Gratis SEO tools">
 74 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 13/09/2022

Categorie:

online marketing Gratis SEO tools zoekmachine optimalisatie search engine optimalization

Gratis SEO tools

SEO tools. Geen marketeer kan zonder deze handige tools om je website te verbeteren. Alleen zijn de meeste SEO tools zeer kostbaar om te gebruiken. Gelukkig zijn er meer dan genoeg gratis SEO tools die niet onder doen voor dure betaalde broertjes.

In dit artikel vind je een lijst met gratis SEO tools die je kunnen helpen je website/pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines.

Zoekwoordenplanner

De zoekwoordenplanner is het advertentie platform van Google Adwords . In deze SEO tool kun je zoekwoorden invoeren waarop je gevonden wilt worden. Het geeft je inzicht in de zoekvolumes van de opgegeven keywords. Een klein addertje onder het gras is dat je wel een Google account moet hebben, wil je toegang hebben tot deze tool.

Keywordtool.io

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Met keywordtool.io krijg je inzicht in long tail zoekwoorden op je short tail keywords. Je geeft een zoekwoord op en je krijgt een lijst met long tail zoekopdrachten terug. Klik je op het tabje questions dan krijg je gerelateerde vragen voor je zoekwoord. Erg handig voor voice search opdrachten.

Helaas geeft deze gratis SEO tool geen inzicht in de zoekvolumes. Maar deze kan je wel weer kopiëren naar zoekwoorden planner. Zo krijgt je alsnog inzicht in de zoekvolumes.

Keywords Everywhere

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Een goed alternatief voor zoekwoordenplanner is Keywords Everywhere. Deze extensie van Google Chrome of plugin van Firefox is zichtbaar aan de rechterzijde van je Google scherm. Als je een zoekopdracht geeft in Google zie je recht een overzicht met de gerelateerde zoekopdrachten van andere zoekers. Deze gratis SEO tool halt de gegevens met bijbehorende zoekvolumes en CPC op uit zoekwoorden planner. Erg handig en overzichtelijk.
Je moet alleen na installatie een api key ophalen via de plugin om van deze gratis SEO tool gebruik te kunnen maken.

Extract People also looking for

De Google Chrome extensie Extract People also looking for doet in principe hetzelfde als Keywords Everywhere. Maar het geeft soms net andere gerelateerde zoekopdrachten, waardoor je nog meer inzicht krijgt in het zoekverkeer waarop je gevonden wilt worden.

SEO tool Ubersuggest

SEO tools gratis SEO tools

Ubersuggest is een fantastische tool om te gebruiken. Deze gratis SEO tool richt zich meer op kwaliteit dan kwantiteit. Na het opgeven van een keyword laat het je zien hoe vaak er op dit zoekwoord wordt gezocht, hoe makkelijk of moeilijk het is om er hoog op te scoren en de hoeveelheid verkeer die je kan verwachten bij een bepaalde positie in de SERP.

Ook handige is de functie gerelateerde zoekopdrachten. Deze geeft je andere suggesties voor zoekopdrachten om verder te onderzoeken.
Nieuw is de mogelijkheid om op domeinnaam te zien op welke zoekwoorden de website scoort en hoe hoog! Handig om in te zien waarop je concurrenten scoren.

Google Search

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Misschien is het een beetje suf tussen al die fancy gratis SEO tools? Maar de zoekmachine van Google geeft ook meer dan genoeg waardevol informatie over de zoekopdrachten van mensen. Het is immers de bron waar al het zoekverkeer vandaan komt.

Begin je met het typen van een zoekopdracht dan vult Google deze aan met de zoekopdrachten waar het meest op gezocht wordt. Bovendien staan onderaan de Google pagina ook de nodige gerelateerde en semantische zoekopdrachten waarop frequent gezocht wordt.

Google Search Console

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Google Search Console is ook een SEO tool die niet vergeten mag worden. Zeker wanneer je website al een tijdje live staat. Als je je verkeer ophaalt, kunt je veel ideeën opdoen uit de zoekwoorden die daarbij horen.

Kies bijvoorbeeld voor een pagina waarop je veel organisch verkeer krijgt en sorteer deze op aantal vertoningen. Veel vertoningen, maar weinig kliks? Grote kans dat je pagina wel wordt gevonden op dit zoekwoord, maar niet aansluit bij de zoekintentie. Dit is een gouden kans om een pagina te wijden aan dit onderwerp met bijbehorende zoekwoord(en)!

Meta tags.io

SEO tools gratis SEO tools

Meta tags.io is een gratis SEO tool waarmee je kan zien hoe je meta tag title, meta description en andere tags er uitzien in de zoekresultaten van zoekmachines (SERP) en op sociale media.

Page Analytics

Met de Chrome extensie Page Analytics zie je in een overzicht hoe de pagina die je van je website hebt opgeroepen ervoor staat. Page Analytics is een onderdeel van Google Analytics. Dus je dient wel een Google Analytics account te hebben. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel bezoeker hebben doorgeklikt op een bepaalde link binnen je website.

Pagespeed Insights

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Pagespeed Insights is een tool van Google zelf in samenwerking met Lighthouse. Na het opgeven van een URL krijg je een rapport over de prestaties van je website voor zowel desktop als mobiel. Onderaan geeft het adviezen over de verbeteringen voor de snelheid van je website. Enige technische kennis is wel noodzakelijk.

GTMetrix

online marketing SEO tools gratis SEO tools

GTMetrix is een gratis SEO tool die inzicht geeft in diverse SEO aspecten van je site. De suggesties die op deze site worden gegeven vereisen wel technische kennis van websites. De rapportage geeft o.a. adviezen over het verkleinen van javascript, CSS en HTML. Daarnaast geeft het ook een SEO analyse over welke afbeeldingen verkleind dienen te worden, het cachen van je pagina’s en nog veel meer suggesties om je websites SEO proof te maken.

Voor WordPress gebruikers heeft GTMetrix Optimalization Guide. Dit is een aparte pagina met een SEO analyse gericht op websites gemaakt met WordPress.

Screaming frog SEO spider

SEO tools gratis SEO tools

Screaming frog SEO spider is geen online tool, maar een desktop app. Maar het is wel een geweldige gratis SEO tool tot 500 URL’s. Deze tool scant je website op verschillende belangrijke punten zoals: ontbrekende H1 headings, gebroken links, welke afbeeldingen ALT-tags missen en nog veel meer. Heel handig dus om belangrijke ontbrekende meta tags te vinden en aan te vullen.

Yoast

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Yoast is fantastische plugin voor gebruikers van WordPress. Hierin kan je heel veel SEO elementen beheren zoals: keywords, title tags en meta description.
Voor een uitgebreide beschrijving heb ik een artikel over de WordPress plugin Yoast geschreven.

Webtexttool

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Ook Webtexttool is een gratis SEO tool voor WordPress. In principe werkt deze hetzelfde als de plugin Yoast. Maar Webtexttool kijkt op een iets andere manier naar de verschillende SEO aspecten. Samen geven ze een nog bredere SEO analyse voor de nodige verbeterpunten.

Wil je meer weten over Webtexttool? Lees dan mijn artikel over de plugin Webtexttool.

Update maart 2020: Webtexttool heet nu Textmetrics!

Pingdom

online marketing SEO tools gratis SEO tools

Met Pingdom kun je de laadsnelheid van je website meten en krijg je een overzicht van de vertragende factoren.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis SEO tools