagina hreflang  gebruikt om naar versies in een andere taal te verwijzen of als jij of Google bepaalt dat er alternatieve/dubbele versies van de pagina zijn), geeft Search Console informatie over de canonieke versie als deze in dezelfde property bevindt waar jij eigenaar van bent.
  • De resultaten interpreteren: Geïndexeerde URL

Aanwezigheid op Google

Er zijn een aantal mogelijkheden over de status van je indexering op Google:

online marketing Google Search Console GSC URL inspectietool

URL is geïndexeerd door Google

  • Uitkomst: De URL is geïndexeerd en de pagina kan worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. Er zijn geen problemen gevonden met optimalisaties op de pagina (gestructureerde gegevens, gelinkte AMP pagina’s enz.).
  • Oplossing: Alles is goed gedaan dus je hoeft niets te doen. Je kunt alleen bekijken wat Google over je pagina weet door naar de detailpagina van het gedeelte Indexdekking of Optimalisaties te gaan.

URL is geïndexeerd door Google maar bevat problemen

  • Uitkomst: De URL is geïndexeerd en kan worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. Maar er zijn wel een aantal mogelijke problemen die kunnen voorkomen dat de URL wordt weergegeven met de door jou op de pagina toegepaste optimalisaties. Dit kan zijn onjuiste gestructureerde gegevens voor een uitgebreid resultaat op de pagina of een probleem met een gekoppelde AMP-pagina.
  • Oplossing: In het rapport staan waarschuwingen en foutinformatie. Aan de hand hiervan kun je proberen de problemen op te lossen.

URL is niet geïndexeerd door Google:  indexeringsfouten

  • Uitkomst: Er is minstens één kritieke fout geconstateerd waardoor Google de URL niet kan indexeren en de URL kan NIET worden weergegeven in de zoekresultaten van Google totdat de indexeringsproblemen zijn opgelost.
  • Oplossing: Vouw het gedeelte indexering uit om meer informatie te bekijken over de indexeringspoging. Bekijk voor indexeringsfouten en mogelijke oplossingen de lijst op Google.

URL is niet geïndexeerd door Google

  • Uitkomst: De URL kan niet worden weergegeven in de zoekresultaten van Google als is dat waarschijnlijk niet de bedoeling. Dit kan komen door bijvoorbeeld een pagina die beveiligd is met een wachtwoord, een nonindex-richtlijn of dat dit een alternatieve versie is van een canonieke pagina (alternatieve versies van een pagina worden niet geïndexeerd).
  • Oplossing: lees voor meer informatie de details in het gedeelte indexdekking over de reden.Bekijk voor indexeringsfouten en mogelijke oplossingen de lijst op Google.

URL is een alternatieve versie

  • Uitkomst: Deze URL maakt deel uit van een set alternatieve versies van dezelfde pagina. pagina’s in deze groep bevatten paren met AMP en canonieke versies of paren met desktop versies en mobiele versies.. Je kunt de geïndexeerde URL zien via de waarde voor Door Google geselecteerde canonieke URL onder Indexdekking.
  • Oplossing: In principe hoef je niets te doen. Je kunt wel de door Google geselecteerde canonieke URL controleren om er voor te zorgen dat dit een verwachte pagina is.

Optimalisaties (AMP, taken en meer)

In dit gedeelte bespreken wij de zoekoptimalisaties die door Google zijn gedetecteerd voor je URL op het moment dat deze voor het laatst is geïndexeerd. Als je URL niet kon worden geïndexeerd of dat er geen optimalisaties zijn gevonden is dit gedeelte leeg.

Hieronder een overzicht van de optimalisaties dit tot nu toe worden ondersteund:

AMP

Als je pagina een AMP-gelinkte versie heeft, zie je informatie hierover door op de rij in het rapport te selecteren. Deze informatie kun je gebruiken om AMP-specifieke indexeringsproblemen en andere problemen op te sporen en op te lossen.

Opmerking: De informatie is van toepassing op de AMP-versie waarnaar op de huidige pagina wordt verwezen. Niet op je huidige pagina zelf.

Naast de standaard AMP-fouten zie je mogelijk ook deze Google specifieke AMP-fouten.

Wil je andere pagina’s op je website zien die te maken hebben met een specifiek probleem, selecteer dan de rij met de beschrijving van het probleem en kies voor Rapport openen.

Mobiel gebruiksgemak

Met deze optie kom je erachter  of je mobiele pagina makkelijk kan worden bekeken.

De volgende  opties zijn voor handen:

  • Pagina is niet geschikt voor mobiele apparaten: De pagina werkt door een aantal problemen niet goed op een mobiel apparaat.
  • Pagina is geschikt voor mobiele apparaten: De pagina werkt  waarschijnlijk goed op een mobiel apparaat.
  • Geen gegevens beschikbaar: Om een bepaalde reden is het niet mogelijk de geschiktheid van de pagina voor mobiele apparaten op te halen of te testen.

Hier zie je een beschrijving van mogelijke fouten

Wil je andere pagina’s op je website zien die mogelijk een probleem hebben, selecteer dan de rij voor het probleem en kies voor Rapport openen.

Een live URL inspecteren

Je kunt een live URL in je  property testen om te bekijken of deze door Google kan worden geïndexeerd.Er wordt een test uitgevoerd met een live pagina. Hierbij wordt gekeken naar informatie die vergelijkbaar is met die van de geïndexeerde URL. Dit kan handig zijn als je wijzigen op een pagina wilt testen met de  huidige geïndexeerde versie van de pagina.

Een live URL testen om mogelijke indexeringsfouten op te sporen:
  • Voer de URL in de zoekbalk in om de geïndexeerde pagina te inspecteren. Als de pagina nog niet is geïndexeerd, is dat prima.
  • Selecteer de live test om je live pagina te testen. 
  • Je kunt schakelen tussen de resultaten van de live test en de geïndexeerde resultaten door op de pagina Google-index of live test te selecteren.
  • Als je de live test opnieuw wilt uitvoeren selecteer je de knop opnieuw laden op de pagina of start je een nieuwe inspectie.

Potentieel voor aanwezigheid op Google:

De volgende waarden zijn:

URL kan worden geïndexeerd door Google

  • Resultaat: De URL is niet geblokkeerd en heeft geen detecteerbare  fouten om volledige indexering te voorkomen. Als Google de URL indexeert, kan deze worden weergegeven in de zoekresultaten van Google, op voorwaarde dat deze voldoet aan de kwaliteits- en beveiligingsrichtlijnen en er geen handmatige acties, verwijdering van content of tijdelijke geblokkeerde URL’s van toepassing zijn.
  • Oplossing: Als de pagina verschilt van de geïndexeerde versie, kun je indexering aanvragen door de knop op de pagina te selecteren. Je kunt ook een sitemap indienen of wachten tot de pagina wordt gecrawld.

URL kan worden geïndexeerd door Google, maar bevat problemen

  • Resultaat: De URL kan door Google worden geïndexeerd, maar er zijn enkele problemen waardoor deze mogelijk niet wordt weergegeven met de optimalisaties die je hebt geprobeerd te implementeren.Dit kan een probleem met een gekoppelde AMP-pagina zijn of onjuist opgemaakte gestructureerde gegevens voor een uitgebreid resultaat op een pagina.
  • Oplossing: In het rapport staan waarschuwingen en foutinformatie. Aan de hand hiervan kun je proberen de problemen op te lossen.

URL kan niet worden geïndexeerd worden door Google

  • Resultaat: Deze URL kan niet worden weergegeven in de zoekresultaten van Google vanwege een kritiek probleem.
  • Oplossing: Lees meer details in het gedeelte indexeerbaar  voor meer informatie over de mogelijke reden.

Indexeerbaar

In dit gedeelte vind je meer informatie of de pagina door Google kan worden geïndexeerd. Een positief resultaat is echter geen garantie dat deze specifieke pagina in de zoekresultaten wordt weergegeven. Voor weergave in de zoekresultaten is het ook vereist dat de pagina en de bijbehorende gestructureerde gegevens  voldoen aan de kwaliteits- en beveiligingsrichtlijnen. De URL-inspectietool houdt geen rekening met handmatige acties, verwijdering van content of tijdelijke geblokkeerde URL’s.

Bekijk de beschrijvingen voor rapporten voor geïndexeerde pagina’s voor meer informatie over de property’s.

De status indexeerbaar: Niet alle geïndexeerde statussen in het rapport voor geïndexeerde pagina’s zijn van toepassing op het rapport  voor live tests. Hieronder volgt een lijst met niet-ondersteunende statussen met een beschrijving:

URL-inspectietool: Indexering of herindexering aanvragen

Je kunt een aanvraag indienen om een geïnspecteerde URL te laten crawlen door Google.De indexering kan tot twee weken in beslag nemen. je kunt via Google Search Console de voorgang controleren.

Als je indexering wilt aanvragen, selecteer je indexering aanvragen in het rapport. Als de pagina slaagt voor een korte test voor directe indexeringsfouten, wordt de pagina toegevoegd aan de wachtrij voor indexering.

Als de pagina tijdens de live test als niet indexeerbaar wordt beschouwd, kun je geen indexering aanvragen.

(Visited 5 times, 1 visits today)

URL-inspectietool nieuwe Google Search Console