Laatste update: 27/10/21Doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie

https://youtu.be/FA-qacp7CP4

Hoe maak je een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie?

Het maken van een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van contentmarketing. Immers, je wilt toch graag weten voor wie je alle inspanningen om content te creëren gaat doen. Lukraak content publiceren zonder te weten wie daar geïnteresseerd in is, is zonde van al je inspanningen.

Niet iedereen is hetzelfde. Daarom is het van belang een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie te maken. Zo weet je wat de wensen en behoeften van jouw doelgroep zijn. Dan kan je jouw content hierop afstemmen. Om je doelgroep te achterhalen, kan doelgroepsegmentatie een nuttig hulpmiddel zijn. In dit deel van aan de slag met contentmarketing leg ik uit hoe je een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie maakt.

Wat is doelgroepsegmentatie?

Segmentatie is het opdelen van je doelgroep(en) op basis van kenmerken zoals interesses, leeftijd, geslacht, woonplaats of beroep met als doel die groep aan te spreken, door middel van content, afgestemd op hun wensen en behoeften.

Door doelgroepsegmentatie richt je je alleen op de groep (potentiele) klanten die het meest geïnteresseerd zijn die jouw producten of diensten. Het resultaat is dat je kostenefficiënter en overtuigender contact kunt leggen met je (potentiele) klanten. kijk voor meer informatie hierover op:

Factoren om je doelgroep te leren kennen

Maar naast een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie zijn er nog een aantal andere factoren van belang om je potentiële klant beter te leren kennen.

doelgroepanalyse doelgroep analyse doelgroepsegmentatie segmentatie
 •  
  Als eerste is het van belang in kaart te brengen wat de informatiebehoeften en wensen van je potentiele klanten zijn (je doelgroep). Hiervoor kunt je gebruik maken van een bestaand onderzoek, kijken op sociale media waarover je doelgroep discussieert, onderzoek doen bij concurrenten of het is kaart brengen van het huidige koopgedrag van je huidige klanten.
 •  
  Ten tweede kan je gebruik maken van klantpersona’s. Dat zijn fictieve beschrijvingen van je ideale klanten. Opgesteld op basis van de profielen en gedrag van bestaande klanten. Een klantpersona kan je helpen om je content qua kennisniveau, informatiebehoeften en taalgebruik (tone of voice) aan te laten sluiten bij die klant. Bij het formuleren van klantpersona’s geef je antwoord op de vraag welke doelgroepen je kunt onderscheiden en welke eigenschappen bij die doelgroep hoort.
 •  
  Als derde is het van belang om de klantreis (customer journey) van je doelgroep in kaart te brengen. Dit zijn de ervaringen van een klant gedurende de spreekwoordelijke reis die een klant maakt om zich te oriënteren, een product of dienst aan te schaffen en er gebruik van de maken. Want als je weet welke reis klanten afleggen, weet je ook welke contactmomenten (touch points) er zijn en met welk soort content je hierop moet inspelen. Zo leidt je je potentiele klant naar je gewenste doelen.

Stappenplan doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie.

Wanneer je een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie maakt, kun je gerichte content schrijven die jouw potentiële klant informeert, vermaakt of interesseert.

 •  
  De eerste stap is het segmenteren van doelgroepen die het meest aansluiten op producten of diensten die jij aanbiedt. Onderzoek welke groep mensen het meest gebaat zijn bij jou product of dienst.
 •  
  De tweede stap is het creëren van unieke, relevante en actuele content die specifiek gericht is op jouw doelgroep(en) welke je eerder hebt gedefinieerd.
 •  
  De derde stap is het optimaliseren van je content voor SEO. Je wilt in zoekmachines gevonden worden op bepaalde zoektermen. Dus zul je ook je content moeten optimaliseren op deze zoektermen.

Het belang van doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie

Waarom is een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie nou zo belangrijk als je content creëert en verspreidt? Als je inzicht hebt in de behoeften en wensen van je doelgroep kun je je content gerichter op deze specifieke groep targeten. Een ander voordeel is dat je inzicht krijgt in het gedrag van jouw doelgroep en je marketingstrategie hierdoor kunt verfijnen. Welke sociale kanalen gebruikt deze groep? Wat doen ze graag in hun vrije tijd?

Mensen die bijvoorbeeld veel visuele aspecten van sociale media zoals Pinterest willen zien, vinden waarschijnlijk een andere soort content aantrekkelijk dan mensen die veel lezen en actief zijn op forums. Deze informatie is van belang voor het maken van content op maat.

Online tools voor doelgroep analyse

Wil je weten waar mensen uit je doelgroep naar zoeken? Gebruik dan online tools als Answer The Public, UberSuggest of Zoekwoordplanner. Om meer te weten te komen demografische categorieën en gebruikersgedrag kan je de analyse insight functies van socialemadiaplatforms zoals Facebook en Twitter. Doe research met de verschillende tools en vergelijk resultaten om een zo volledig beeld te krijgen van wie jouw doelgroep is en wat je doelgroep online doet.

Wil je meer weten over zoekwoorden tools? Kijk dan eens op gratis seo tools.

Doelgroepsegmentatie in Google Analytics

In Google Analytics kun je doelgroepanalyses en/of doelgroepsementatie maken. Wil je daar meer over weten kijk dan eens op:

Doelgroepsegmentatie tot slot

Tot slot van dit onderwerp over contentmarketing. Om jouw online (potentiele) klant beter te leren kennen, kun je samenvattend de volgende vragen stellen:

 •  
  Waarom is doelgroepsegmentatie belangrijk bij contentmarketing?
 •  
  Hoe maak ik zelf een doelgroep analyse met doelgroepsegmentatie? 
 •  
  Hoe kan doelgroepsegmentatie je helpen bij het creëren en publiceren van content?
 •  
  Welke tools helpen je bij het verkrijgen van waarde volle informatie over je doelgroep?
online marketing vormen van content contentmarketing

In het volgende deel over contentmarketing bespreek ik de vormen van content en hoe je de juiste indeling kiest. Kies de juiste indeling voor je content

In de volgende artikelen vind je alle andere onderwerpen over contentmarketing:

(Visited 99 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.