34 bekeken

Gepubliceerd op:

Laatste update: 17/02/2024

Categorie:

online marketing SEO structuur SEO spinnenweb

Hoe je een effectieve interne linkstructuur opzet (SEO spinnenweb)

Interne links zijn een essentieel onderdeel van elke website. Ze helpen je bezoekers om gemakkelijk door je website te navigeren, ze helpen zoekmachines om je website beter te begrijpen en te indexeren, en ze helpen je om je SEO te verbeteren. Maar hoe maak je een goede interne linkstructuur? Wat zijn de voordelen van een SEO spinnenweb? Hoe zet je een kennisbank op? En hoe optimaliseer je je interne links voor SEO? In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen en meer. We laten je zien hoe je een effectieve interne linkstructuur opzet voor SEO, met behulp van praktische tips, voorbeelden en tools. Laten we beginnen!

Wat is een interne linkstructuur?

Een interne linkstructuur is de manier waarop je de pagina’s van je website met elkaar verbindt door middel van hyperlinks. Een hyperlink is een stukje tekst of een afbeelding die je kunt aanklikken om naar een andere pagina te gaan. Een interne link is een hyperlink die verwijst naar een andere pagina op dezelfde website. Bijvoorbeeld, als je op deze link klikt, ga je naar een andere pagina op deze website. Een interne linkstructuur is dus de verzameling van alle interne links op je website, en hoe ze met elkaar samenhangen. Een goede interne linkstructuur zorgt ervoor dat je website logisch, gebruiksvriendelijk en SEO vriendelijk is. Een slechte interne linkstructuur kan leiden tot verwarring, frustratie en SEO problemen.

Waarom is een interne linkstructuur belangrijk voor SEO?

Een interne linkstructuur is belangrijk voor SEO om verschillende redenen. Ten eerste helpt het je bezoekers om je website beter te verkennen en te gebruiken. Het verhoogt de kans dat ze langer op je website blijven, meer pagina’s bekijken, en actie ondernemen. Dit zijn allemaal positieve signalen voor zoekmachines, die je website hoger zullen waarderen en rangschikken.
 
Ten tweede helpt het zoekmachines om je website beter te crawlen en te indexeren. Crawlen is het proces waarbij zoekmachines je website bezoeken en de inhoud ervan analyseren. Indexeren is het proces waarbij zoekmachines je website opslaan in hun database. Een goede interne linkstructuur zorgt ervoor dat zoekmachines al je pagina’s kunnen vinden en begrijpen, en dat ze weten welke pagina’s het belangrijkst zijn. Dit vergroot de kans dat je
website wordt weergegeven in de zoekresultaten voor relevante zoekopdrachten.
 
Ten derde helpt het je om je SEO te verbeteren door middel van link juice, autoriteit en relevantie. Link juice is de SEO waarde die wordt overgedragen van de ene pagina naar de andere via een interne link. Autoriteit is de mate waarin zoekmachines je website vertrouwen en als een betrouwbare bron beschouwen. Relevantie is de mate waarin je website aansluit bij de zoekintentie en de verwachtingen van de gebruiker. Een goede interne linkstructuur zorgt ervoor dat je link juice, autoriteit en relevantie optimaal verdeelt over je website, en dat je je focust op de pagina’s die het meest belangrijk zijn voor je doelstellingen.

Het belang van een SEO spinnenweb

online marketing SEO structuur SEO spinnenweb interne link structuur interne links

Een SEO spinnenweb is een manier om je interne linkstructuur te visualiseren en te optimaliseren. Het is gebaseerd op de metafoor van een spinnenweb, waarbij je website bestaat uit verschillende lagen van pagina’s die met elkaar verbonden zijn door interne links. Het idee is dat je je website opbouwt vanuit het centrum, waar je de belangrijkste pagina’s plaatst, naar de buitenste randen, waar je de minder belangrijke pagina’s plaatst. Zo creëer je een hiërarchie van pagina’s die de structuur en de waarde van je website weerspiegelt. Een SEO spinnenweb is belangrijk voor SEO omdat het je helpt om je website te organiseren, te prioriteren en te optimaliseren. Het helpt je om je website logisch, gebruiksvriendelijk en SEO vriendelijk te maken. Het helpt je om je website beter te laten crawlen en indexeren door zoekmachines. Het helpt je om je link juice, autoriteit en relevantie te verbeteren. En het helpt je om je doelgroep beter te bereiken en te converteren.

Wat is de kracht van een SEO spinnenweb?

Een SEO spinnenweb heeft veel voordelen voor je website en je SEO. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Het verbetert de gebruikservaring van je website. Een SEO spinnenweb zorgt ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren, te begrijpen en te gebruiken is. Het vermindert de kans dat je bezoekers verdwalen, gefrustreerd raken of afhaken. Het verhoogt de kans dat ze vinden wat ze zoeken, geïnteresseerd raken en actie ondernemen.
 • Het verbetert de crawlbaarheid en de indexeerbaarheid van je website. Een SEO spinnenweb zorgt ervoor dat je website goed gestructureerd, georganiseerd en toegankelijk is. Het zorgt ervoor dat zoekmachines al je pagina’s kunnen vinden, lezen en opslaan. Het zorgt ervoor dat je website geen technische problemen heeft, zoals dubbele content, gebroken links of trage laadtijden.
 • Het verbetert de autoriteit en de relevantie van je website. Een SEO spinnenweb zorgt ervoor dat je website een duidelijke focus, een unieke waarde en een sterke identiteit heeft. Het zorgt ervoor dat je websitevertrouwen, geloofwaardigheid en expertise uitstraalt. Het zorgt ervoor dat je website aansluit bij de zoekintentie en de verwachtingen van je doelgroep.
 • Het verbetert de ranking en de zichtbaarheid van je website. Een SEO spinnenweb zorgt ervoor dat je website optimaal gebruik maakt van de SEO waarde van je interne links. Het zorgt ervoor dat je website de juiste zoekwoorden, ankerteksten en context gebruikt. Het zorgt ervoor dat je website de link juice, autoriteit en relevantie optimaal verdeelt over je pagina’s. Het zorgt ervoor dat je website hoger scoort en meer verkeer krijgt voor relevante zoekopdrachten.

Hoe werkt een SEO spinnenweb?

Een SEO spinnenweb werkt volgens een eenvoudig principe: je website bestaat uit verschillende lagen van pagina’s die met elkaar verbonden zijn door interne links. Elke laag heeft een andere functie, een ander belang en een ander aantal pagina’s. Hoe dichter een laag bij het centrum van het spinnenweb ligt, hoe belangrijker, waardevoller en zichtbaarder de pagina’s zijn. Hoe verder een laag van het centrum ligt, hoe minder belangrijk, waardevol en zichtbaar de pagina’s zijn. Hier is een voorbeeld van hoe een SEO spinnenweb eruit kan zien. Zoals je kunt zien, bestaat het SEO spinnenweb uit vier lagen:

 • De eerste laag is de homepage. Dit is de belangrijkste pagina van je website, die de kern van je spinnenweb vormt. Het is de pagina die de meeste link juice, autoriteit en relevantie heeft. Het is de pagina die de meeste bezoekers en zoekmachines aantrekt. Het is de pagina die de algemene doelstelling, de waardepropositie en de identiteit van je website presenteert. Het is de pagina die de bezoekers naar de andere lagen van je spinnenweb leidt.
 • De tweede laag is de categoriepagina’s. Dit zijn de pagina’s die de hoofdonderwerpen of de hoofdcategorieën van je website weergeven. Ze hebben een hoog belang, een hoge waarde en een hoge zichtbaarheid. Ze hebben een groot aantal bezoekers en zoekmachines. Ze hebben een sterke relatie met de Homepage en met elkaar. Ze hebben een duidelijke focus, een unieke waarde en een sterke identiteit. Ze hebben een beperkt aantal pagina’s, meestal tussen de 5 en de 10.
 • De derde laag is de subcategoriepagina’s. Dit zijn de pagina’s die de subonderwerpen of de subcategorieën van je website weergeven. Ze hebben een gemiddeld belang, een gemiddelde waarde en een gemiddelde zichtbaarheid. Ze hebben een redelijk aantal bezoekers en zoekmachines. Ze hebben een goede relatie met de categoriepagina’s en met elkaar. Ze hebben een specifieke focus, een toegevoegde waarde en een duidelijke identiteit. Ze hebben een groter aantal pagina’s, meestal tussen de 10 en de 50.
 • Het verbetert de ranking en de zichtbaarheid van je website. Een SEO spinnenweb zorgt ervoor dat je website optimaal gebruik maakt van de SEO waarde van je interne links. Het zorgt ervoor dat je website de juiste zoekwoorden, ankerteksten en context gebruikt. Het zorgt ervoor dat je website de link juice, autoriteit en relevantie optimaal verdeelt over je pagina’s. Het zorgt ervoor dat je website hoger scoort en meer verkeer krijgt voor relevante zoekopdrachten.
 • De vierde laag is de artikelpagina’s. Dit zijn de pagina’s die de individuele artikelen, de blogposts of de producten van je website weergeven. Ze hebben een laag belang, een lage waarde en een lage zichtbaarheid. Ze hebben een klein aantal bezoekers en zoekmachines. Ze hebben een zwakke relatie met de subcategoriepagina’s en met elkaar. Ze hebben een nauwe focus, een beperkte waarde en een generieke identiteit. Ze hebben een enorm aantal pagina’s, meestal tussen de 100 en de 1000.

Het doel van een SEO spinnenweb is om de interne links tussen de verschillende lagen van je website zo te organiseren dat je de link juice, de autoriteit en de relevantie optimaal verdeelt over je website. Dit doe je door de volgende richtlijnen te volgen:

 • Link van de homepage naar de categoriepagina’s, en vice versa.
 • Link van de categoriepagina’s naar de subcategoriepagina’s, en vice versa.
 • Link van de subcategoriepagina’s naar de artikelpagina’s, en vice versa.
 • Link van de artikelpagina’s naar de gerelateerde artikelpagina’s, en vice versa.
 • Link niet van de homepage naar de artikelpagina’s, of vice versa.
 • Link niet van de categoriepagina’s naar de gerelateerde artikelpagina’s, of vice versa.
 • Link niet van de subcategoriepagina’s naar de gerelateerde subcategoriepagina’s, of vice versa.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je website een duidelijke hiërarchie, een logische navigatie en een optimale SEO heeft. Je zorgt ervoor dat je website een effectieve interne linkstructuur heeft.

Hoe creëer je een effectieve interne linkstructuur?

Nu je weet wat een interne linkstructuur is, waarom het belangrijk is voor SEO, en hoe een SEO spinnenweb werkt, is het tijd om je eigen interne linkstructuur te creëren. Hoe doe je dat? Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een effectieve interne linkstructuur op te zetten voor je website:

Analyseer je website

De eerste stap is om je bestaande website te analyseren. Je wilt weten hoe je website er nu uitziet, welke pagina’s je hebt, hoe ze met elkaar verbonden zijn, en hoe ze presteren. Dit helpt je om de sterke en zwakke punten van je website te identificeren, en om de kansen en mogelijkheden voor verbetering te vinden. Om je website te analyseren, kun je gebruik maken van verschillende tools, zoals:

 • Google Analytics: Dit is een gratis tool die je inzicht geeft in het verkeer, het gedrag en de conversie van je website. Je kunt zien hoeveel bezoekers je website heeft, waar ze vandaan komen, hoe lang ze blijven, welke pagina’s ze bekijken, en welke acties ze ondernemen. Je kunt ook zien hoe je website scoort op verschillende SEO metrieken, zoals bounce rate, time on site, pages per session, en goal completion.
 • Google Search Console: Dit is een gratis tool die je inzicht geeft in de prestaties, de problemen en de kansen van je website in de zoekresultaten van Google. Je kunt zien hoe je website wordt gecrawld, geïndexeerd en gerangschikt door Google. Je kunt ook zien welke zoekwoorden je website genereert, hoeveel klikken en vertoningen je krijgt, en wat je gemiddelde positie is. Je kunt ook zien welke technische problemen je website heeft, zoals dubbele content, gebroken links, of trage laadtijden.
 • Screaming Frog: Dit is een betaalde tool die je website crawlt en analyseert als een zoekmachine. Je kunt zien hoe je website is opgebouwd, welke pagina’s je hebt, hoe ze met elkaar verbonden zijn, en welke SEO elementen ze hebben. Je kunt ook zien welke SEO problemen je website heeft, zoals ontbrekende titels, beschrijvingen, of alt teksten, te lange of te korte teksten, of te veel of te weinig interne links

Door deze tools te gebruiken, kun je een goed beeld krijgen van je huidige website, en kun je een plan maken om je interne linkstructuur te verbeteren.

Bepaal de belangrijkste pagina’s

De tweede stap is om de belangrijkste pagina’s van je website te bepalen. Dit zijn de pagina’s die het meest relevant, waardevol en doelgericht zijn voor je website. Dit zijn de pagina’s die je wilt benadrukken, promoten en optimaliseren. Dit zijn de pagina’s die je wilt plaatsen in de eerste of de tweede laag van je SEO spinnenweb. Hoe bepaal je de belangrijkste pagina’s van je website? Hier zijn enkele criteria die je kunt gebruiken:

 • Doelstelling: Wat is het doel van je website? Wat wil je bereiken met je website? Wat wil je dat je bezoekers doen op je website? Dit zijn de vragen die je moet stellen om je doelstelling te bepalen. Je doelstelling is de leidraad voor je website, en de basis voor je belangrijkste pagina’s. Je belangrijkste pagina’s zijn de pagina’s die je helpen om je doelstelling te bereiken, zoals je homepage, je landingspagina’s, je verkooppagina’s, je contactpagina, of je bedankpagina.
 • Waardepropositie: Wat is de waarde van je website? Wat maakt je website uniek, onderscheidend en aantrekkelijk? Wat biedt je website aan je bezoekers? Dit zijn de vragen die je moet stellen om je waardepropositie te bepalen. Je waardepropositie is de boodschap die je wilt overbrengen aan je bezoekers, en de reden waarom ze voor jou moeten kiezen. Je belangrijkste pagina’s zijn de pagina’s die je waardepropositie duidelijk maken, zoals je homepage, je over ons pagina, je diensten pagina, je portfolio pagina, of je testimonials pagina.
 • Zoekvolume: Hoeveel mensen zoeken naar je website? Hoeveel verkeer krijgt je website van zoekmachines? Hoeveel klikken en vertoningen krijgt je website voor relevante zoekwoorden? Dit zijn de vragen die je moet stellen om je zoekvolume te bepalen. Je zoekvolume is de indicator van de vraag naar je website, en de potentie voor je website. Je belangrijkste pagina’s zijn de pagina’s die een hoog zoekvolume hebben, of die gericht zijn op zoekwoorden met een hoog zoekvolume, zoals je homepage, je categoriepagina’s, je subcategoriepagina’s, of je artikelpagina’s

Door deze criteria te gebruiken, kun je een lijst maken van je belangrijkste pagina’s, en kun je ze rangschikken naar prioriteit. Je kunt ook een zoekwoordonderzoek doen om te zien welke zoekwoorden het meest relevant, waardevol en doelgericht zijn voor je website, en om te zien welke pagina’s het beste aansluiten bij die zoekwoorden. Zo kun je je belangrijkste pagina’s nog beter bepalen en optimaliseren.

Creëer een hiërarchie van pagina’s

De derde stap is om een hiërarchie van pagina’s te creëren. Dit is de manier waarop je je pagina’s ordent, groepeert en structureert op je website. Dit is de basis voor je SEO spinnenweb. Een goede hiërarchie van pagina’s zorgt ervoor dat je website overzichtelijk, logisch en gebruiksvriendelijk is. Het zorgt ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren, te begrijpen en te gebruiken is. Hoe creëer je een hiërarchie van pagina’s? Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 • Gebruik een platte structuur: Een platte structuur is een structuur waarbij je zo min mogelijk niveaus of lagen van pagina’s hebt. Een platte structuur zorgt ervoor dat je website eenvoudig, snel en efficiënt is. Het zorgt ervoor dat je website beter wordt gecrawld, geïndexeerd en gerangschikt door zoekmachines. Het zorgt ervoor dat je website minder klikken nodig heeft om van de ene pagina naar de andere te gaan. Het zorgt ervoor dat je website meer link juice, autoriteit en relevantie heeft. Probeer om niet meer dan drie of vier niveaus of lagen van pagina’s te hebben op je website.
 • Gebruik een duidelijke navigatie: Een duidelijke navigatie is een navigatie die je bezoekers helpt om gemakkelijk door je website te navigeren. Een duidelijke navigatie zorgt ervoor dat je website gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en professioneel is. Het zorgt ervoor dat je website de verwachtingen en de intenties van je bezoekers vervult. Het zorgt ervoor dat je website de belangrijkste pagina’s en de hoofdonderwerpen van je website laat zien. Gebruik een duidelijke navigatie op je website, zoals een menu, een footer, een sidebar, een breadcrumb, of een sitemap.
 • Gebruik een consistente categorisatie: Een consistente categorisatie is een categorisatie die je pagina’s op een logische, relevante en uniforme manier groepeert. Een consistente categorisatie zorgt ervoor dat je website gestructureerd, georganiseerd en coherent is. Het zorgt ervoor dat je website de inhoud en de waarde van je website weerspiegelt. Het zorgt ervoor dat je website de relatie en de hiërarchie tussen je pagina’s laat zien. Gebruik een consistente categorisatie op je website, zoals een hoofdcategorie, een subcategorie, een tag, of een attribuut.

Door deze tips te volgen, kun je een hiërarchie van pagina’s creëren die de basis vormt voor je SEO spinnenweb.

Gebruik relevante anchor tekst

Een anchor tekst is de tekst die je gebruikt om een interne link te maken. Een relevante anchor tekst is een tekst die de inhoud, de waarde en de bestemming van de interne link beschrijft. Een relevante anchor tekst zorgt ervoor dat je interne link natuurlijk, informatief en aantrekkelijk is. Het zorgt ervoor dat je interne link de verwachtingen en de intenties van je bezoekers vervult. Het zorgt ervoor dat je interne link de zoekwoorden, de context en de relevantie van je pagina’s laat zien. Hoe gebruik je een relevante anchor tekst? Hier zijn enkele tips die je kunt
volgen:

 • Gebruik je zoekwoorden: Gebruik de zoekwoorden die je hebt gekozen voor je pagina’s als je anchor tekst. Dit helpt je om je SEO te verbeteren, omdat je je zoekwoorden benadrukt, herhaalt en versterkt. Het helpt je ook om je relevantie te verbeteren, omdat je je bezoekers en zoekmachines laat zien waar je pagina’s over gaan. Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt over “SEO spinnenweb”, gebruik dan “SEO spinnenweb” als je anchor tekst.
 • Gebruik variatie: Gebruik niet steeds dezelfde anchor tekst voor dezelfde interne link. Dit kan onnatuurlijk, saai en spammy overkomen. Het kan ook je SEO schaden, omdat je je zoekwoorden over optimaliseert, of omdat je je link juice verspilt. Gebruik in plaats daarvan variatie in je anchor tekst. Gebruik synoniemen, varianten, combinaties of uitbreidingen van je zoekwoorden. Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt over “SEO spinnenweb”, gebruik dan ook “SEO structuur”, “SEO spinnenweb methode”, “Hoe je een SEO spinnenweb maakt”, of “De voordelen van een SEO spinnenweb”.
 • Gebruik beschrijving: Gebruik niet alleen je zoekwoorden, maar ook een beschrijving van je interne link als je anchor tekst. Dit helpt je om je informativiteit en je aantrekkelijkheid te verbeteren, omdat je je bezoekers meer informatie en meer redenen geeft om op je interne link te klikken. Het helpt je ook om je context en je relevantie te verbeteren, omdat je je bezoekers en zoekmachines laat zien wat ze kunnen verwachten van je interne link. Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt over “SEO spinnenweb”, gebruik dan ook “Wat is een SEO spinnenweb en hoe werkt het?”, “Een complete gids voor het opzetten van een SEO spinnenweb”, of “Leer hoe je een effectieve SEO spinnenweb kunt creëren voor je website”.

Door deze tips te volgen, kun je een relevante anchor tekst gebruiken voor je interne links, en zo je interne linkstructuur verbeteren.

Vermijd dode links

Een dode link is een link die niet werkt, omdat de bestemming van de link niet bestaat, veranderd of verwijderd is. Een dode link kan ook een link zijn die niet goed is geschreven, gespeld of geformatteerd. Een dode link zorgt ervoor dat je interne linkstructuur gebroken, onbetrouwbaar en onprofessioneel is. Het zorgt ervoor dat je bezoekers teleurgesteld, gefrustreerd of boos worden. Het zorgt ervoor dat je zoekmachines in de war, wantrouwig of ontevreden maken. Hoe vermijd je dode links? Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 • Controleer je links: Controleer regelmatig je links om te zien of ze nog werken, of dat ze verouderd, veranderd of verwijderd zijn. Je kunt dit handmatig doen, door je links te testen en te volgen, of je kunt dit automatisch doen, door gebruik te maken van tools, zoals Screaming Frog, Broken Link Checker, of Google Search Console. Als je een dode link vindt, repareer hem dan zo snel mogelijk, door de link te updaten, te corrigeren of te verwijderen.
 • Redirect je links: Redirect je links als je de bestemming van je links hebt verplaatst, hernoemd of verwijderd. Een redirect is een manier om je bezoekers en zoekmachines automatisch door te sturen naar een andere pagina, als de oorspronkelijke pagina niet meer beschikbaar is. Een redirect zorgt ervoor dat je interne linkstructuur intact, consistent en relevant blijft. Het zorgt ervoor dat je bezoekers niet verloren, verward of ontevreden worden. Het zorgt ervoor dat je zoekmachines niet misleid, genegeerd of gestraft worden. Gebruik een 301 redirect, die permanent is, om je links te redirecten, en gebruik een 302 redirect, die tijdelijk is, alleen als het echt nodig is.
 • Voorkom je links: Voorkom je links als je de bestemming van je links nog niet hebt gemaakt, gepubliceerd of gelanceerd. Een voorkomen link is een link die nog niet werkt, omdat de bestemming van de link nog niet bestaat, klaar of actief is. Een voorkomen link zorgt ervoor dat je interne linkstructuur onvolledig, onduidelijk en onaantrekkelijk is. Het zorgt ervoor dat je bezoekers teleurgesteld, gefrustreerd of boos worden. Het zorgt ervoor dat je zoekmachines in de war, wantrouwig of ontevreden maken. Voorkom je links door ze niet te maken, te publiceren of te activeren, totdat je zeker weet dat de bestemming van je links bestaat, klaar en actief is.

Door deze tips te volgen, kun je dode links vermijden op je website, en zo je interne linkstructuur verbeteren.

Soorten links die je in je interne linkstructuur kunt gebruiken

Niet alle interne links zijn hetzelfde. Er zijn verschillende soorten links die je in je interne linkstructuur kunt gebruiken, afhankelijk van het doel, de functie en de locatie van de link. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten links die je op je website kunt vinden:

Menu links

Dit zijn de links die je in je hoofdmenu, je footer, je sidebar of je mobiele menu plaatst. Dit zijn de links die je bezoekers helpen om de belangrijkste pagina’s en de hoofdcategorieën van je website te vinden. Dit zijn de links die je website overzichtelijk, logisch en professioneel maken. Je menu links moeten duidelijk, consistent en beknopt zijn. Je menu links moeten de eerste of de tweede laag van je SEO spinnenweb vormen.

Breadcrumbs links

Dit zijn de links die je bovenaan je pagina plaatst, om de hiërarchie en de navigatie van je website te laten zien. Dit zijn de links die je bezoekers helpen om te weten waar ze zich bevinden op je website, en hoe ze terug kunnen gaan naar de vorige pagina’s. Dit zijn de links die je website gebruiksvriendelijk, gestructureerd en coherent maken. Je breadcrumbs links moeten de volledige of de verkorte versie van de URL van je pagina weergeven. Je breadcrumbs links moeten de tweede of de derde laag van je SEO spinnenweb vormen.

Inhoudsopgave links

Dit zijn de links die je in je artikelpagina’s plaatst, om de inhoud en de structuur van je artikelen te laten zien. Dit zijn de links die je bezoekers helpen om snel en gemakkelijk naar de verschillende secties of subsecties van je artikelen te gaan. Dit zijn de links die je website informatief, overzichtelijk en aantrekkelijk maken. Je inhoudsopgave links moeten de titels of de koppen van je artikelen weergeven. Je inhoudsopgave links moeten de vierde laag van je SEO spinnenweb vormen

Contextuele links

Dit zijn de links die je in de tekst van je pagina’s plaatst, om de context en de relevantie van je pagina’s te laten zien. Dit zijn de links die je bezoekers helpen om meer informatie, meer waarde of meer actie te krijgen op je website. Dit zijn de links die je website natuurlijk, informatief en aantrekkelijk maken. Je contextuele links moeten de zoekwoorden, de anchor teksten en de bestemmingen van je pagina’s weergeven. Je contextuele links kunnen elke laag van je SEO spinnenweb vormen, afhankelijk van de relatie tussen de pagina’s.

Gerelateerde berichten links

Dit zijn de links die je onderaan je artikelpagina’s plaatst, om de gerelateerde of de vergelijkbare artikelen van je website te laten zien. Dit zijn de links die je bezoekers helpen om meer interesse, meer betrokkenheid of meer loyaliteit te krijgen op je website. Dit zijn de links die je website interessant, divers en aantrekkelijk maken. Je gerelateerde berichten links moeten de titels, de afbeeldingen en de samenvattingen van je artikelen weergeven. Je gerelateerde berichten links moeten de vierde laag van je SEO spinnenweb vormen.

Het optimaliseren van je interne linkstructuur voor SEO

Het opzetten van een effectieve interne linkstructuur is niet genoeg. Je moet ook je interne linkstructuur optimaliseren voor SEO. Dit betekent dat je je interne linkstructuur moet afstemmen op de behoeften, de verwachtingen en de intenties van je doelgroep en de zoekmachines. Dit betekent dat je je interne linkstructuur
moet verbeteren, verfijnen en updaten. Hoe optimaliseer je je interne linkstructuur voor SEO? Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

Gebruik van dofollow en nofollow links

Een DoFollow link is een link die de link juice, de autoriteit en de relevantie overdraagt van de ene pagina naar de andere. Een NoFollow link is een link die de link juice, de autoriteit en de relevantie niet overdraagt van de ene pagina naar de andere. Een DoFollow link zorgt ervoor dat je interne linkstructuur SEO vriendelijk, waardevol en natuurlijk is. Een NoFollow link zorgt ervoor dat je interne linkstructuur SEO neutraal, veilig en selectief is. Hoe gebruik je DoFollow en NoFollow links? Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen:

 • Gebruik dofollow links voor je belangrijkste pagina’s: Gebruik Dofollow links voor de pagina’s die je wilt benadrukken, promoten en optimaliseren. Dit zijn de pagina’s die je in de eerste of de tweede laag van je SEO spinnenweb plaatst. Dit zijn de pagina’s die het meest relevant, waardevol en doelgericht zijn voor je website. Dit zijn de pagina’s die je wilt dat zoekmachines en bezoekers vinden, bekijken en waarderen. Bijvoorbeeld, gebruik dofollow links voor je homepage, je categoriepagina’s, je subcategoriepagina’s, of je landingspagina’s.
 • Gebruik nofollow links voor je minder belangrijke pagina’s: Gebruik Nofollow links voor de pagina’s die je niet wilt benadrukken, promoten of optimaliseren. Dit zijn de pagina’s die je in de derde of de vierde laag van je SEO spinnenweb plaatst. Dit zijn de pagina’s die minder relevant, waardevol of doelgericht zijn voor je website. Dit zijn de pagina’s die je niet wilt dat zoekmachines en bezoekers vinden, bekijken of waarderen. Bijvoorbeeld, gebruik nofollow links voor je artikelpagina’s, je gerelateerde berichten, je contactpagina, of je bedankpagina.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je dofollow en nofollow links gebruiken om je interne linkstructuur te optimaliseren voor SEO.

Vermijd overmatige interne links

Overmatige interne links zijn interne links die te veel, te vaak of te willekeurig worden gebruikt. Overmatige interne links zorgen ervoor dat je interne linkstructuur onnatuurlijk, spammy en onaantrekkelijk is. Het zorgt ervoor dat je bezoekers verward, overweldigd of geïrriteerd worden. Het zorgt ervoor dat je zoekmachines verdacht, genegeerd of gestraft worden. Hoe vermijd je overmatige interne links? Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 • Gebruik niet meer dan 100 links per pagina: Gebruik niet meer dan 100 links per pagina, inclusief zowel interne als externe links. Dit is een algemene richtlijn die door Google wordt aanbevolen, om te voorkomen dat je pagina te lang, te zwaar of te onoverzichtelijk wordt. Dit helpt je om je pagina snel, eenvoudig en efficiënt te maken. Dit helpt je ook om je link juice, autoriteit en relevantie optimaal te verdelen over je pagina’s.
 • Gebruik niet meer dan 3 links per paragraaf: Gebruik niet meer dan 3 links per paragraaf, inclusief zowel interne als externe links. Dit is een algemene richtlijn die door SEO experts wordt aanbevolen, om te voorkomen dat je tekst te druk, te onderbroken of te afleidend wordt. Dit helpt je om je tekst duidelijk, consistent en coherent te maken. Dit helpt je ook om je zoekwoorden, anchor teksten en context optimaal te gebruiken voor je links.
 • Gebruik alleen relevante links: Gebruik alleen relevante links, die gerelateerd zijn aan de inhoud, de waarde en de bestemming van je pagina’s. Dit is een algemene richtlijn die door SEO best practices wordt aanbevolen, om te voorkomen dat je links te willekeurig, te ongepast of te misleidend worden. Dit helpt je om je links natuurlijk, informatief en aantrekkelijk te maken. Dit helpt je ook om je relevantie, je autoriteit en je conversie te verbeteren voor je links.

Door deze tips te volgen, kun je overmatige interne links vermijden op je website, en zo je interne linkstructuur optimaliseren voor SEO.

Gebruik van canonical tags

Een canonical tag is een stukje code dat je in de header van je pagina plaatst, om aan te geven welke versie van je pagina de originele, de belangrijkste of de voorkeursversie is. Een canonical tag zorgt ervoor dat je interne linkstructuur SEO vriendelijk, uniek en consistent is. Het zorgt ervoor dat je bezoekers de beste, de meest relevante of de meest actuele versie van je pagina zien. Het zorgt ervoor dat je zoekmachines de juiste, de meest waardevolle of de meest gezaghebbende versie van je pagina laten zien. Hoe gebruik je canonical tags? Hier zijn enkele situaties waarin je canonical tags kunt gebruiken:

 • Dubbele content: Dubbele content is content die identiek of zeer vergelijkbaar is op meerdere pagina’s van je website. Dubbele content kan ontstaan door verschillende redenen, zoals URL-parameters, paginering, sortering, filtering, of syndicatie. Dubbele content kan je SEO schaden, omdat het je link juice, autoriteit en relevantie verspilt, vermindert of verdeelt. Om dubbele content te voorkomen, kun je canonical tags gebruiken om aan te geven welke versie van je pagina de originele of de belangrijkste versie is, en om de andere versies naar die versie te verwijzen.
 • Vergelijkbare content: Vergelijkbare content is content die niet identiek, maar wel zeer gerelateerd of zeer vergelijkbaar is op meerdere pagina’s van je website. Vergelijkbare content kan ontstaan door verschillende redenen, zoals variaties, combinaties, uitbreidingen, of updates van je content. Vergelijkbare content kan je SEO schaden, omdat het je link juice, autoriteit en relevantie vermindert, verzwakt of verwart. Om vergelijkbare content te voorkomen, kun je canonical tags gebruiken om aan te geven welke versie van je pagina de voorkeursversie is, en om de andere versies naar die versie te verwijzen.
 • Alternatieve content: Alternatieve content is content die niet vergelijkbaar, maar wel gerelateerd of complementair is op meerdere pagina’s van je website. Alternatieve content kan ontstaan door verschillende redenen, zoals vertalingen, lokalisaties, personalisaties, of optimalisaties van je content. Alternatieve content kan je SEO verbeteren, omdat het je link juice, autoriteit en relevantie verhoogt, versterkt of verrijkt. Om alternatieve content te bevorderen, kun je canonical tags gebruiken om aan te geven welke versie van je pagina de standaardversie is, en om de andere versies als alternatieven te markeren

Door deze situaties te herkennen, en canonical tags te gebruiken, kun je je interne linkstructuur optimaliseren voor SEO.

Zorg voor een gelijkmatige verdeling van link juice

Link juice is de SEO waarde die wordt overgedragen van de ene pagina naar de andere via een interne link. Link juice is belangrijk voor SEO, omdat het je link juice, autoriteit en relevantie beïnvloedt. Link juice is echter niet onbeperkt, maar beperkt. Link juice is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal links, de kwaliteit van links, de relevantie van links, en de positie van links. Hoe meer links je hebt, hoe minder link juice je per link hebt. Hoe hoger de kwaliteit, de relevantie en de positie van je links, hoe meer link juice je per link hebt. Hoe zorg
je voor een gelijkmatige verdeling van link juice? Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 • Verwijder overtollige links: Verwijder overtollige links die geen waarde, geen functie of geen doel hebben. Dit zijn de links die je interne linkstructuur onnodig, onduidelijk of onaantrekkelijk maken. Dit zijn de links die je link juice, autoriteit en relevantie verspillen, verminderen of verdunnen. Bijvoorbeeld, verwijder links die naar dezelfde pagina verwijzen, links die naar irrelevante pagina’s verwijzen, links die naar dode pagina’s verwijzen, of links die naar externe pagina’s verwijzen.
 • Versterk belangrijke links: Versterk belangrijke links die veel waarde, veel functie of veel doel hebben. Dit zijn de links die je interne linkstructuur effectief, duidelijk of aantrekkelijk maken. Dit zijn de links die je link juice, autoriteit en relevantie verbeteren, verhogen of verrijken. Bijvoorbeeld, versterk links die naar je belangrijkste pagina’s verwijzen, links die naar relevante pagina’s verwijzen, links die naar actieve pagina’s verwijzen, of links die naar interne pagina’s verwijzen.
 • Balanceer verschillende links:Balanceer verschillende links die een verschillende waarde, een verschillende functie of een verschillend doel hebben. Dit zijn de links die je interne linkstructuur divers, coherent of interessant maken. Dit zijn de links die je link juice, autoriteit en relevantie balanceren, harmoniseren of optimaliseren. Bijvoorbeeld, balanceer links die naar je homepage verwijzen, links die naar e categoriepagina’s verwijzen, links die naar je subcategoriepagina’s verwijzen, links die naar je artikelpagina’s verwijzen, of links die naar je gerelateerde berichten verwijzen.

Door deze tips te volgen, kun je een gelijkmatige verdeling van link juice zorgen op je website, en zo je interne linkstructuur optimaliseren voor SEO.

Tools voor het beheren van je interne linkstructuur

Het opzetten en optimaliseren van je interne linkstructuur kan een tijdrovende en uitdagende taak zijn. Gelukkig zijn er verschillende tools die je kunnen helpen om je interne linkstructuur te beheren, te analyseren en te verbeteren. Hier zijn enkele van de meest populaire en nuttige tools die je kunt gebruiken voor je interne linkstructuur:

 • Yoast SEO: Dit is een gratis plugin voor WordPress die je helpt om je website te optimaliseren voor SEO, inclusief je interne linkstructuur. Yoast SEO geeft je suggesties voor interne links, gebaseerd op de inhoud, de zoekwoorden en de relevantie van je pagina’s. Yoast SEO laat je ook zien hoe je interne links presteren, en hoe je ze kunt verbeteren. Yoast SEO helpt je ook om je breadcrumbs, je sitemap en je canonical tags te beheren.
 • Link Whisper: Dit is een betaalde plugin voor WordPress die je helpt om je interne linkstructuur te verbeteren, door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Link Whisper analyseert je website en geeft je slimme aanbevelingen voor interne links, gebaseerd op de context, de autoriteit en de relevantie van je pagina’s. Link Whisper laat je ook zien hoe je interne links presteren, en hoe je ze kunt optimaliseren Link Whisper helpt je ook om je dode links, je verbroken links en je redirect links te beheren.
 • Ahrefs: Dit is een betaalde tool die je helpt om je website te analyseren, te onderzoeken en te verbeteren voor SEO, inclusief je interne linkstructuur. Ahrefs crawlt je website en geeft je inzicht in je interne links, zoals het aantal links, de kwaliteit van links, de relevantie van links, en de positie van links. Ahrefs laat je ook zien hoe je interne links presteren, en hoe je ze kunt optimaliseren. Ahrefs helpt je ook om je zoekwoorden onderzoek, je concurrentieanalyse en je linkbuilding te doen

Door deze tools te gebruiken, kun je je interne linkstructuur beheren, analyseren en verbeteren voor SEO.

Het Gebruik van sitemaps voor interne links voor zoekmachines

Een sitemap is een bestand dat de structuur, de inhoud en de locatie van je website laat zien. Een sitemap zorgt ervoor dat je website beter wordt gecrawld, geïndexeerd en gerangschikt door zoekmachines. Een sitemap zorgt ervoor dat zoekmachines al je pagina’s kunnen vinden, lezen en opslaan. Een sitemap zorgt ervoor dat zoekmachines weten welke pagina’s het belangrijkst zijn, en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Hoe gebruik je sitemaps voor interne links voor zoekmachines? Hier zijn enkele tips die je kunt volgen

 • Maak een XML sitemap: Een XML sitemap is een sitemap die speciaal is gemaakt voor zoekmachines, in een XML-formaat. Een XML sitemap bevat de URL’s van al je pagina’s, en de metadata van je pagina’s, zoals de laatste update, de frequentie van de update, en de prioriteit van de update. Een XML sitemap helpt je om je website beter te laten crawlen en indexeren door zoekmachines, vooral als je website groot, complex of dynamisch is. Je kunt een XML sitemap maken met behulp van tools, zoals Yoast SEO, Screaming Frog, of Google Search Console.
 • Maak een HTML sitemap: Een HTML sitemap is een sitemap die speciaal is gemaakt voor bezoekers, in een HTML-formaat. Een HTML sitemap bevat de links naar al je pagina’s, en de hiërarchie van je pagina’s, zoals de homepage, de categoriepagina’s, de subcategoriepagina’s, en de artikelpagina’s. Een HTML sitemap helpt je om je website beter te laten navigeren en gebruiken door bezoekers, vooral als je website groot, complex of dynamisch is. Je kunt een HTML sitemap maken met behulp van tools, zoals Yoast SEO, Screaming Frog, of WordPress.
 • Plaats je sitemaps op je website: Plaats je sitemaps op je website, zodat ze gemakkelijk te vinden, te lezen en te gebruiken zijn. Plaats je XML sitemap op de root directory van je website, bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml. Plaats je HTML sitemap op een aparte pagina van je website, bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl/sitemap. Link naar je sitemaps vanuit je website, bijvoorbeeld vanuit je footer, je sidebar, of je menu. Meld je sitemaps aan bij zoekmachines, bijvoorbeeld via Google Search Console, Bing Webmaster Tools, of Yandex Webmaster Tools

Door deze tips te volgen, kun je met sitemaps je interne linkstructuur beheren, analyseren en verbeteren voor SEO.

Conclusie

Een interne linkstructuur is een essentieel onderdeel van je website, die je SEO, je gebruiksvriendelijkheid en je conversie beïnvloedt. Een interne linkstructuur zorgt ervoor dat je website overzichtelijk, logisch en professioneel is. Een interne linkstructuur zorgt ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren, te begrijpen en te gebruiken is. Een interne linkstructuur zorgt ervoor dat je website de inhoud, de waarde en de relevantie van je website laat zien. Om een effectieve interne linkstructuur op te zetten voor je website, kun je de volgende stappen volgen:

 • Analyseer je website om de sterke en zwakke punten van je website te identificeren, en om de kansen en mogelijkheden voor verbetering te vinden.
 • Bepaal de belangrijkste pagina’s van je website, die het meest relevant, waardevol en doelgericht zijn voor je website.
 • Creëer een hiërarchie van pagina’s, die de structuur, de groepering en de ordening van je pagina’s op je website laat zien.
 • Gebruik relevante anchor teksten, die de inhoud, de waarde en de bestemming van je interne links beschrijven.
 • Vermijd dode links, die niet werken, omdat de bestemming van de links niet bestaat, veranderd of verwijderd is.
 • Gebruik verschillende soorten links, die een verschillende functie, een verschillend belang en een verschillend aantal hebben op je website.
 • Optimaliseer je interne linkstructuur voor SEO, door gebruik te maken van dofollow en nofollow links, door overmatige interne links te vermijden, door canonical tags te gebruiken, en door een gelijkmatige verdeling van link juice te zorgen.
 • Gebruik sitemaps voor interne links voor zoekmachines, door XML en HTML sitemaps te maken, teplaatsen en aan te melden bij zoekmachines.

Door deze stappen te volgen, kun je een effectieve interne linkstructuur opzetten voor je website, die je SEO, je gebruiksvriendelijkheid en je conversie verbetert.

Frequently Asked Questions

Waarom is een interne linkstructuur belangrijk voor SEO?

Een interne linkstructuur is belangrijk voor SEO omdat het zoekmachines helpt om de belangrijkste pagina’s van je website te identificeren en te begrijpen, link juice gelijkmatig te verdelen en een goede gebruikerservaring te bieden.

Wat is een SEO spinnenweb?

Een SEO spinnenweb verwijst naar een geoptimaliseerde interne linkstructuur waarin elke pagina met elkaar verbonden is, vergelijkbaar met een spinnenweb. Het helpt bij het maximaliseren van de SEO voordelen van een goed gestructureerde interne link opzet.

Enkele soorten links die kunnen worden gebruikt in een interne linkstructuur zijn navigatielinks, contextuele links, footer links, sitemap links en breadcrumbs.

Hoe optimaliseer ik mijn interne linkstructuur voor SEO?

Je kunt je interne linkstructuur optimaliseren door gebruik te maken van DoFollow en NoFollow links, het vermijden van overmatige interne links, het gebruik van canonical tags en het zorgen voor een gelijkmatige verdeling van link juice.

Welke tools kunnen helpen bij het beheren van mijn interne linkstructuur?

Enkele populaire tools die je kunnen helpen bij het beheren van je interne linkstructuur zijn Yoast SEO, Link Whisper, Screaming Frog, Moz Pro, SEMrush en Ahrefs.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Eén reactie op “interne linkstructuur (SEO-spinnenweb)”

 1. Margreet Brouwer avatar
  Margreet Brouwer

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik begrijp nu waarom een interne link belangrijk is. Ik heb nog een hoop werk te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

interne linkstructuur (SEO-spinnenweb)