
Inleiding big data en customer insights
Naast het online data verzamelen door actieve medewerking van mensen (online marktonderzoek) kun je ook op een passieve manier online data verzamelen. Hierbij wordt data verzameld op basis van surf- en klikgedrag van mensen zonder actieve medewerking.
Online marketeers maken gebruik van deze big data die mensen maken door zich ergens te registeren, door te klikken, te zoeken of door producten of diensten te kopen. Dit soort data vormt de basis voor online marketingcommunicatie en customer relationship management (CRM). Daarnaast is het vergaren van dit soort data van belang om zo goed mogelijk in te spelen op de wensen en behoeften van de klant. Maar hoe zet je deze big data om in waarde voor een organisatie?
Wat is big data?
Waar vroeger de vraag werd gesteld ‘waar haal ik de informatie vandaan?’ is nu de kernvraag ‘hoe haal ik de beste informatie uit al die big data?’ Door online interactie tussen organisatie en klant is een vloedgolf aan big data ontstaan. Voorbeelden van data zijn o.a.: mailverkeer, surf- en shopgedrag, app gebruik en sociale media.
Maar naast deze door de mens gegenereerde datastoom is er ook nog een door apparaten gegenereerde datastroom. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan de communicatie tussen smartphone, en thermostaat, televisie, verlichting, uv-lampen en beacons. Deze datastroom zal de komende jaren alleen maar explosief stijgen.
Vooral door de toename van de apparaat gegenereerde data hebben wij tegenwoordig steeds meer met big data te maken. Bij het beschrijven van big date worden vaak drie factoren (de drie V’s genoemd:
De complexiteit van big data zit hem niet zozeer in de opslag van de data, maar vooral in het snel kunnen verwerken van grote hoeveelheden in korte tijd (tot realtime). Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van distributed processing (of distributed computing) in de cloud. Bij distributed processing draait een programma op meerdere computers, die onderling communiceren en zo tot een gemeenschappelijk einddoel komen.
Het web zelf is ook een voorbeeld van distributed processing. De kracht van veel computers wordt zo gecombineerd. Naast snelle verwerking is ook het combineren van data uit vele bronnen en van verschillende datatypen lastig.
Het gebruik van artificial intelligence of machine learning maakt dat we deze processen steeds sneller en efficiënter kunnen uitvoeren.
Met data science naar klantinzicht
Het verzamelen van al die data is niet het uiteindelijke doel, maar het gaat erom het in waarde om te zetten. De eerste stap daarbij is het van anderen van data in informatie. Gelukkig kunnen wij met data niet alleen beschrijven wat er is gebeurd (descriptive) maar ook waarom dingen zijn gebeurd (diagnostic).
En ook kunnen wij voorspellen wat er in de toekomst waarschijnlijk zal gebeuren (predictive) en ook waarom (presceptive). Vooral deze laatste activiteiten dragen bij aan het ontwikkelen van (klant)inzichten.
Data science is het werkterrein van het toepassen van wetenschappelijke methoden, processen en systemen om uit data informatie en inzichten te creëren.
Customer insight management: is het instaat zijn data-analyseresultaten te combineren met visie en creativiteit om klantinzichten te creëren die leiden tot concrete acties met als resultaat extra waarde voor de klant en extra waarde voor de organisatie.
Soorten (big data) analyses

Na het vertalen van data naar informatie, is de tweede stap te komen naar inzicht. Daarvoor gebruiken datascientists analysetechnieken die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld op basis van wiskunde, statistiek en informatica. Ee is een indeling gemaakt van die analyses op basis van het volgende:
| Beschrijvend | Verklarend |
Verleden/heden |
Descriptive |
Diagnostic |
Toekomst |
Predictive |
Perceptive |
Descriptive analytics
Descriptive analytics zijn analysevormen die als doel hebben inzicht te geven in wat er gebeurd. We behandelen enkele veelvoorkomende toepassingen:
Diagnoctic analytics
Het doel van diagnostic (verklarende analyses) is te duiden waarom consumenten zicht hebben gedragen zoals ze deden, om naar de toekomst toe van de inzichten te kunnen profiteren. We behandelen een aantal belangrijke technieken:
Predictive analytics

Het doel van predictive analytics is het gedrag van individuele klanten voorspellen, zodat online marketeers op basis daarvan kunnen handelen om de klantwaarde te verhogen. We noemen de volgende veelgebruikte analysetechnieken:
Perceptive analytics
Perceptive analytics leiden tot voorgestelde acties. Doel van deze analysetechnieken is niet alleen voorspellingen doen maar ook een of meer marketingcommunicatie-activiteiten aan te bevelen op basis van die voorspellingen. Tot dit soort analyses rekenen we:
Toepassingen van data science en customer insight management
Zoals in voorgaande beschrijving van de analyses duidelijk is geworden, kunnen data-analyses worden ingezet op bijna alle onderdelen van online marketing. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn:
Om de hiervoor genoemde toepassingen in praktijk te realiseren, zijn steeds meer data, systemen, modellen en (automatiserings)processen noodzakelijk. En natuurlijk mensen met competenties om ermee te kunnen werken. In praktijk wordt er door de marketeer vaak eerst gewerkt met een verbijzondering naar klantsegmenten die gaandeweg steeds verfijnder wordt, totdat er uiteindelijk op individueel klantniveau wordt gewerkt.